• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 18 °C

Siyah Çay Bilinçli Tüketildiğinde Şifa Kaynağı

Siyah Çay Bilinçli Tüketildiğinde Şifa Kaynağı
Son dönemlerde zararlarından sıkça söz edilen siyah çay, bilinçli tüketildiğinde bir şifa kaynağı haline gelebiliyor.

Son dönemlerde zararlarından sıkça söz edilen siyah çay, bilinçli tüketildiğinde bir şifa kaynağı haline gelebiliyor.

Siyah çay hakkında doğru bilinen yanlışlara değinen Yrd. Doç. Dr. Gülcan Arusoğlu, siyah çayın, zihinsel performansı artırmasının yanı sıra antioksidan ve antikanserojen olduğunu ayrıca kalp damar hastalığı risklerini azaltabildiğini belirtti. Arusoğlu, kansızlığı olan bireylerin yemek öncesinde ve sonrasında ortalama 1 saat çay içmemeleri gerektiğini kaydetti.

Yeterli ve sağlıklı beslenildiğinde siyah çay tüketiminin bilinenin aksine faydalı olduğunu belirten İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Gülcan Arusoğlu, "Antioksidan öğeleri açısından baktığımızda gerek yeşil çay gerekse siyah çay veya beyaz çay arasında bir fark yok" dedi.

"ÇAY ZİHİNSEL PERFORMANSI ARTIRIYOR"

"Çayın içerisinde bulunan L-theanin maddesinin yine çay içerisinde bulunan kafeinle birleşerek bu etkiyi gerçekleştirdiği düşünülüyor" diyen Yrd. Doç. Dr. Gülcan Arusoğlu, açıklamalarına şöyle devam etti: "Günde 3-4 bardak içilen çay zihinsel performansı artırıyor. Yani zinde olma, odaklanma, algıda seçicilik, canlılık gibi etkiler söz konusu. Çay bilinçsiz tüketildiğinde ise sayılan bu faydalar elde edilemiyor. Kalp damar hastalıklarında ve bir takım felçlerde günde 2-3 bardak çay içmenin bu riskleri azaltabileceğine dair pek çok çalışma var."

"ÇAY, GÜNLÜK SIVI ALIMINA SUDAN SONRA İYİ BİR ALTERNATİF"

Siyah çayın doğru tüketimi ve doğru demlenmesi konusunda uyarılarda bulunan Yrd. Doç. Dr. Arusoğlu, "Çay mümkün olduğu kadar yemek aralarında tüketilmelidir. Yemekle birlikte tüketilmesini ise önermiyoruz. Günlük beslenmemiz sağlıklı ve dengeliyse çay; sudan sonra, sıvı ihtiyacımızın tamamlanmasında iyi bir alternatiftir. Bilinçsiz içildiğinde ise kansızlık, duyarlılık ve gerginlik gibi istenmeyen sebeplere yol açabilir. Aslında çay günlük toplam sıvı alımı için ilave olarak son derece önemli bir katkıdır.

Özellikle gebe ve emziren kadınların çay içimini sınırlandırmaları gerekir. Gebelerde günlük 200 mg kafein aşılmamalıdır. Duyarlı ve hipertansiyonu olan bireylerde ise çayı mümkün olduğu kadar açık ve limonlu olarak tüketmelerini öneriyoruz. Kahvaltı edilirken önerilen içim yöntemi yine çayın açık ve limonlu olmasıdır. Çocuklarda ise çay tüketimini önermiyoruz" açıklamalarında bulundu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim