• BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 19 °C
  • İzmir 25 °C

SMMMO Başkanı Tokgöz: “Kadınlar, İstismar Edildiklerinin Farkına Varmalı”

SMMMO Başkanı Tokgöz: “Kadınlar, İstismar Edildiklerinin Farkına Varmalı”
Mersin Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (SMMMO), 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla düzenlediği etkinlikte, oda üyelerine ve yakınlarına...

Mersin Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (SMMMO), 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla düzenlediği etkinlikte, oda üyelerine ve yakınlarına ücretsiz kanser taraması için randevu hizmeti sundu.

Mersin SMMMO, Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla bir dizi etkinlik gerçekleştirdi. Oda hizmet binasında yapılan etkinlikte, "Kanser, Kanserden Korunma Yolları ve Akılcı İlaç Kullanımı" konulu seminer verilerek, üye ve yakınlarından oluşan katılımcılara kanser taraması için ücretsiz randevu verildi.

Etkinlikte bir konuşma yapan Mersin SMMMO Başkanı Ömer Faruk Tokgöz, tüm kadınların Kadınlar Günü'nü kutladı. 8 Mart Emekçi Kadınlar Günü'nün, kadınların ellerine birer karanfil tutuşturulup davul zurna eşliğinde bir kenarda avutulmadığı, yaşamın her alanında, her platformda erkeklerle eşit konuma erişmesinin mücadelesinin verildiği bir gün olduğunun bilincinde olduklarını vurgulayan Tokgöz, "8 Mart 1857 tarihinde ABD'nin New York kentinde 40 bin dokuma işçisinin daha iyi çalışma koşulları istemiyle bir tekstil fabrikasında başlattığı grev, polisin işçileri fabrikaya kilitlemesiyle ve sonrasında çıkan yangında 129 kadın işçinin can vermesiyle sonuçlandı. Bu katliamın unutulmaması, ölenlerin anılması, kadınlara daha iyi şartlarda çalışma ve yaşama olanağı sağlanması için, Almanya Sosyal Demokrat Partisi önderlerinden Clara Zetkin, 8 Mart'ın Dünya Kadınlar Günü olarak anılması önerisini getirdi ve öneri oybirliğiyle kabul edildi. Aradan geçen onca zamana rağmen kadının toplumdaki yeri, sosyal hakları ve kadına uygulanan şiddet konusunda çok fazla yol kat etmediğimizi görüyoruz" dedi.

Tokgöz, erkeklerin yönettiği bir dünyada kadınları ikinci sınıf insan olarak görmeye ve yaşamaya zorlayan sistemde, kadınları "korumak" adına hayata geçirilen erkek zihniyetinin ürünü uygulamaların, kadını toplumdan dışlamaktan, üretimden ve hayatın her alanından uzaklaştırmaktan öteye gitmediğini, kadının üretimden gelen gücünü kullanmasına imkan vermediğini söyledi. Kadının ekonomik, siyasi ve sosyal açılardan aşağı seviyelerde görülmesinin, kadının dışlanması, kendi ayakları üzerinde duramayan, korunmaya ve kollanmaya muhtaç "aciz" canlılar olarak algılanmasını normalleştirdiğinin altını çizen Tokgöz, "Bu algıya bağlı olarak kadına şiddet, toplumsal baskı, cinsiyetçi bakış, sömürü, iş yerinde ayrımcılık, tecavüz de olağanlaştırılmakta ve cezasız kalmaktadır. Her gün onlarca tecavüzcünün ve katilin aklanması, dışarıdaki tecavüzcüleri yüreklendirmektedir. Kadınların nasıl giyineceğinden nasıl yaşayacağına kadar, kaç çocuk doğuracağından çocukların nasıl doğurulması gerektiğine kadar kadınlara sürekli müdahalede bulunulmaktadır. Her 5 kişiden birinin "Kadın belli durumlarda dövülmeli" dediği ülkemizde katiller korunmakta, "tahrik indirimi" adıyla cezalarda indirim uygulanmakta, kadınlar şiddete, hatta yaşamlarına mal olan uygulamalara karşı korumasız bırakılmaktadırlar. Yargıda ise kadınlar erkek egemenliğine ve kadın düşmanlığına mahkum edilmektedir" diye konuştu.

"Artık uğruna gün düzenlenen kadınlar, istismar edildiklerinin, kendi kişiliklerinin ve emeklerinin değerlerinin farkına varmalıdırlar" diyen Tokgöz, kadınlardan siyasal ve toplumsal talepleri için mücadelelerinden vazgeçmemelerini, sadece bir gün çiçek verilip sevindirilen kadın değil, mücadeleci kadın olmalarını istedi. Tokgöz, "Mersin SMMMO olarak kadına yönelik şiddetin, baskının olmaması için gerekli kanunların bir an önce çıkarılması, toplumun temel değişim aracı olan eğitim sisteminin düzenlenmesi ve kadının eşit statüde olmasının sağlanması gerekliliğini bir kez daha vurguluyoruz" ifadelerini kullandı.

SMMMO Başkanı Tokgöz: “Kadınlar, İstismar Edildiklerinin Farkına Varmalı”

SMMMO Başkanı Tokgöz: “Kadınlar, İstismar Edildiklerinin Farkına Varmalı”

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim