• BIST 9524.59
  • Altın 2489.438
  • Dolar 32.5583
  • Euro 34.6329
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 16 °C

SMMMO’dan “Yeterlilik Belgesi” Uyarısı

SMMMO’dan “Yeterlilik Belgesi” Uyarısı
Balıkesir Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası (SMMMO) Başkanı Metin Yalçın 40 meslek dalında mesleki yeterlilik belgesine sahip olmayanların 26...

Balıkesir Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası (SMMMO) Başkanı Metin Yalçın 40 meslek dalında mesleki yeterlilik belgesine sahip olmayanların 26 Mayıs 2016 tarihinden sonra çalıştırılamayacağını, çalıştırılması halinde ise her çalışan için işverene 500 TL para cezası uygulanacağını söyledi.

Balıkesir SMMMO Başkanı Metin Yalçın 2.başkan Hasan Güneş,Oda Sekreteri Ertuğ Arslan ve Koordinatör Üye Bülent Güven ile birlikte düzenlediği basın toplantısında 40 meslek dalında mesleki yeterlilik belgesine sahip olmayanların 26 Mayıs tarihinden itibaren çalıştırılamayacağına dikkat çekerek "Bu alanda en yaygın ve bilinen sektör olan inşaat sektörünün özellikle dikkatini çekmek istiyoruz. 40 tane çok tehlikeli meslekler sınıfına giren işler ile ilgili Oda olarak bilgilendirme duyuruları yapmıştık. Bu belgelerin usta arkadaşlarca nasıl sağlanacağı konusunda uyarılarımız olmuştu.Bu belgelerin mutlaka alınması gerekiyor. Çırak eğitim sistemindeki meslek dallarında belgesi olmayanlara başvuru affı getirildiğini bir kez daha hatırlatmak istiyoruz. 3308 Sayılı Mesleki Eğitim Kanunu'nun Geçici 1. Maddesi gereğince sınavla sahip olduğu halde, süresi içinde başvuruda bulunmadığı için bu hakkını kullanamamış olanlara 16 Eylül 2015 tarihinden itibaren 6 ay süreyle başvuru hakkı tanınmıştır. Sektördeki firmaların bu özel hakkı atlamamaları kullanmaları ve kullandırmaya yönelmeleri kendi menfaatlerine olacaktır. Özellikle İnşaat sektörünün ne kadar zor ve tehlikeli olduğunu herkes biliyor. Bu kapsamda müteahhit firmalar da belgesiz adam çalıştırmamak için ellerinden geleni yapmalıdır.İşsizlik sorununun çözülemediği bu dönemde sertifikalı işçilik dönemi yeni sorunlara gebe gibi duruyor. Tebliğde sayılan meslek alanlarında belgesiz veya diplomasız işçi çalıştırılamayacak, aksi halde işverenlere her işçi başına 500 lira ceza kesilecek"dedi.

BELGESİZ BOYACILIK DA YASAK

Uygulamanın 26 Mayıs 2016'da başlayacağını belirten Başkan Yalçın "Mesleki Yeterlilik Belgesi olmayanlar, inşaat boyacısı, sıvacı, duvarcı, betoncu ve seramik döşemecisi olarak bile çalışamayacak. Yeni şarttan sadece bakanlıktan ustalık belgesi almış olanlar ile ilgili meslek dalında diploma sahibi olanlar muaf tutulacak. Çalışma Bakanlığı, bu yeni düzenlemeyi Mesleki Yeterlilik Kurumu Kanunu'nu esas alarak yaptı. Tehlikeli ve çok tehlikeli işlerden olup, çalışanlar için Meslekî Yeterlilik Kurumu Meslekî Yeterlilik Belgesi zorunluluğu getirilen meslekleri" belirleyen Tebliğ yayımlandı. Tebliğin ekinde, mesleki yeterlilik belgesi alınması zorunlu hale getirilen 40 ayrı mesleğin sıralandığı listeye yer verildi. Mesleki Yeterlilik Belgesi'ni, Mesleki Yeterlilik Kurumu verecek.Yeterlilik belgesi olmadan yapılamayacak 40 meslek arasında iş cinayetlerinde en çok ölümlerin yaşandığı inşaat sektörüyle ilişkili mesleklerin çokluğu dikkat çekti. İnşaattan sonra, belgeli çalışma zorunluluğu getirilen meslekler arasında makine ve otomobille ilişkili meslekler geliyor. Bu yeni uygulamadan sadece ustalar ile diplomalılar istisna tutulacak. Tebliğe göre, MEB'den ustalık belgesi alanlar ile MEB'na bağlı mesleki ve teknik eğitim okullarından ve üniversitelerin mesleki ve teknik eğitim veren okul ve bölümlerinden mezun olup, diplomalarında veya ustalık belgelerinde belirtilen bölüm, alan ve dallarda çalıştırılanlar, Mesleki Yeterlilik Belgesi şartına tabi olmayacak. Yani bunlardan, ayrıca mesleki yeterlik belgesi istenmeyecek.

BELGE ŞARTI GELEN MESLEKLER

Tebliğe göre, mesleki yeterlik belgesi zorunluluğu getirilen ve seneye bu belge olmadan yapılamayacak mesleklerin tam listesi şöyle: "Ahşap Kalıpçısı, Alçı Levha Uygulayıcısı, Alçı Sıva Uygulayıcısı, Alüminyum Kaynakçısı, Bacacı, Betonarme Demircisi, Betoncu, Çelik Kaynakçısı, Direnç Kaynak Ayarcısı, doğalgaz altyapı Yapım Kontrol Personeli, Doğalgaz Çelik Boru Kaynakçısı, Doğalgaz Isıtma Ve Gaz Yakıcı Cihaz Servis Personeli, Doğalgaz İşletme Bakım Operatörü, Doğalgaz Polietilen Boru Kaynakçısı, Duvarcı, Endüstriyel Boru Montajcısı, Hidrolik Pnömatikçi, Isı Yalıtımcısı, Isıtma ve Doğalgaz İç Tesisat Yapım Personeli, İnşaat Boyacısı, İskele Kurulum Elemanı, Kaynak Operatörü, Makine Bakımcı, Otomotiv Elektromekanikçisi, Otomotiv Mekanikçisi, Otomotiv Montajcısı, Otomotiv Sac Ve Gövde Kaynakçısı, Seramik Karo Kaplamacısı, Ses Yalıtımcısı, Sıvacı, Su Yalıtımcısı, Tünel Kalıpçısı ve Yangın Yalıtımcısı"şeklinde konuştu.

SMMMO’dan “Yeterlilik Belgesi” Uyarısı

SMMMO’dan “Yeterlilik Belgesi” Uyarısı

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim