• BIST 9716.25
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 25 °C

Soçi’ye inseydik uçağımız düşürülebilirdi

Soçi’ye inseydik uçağımız düşürülebilirdi
Pegasus Havayolları’nın geçen hafta Kharkov-İstanbul seferini yapmaya hazırlanırken kaçırılmak istenen uçağının pilotu, yaşadıkları korku dolu anları anlattı.

Kaptan İlyas Karagülle, yolcuların can güvenliğini düşünerek Soçi yerine İstanbul’a iniş yaptıklarını söyledi. Hava korsanının istediği şekilde Soçi’ye inmenin büyük risk taşıdığına dikkat çeken Karagülle, ‘Rusların uçağı düşürebileceği ya da can kaybı yaşanacak bir operasyon düzenleyebileceği’ endişesi yaşadığını ifade etti.

    Kaptan Pilot İlyas Karagülle, Türkiye Havayolu Pilotları Derneği’nin (TALPA) Genel Kurul Toplantısı’na katılmak üzere geldiği Atatürk Havalimanı’nda uçak kaçırılma olayıyla ilgili ilginç açıklamalarda bulundu. Uçağın, Kış Olimpiyatları’nın düzenlendiği Soçi kenti yerine, İstanbul’a indirilmesi kararının tüm olasılıklar değerlendirilerek alındığına işaret eden Karagülle, rotanın Soçi’ye çevrilmesinin büyük bir risk taşıdığını ve bunu göze almadıklarını kaydetti. Karagülle, kaçırılma eyleminin, Ukrayna hava sahasında başladığını ifade ederek, “Soçi’ye inerken, savaş uçaklarının inmemize izin vermeyeceği ya da uçağımızın düşürülebilme tehlikesi bulunduğundan, rotamızı değiştirmemiz büyük bir riskti. Soçi’ye gitmemiz, bombadan daha ağır bir tehdit olabilirdi. Çünkü Ruslar, bu konuda çok sert ve taviz vermeyen bir yapıya sahip.” dedi.

    Karagülle, uçağın Soçi’ye inmesi halinde düzenlenecek bir müdahalede, geçmişte de örnekleri olduğu gibi masum yolcuların hayatının tehlikeye girebileceğini belirterek, “Bunu göze alamazdım.” diye konuştu. Pegasus’un kaptan pilotu, rotayı Sabiha Gökçen Havalimanı şeklinde belirledikten sonra korsanın Soçi’ye gidildiğine ikna olması amacıyla uçuş ekibiyle koordineli şekilde gerekenleri yaptığını dile getirdi. İniş sırasında kendilerine eşlik eden savaş uçaklarının hava korsanı tarafından görülmemesi için de arkadan takip edilmesini istediğini söyledi. Uçakta korsanla hiçbir şekilde irtibat kurmadığını anlatan pilot şöyle devam etti: “Korsan kokpite giremedi. İstanbul’a iniş sırasında İngilizce ve Türkçe duyuru ile Soçi’ye gelindiğini anons ettim. Hava korsanı da buna inandı. Daha sonra emniyet güçleri tarafından etkisiz hale getirildi. Asıl zorluğu ailelerimiz yaşadı.” Geçen hafta cuma günü sefere hazırlanan 110 yolculu Boeing 737-800 tipi uçak, 2F koltuğunda oturan Ukraynalı Artem Kozlov tarafından kaçırılmaya çalışılmıştı.

http://www.istanbulhaber.com

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim