• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 17 °C

Sisi'nin İhvan'a yaptığını Erdoğan Gülen cemaatine yapıyor

Sisi'nin İhvan'a yaptığını Erdoğan Gülen cemaatine yapıyor
Mısır'ın en önemli gazetecilerinden Fehmi Hüveydi, Sisi hükümetinin Müslüman Kardeşler cemaatine yönelik kara propagandalarından yakınan bir yazı kaleme aldı.

Mısır'ın en önemli gazetecilerinden Fehmi Hüveydi, El Cezire için kaleme aldığı makalede darbeci Mısır hükümetinin "Müslüman Kardeşler cemaatine" (İhvan) yönelik anti demokratik uygulamalarından bahsetti. Üniversitelerde cemaat üyesi gençlere ve muhaliflere yönelik baskıcı politikaları eleştiren Hüveydi, Mısır'da üniversitelerde başgösteren olaylardan hükümet ve medya çevrelerinin doğrudan "İhvan'ı" suçlayıcı dil kullanmalarını eleştirdi. 
 
Hüveydi konuyla ilgili olarak, "Medyanın, üniversitelerdeki şiddetten Müslüman Kardeşler (İhvan) cemaatini sorumlu tutmakta aceleci davrandığını düşünüyorum. İhvan'ı suçlama geleneği, medya ve siyaset söylemimize iyice yerleşti. Bu söylem, İhvan'ı Mısır ve Arap dünyasındaki her kötülüğün ana kaynağı olarak görüyor. Hatta başka çevrelerin üstlendiği şiddet olayları dahi İhvan'a mal ediliyor. Dekahliye ve Kahire Emniyet Müdürlüklerindeki patlamalar, bu söylemin kanıtı. Bakanlar Kurulu, patlamalardan İhvan'ı sorumlu tuttu ve ilk patlama sonrası cemaati "terörist örgüt" ilan etti. Ancak hemen ardından Ensar Beyti Makdis isimli cemaat, yayımladığı video ile her iki patlamayı da üstlendiğini açıklayarak sürpriz yaptı." ifadelerini kullandı. 
 
Hüveydi'nin "Sisi'nin üniversite sınavı" başlıklı makalesinde anlattığı bu durum Türk hükümetinin ve bir kısım medyasının Fethullah Gülen cemaatine yönelik tutumuyla paralellik arzetmesi bakımından dikkat çekti. 
 
Hüveydi konuyla ilgili olarak, "Mısır üniversitelerini Müslüman Kardeşler'in karıştırdığı iddiası, medya çarpıtması olarak nitelenebilir. Böylece, gerçeklerden kaçılması ve dikkatlerin gençlerin rejimle sorunu temelinden alınıp başka yönlere çekilmesi hedefleniyor." diyor. Bugün Türkiye'de hükümetin zaman zaman başgösteren her olayda "paralel yapı" adı altında cemaati sorumlu tutması, Sisi yönetiminin İhvan cemaatini "günah keçisi" yapmasına benziyor. 
 
Hüveydi, Mısır hükümetinin bu politikasını şöyle eleştirmeye devam ediyor: "İhvan'ı suçlayan söylem, onun sicilini kirletlemekle birlikte aynı zamanda (Mısır'ın dört bir yanına yayılmış uzun kolları bulunan büyük bir güç olarak göstererek) cemaate azımsanmayacak bir propaganda imkanı sağlıyor. Söyleme bakılırsa cemaat o kadar güçlü ve dirençli ki, 15 aydır Mısır gerçeğinden koparılması yolundaki kesintisiz çalışmalara rağmen, kenetlenmiş yapısını koruyor ve iktidarı endişelendiriyor. İhvan'ın gücüne ilişkin bu abartının, Mısır'ın genelinde dahi şüpheli görülürken, üniversiteler için de geçerli sayılması skandal bir hata olur."
 
Hüveydi'nin makalesinde İhvan geçen yerleri kaldırıp yerine "paralel yapı" yazdığınızda aslında Mısır'da darbeci Sisi hükümetinin "Müslüman Kardeşler cemaatine" yönelik uyguladığı karalama politikasının Türkiye'de Gülen cemaatine yönelik yapılanla birebir aynı olduğunu görebilirsiniz. 
 
Hüveydi'nin ilgili makalesi için tıklayınız.
 
KAYNAK: ROTAHABER / ÖZEL

 

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim