• BIST 9136.05
  • Altın 2324.383
  • Dolar 32.3675
  • Euro 34.9483
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C

Şırnak’ta ilk defa ‘Prenses Doğum’ yapıldı

Şırnak’ta ilk defa ‘Prenses Doğum’ yapıldı
Şırnak Devlet Hastanesinde ilk defa, halk arasında "Prenses Doğum" olarak bilinen ağrısız epidural anestezi doğumu yapıldı.

Şırnak Devlet Hastanesinde ilk defa, halk arasında "Prenses Doğum" olarak bilinen ağrısız epidural anestezi doğumu yapıldı.

Halk arasında "Prenses Doğum" olarak bilinen epidural anestezi ile normal doğum uygulaması Şırnak Devlet Hastanesinde uygulanmaya başlandı. Bu yöntemle dün dünyaya bir erkek bebek getiren ve ağrısız bir doğum geçirdiği için çok memnun olduğunu belirten Hayat Çelik (32), "Doktorlar bana bu yöntemi önerdiler. Ben de sıkıntısız bir doğum geçsin istedim. Ben bu ağrısız doğumu herkese tasfiye ederim. Benim hiç ağrım ve sızım olmadı. Çok memnun kaldım. Bu uygulamayı bütün annelere ve hastalara öneriyorum. Doğum esnasında hiçbir sıkıntı yaşamadım. Bebeğim sağlıklı doğdu. Bende çok şükür sağlıklıyım" dedi.

"Bölgede çok bilinmeyen bir yöntem"

Uygulamanın Şırnak Devlet Hastanesinde ilk defa yapıldığını belirten Anestezi Uzmanı Süleyman Bodur, ağrısız doğum sonucunda Hayat Çelik'in sağlıklı bir erkek çocuğunun dünyaya geldiğini söyledi. Bodur, "Anestezi ile doğum son yıllarda çok uygulanan bir yöntemdir. Ama bölgemizde çok fazla bilinmeyen bir yöntem. Uyguladığımız yöntemler bebeğe kesinlikle zarar vermeyen bir uygulama. Hastanın kontraksiyonları devam ediyor. Uyguladığımız ilaçlar düşük dozdadır. Sadece ağrıya yönelik ilaçlardır. Hastanın kontraksiyonları devam etmesine rağmen hasta bu kontraksiyonları sonucu oluşan ağrıları kesinlikle duymuyor. Veya çok az duyuyor. Ağrıyı duymamasına rağmen dokunma hissi ve hareketliliği devam ediyor. Hasta oturabiliyor, ayaklarını hareket ettirebiliyor ve yürüyebiliyor. Bu gibi işlemler devam ettirebiliyor. Daha sonra rahim ağzı açıklığına bağlı olarak kontraksiyonların etkisiyle rahat bir şekilde gebemiz doğumunu kadın doğum uzmanı tarafından gerçekleştirebiliyor. Bizim açımızdan da kolay uygulanabilen bir yöntem. Her işlemin olduğu gibi bu işleminde kontraksiyonları var. Ama işlemi doğru bir şekilde yapıldığı zaman kontraksiyonlar minimize oluyor. Hastalarımız yüzde 95 çok memnun kalıyor bu yöntemden. Rahat bir şekilde annelerimiz doğumlarını gerçekleştirebiliyor" diye konuştu.

Doğumun başarılı geçtiğini aktaran Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzman Dr. Tuğrul Kaplan, bu yöntemle anne adaylarının ağrı ve sızı çekmeden doğum yapabildiğini ifade etti. Dr. Kaplan, şunları kaydetti:

"Ağrısız doğum Türkiye'de yapılıyor. Ama bu bölgede çok bilinen bir şey değildi. Burada da doğurganlık çok yüksek. Anestezi uzmanlarımız yeterli. Ekip de çok deneyimli. Anestezi ekibimizle konuştuk, "Şırnak'ta böyle bir şey yapabilir miyiz?" diye. Karar verdik, uyguladık ve çok iyi de oldu. Hastalarımız geldiği zaman çok ağrı çekiyorlardı. Onların ağrılarını azaltmak için uygulamamızı devreye soktuk. Şırnak Devlet Hastanesinde kent merkezi ve çevresinde yaşayanlar ağrısız doğum olduğunu bilecekler. Çok rahat bir doğumdur. Anne ve bebek açısından sıkıntısı çok olmayan bir doğum şeklidir."

Şırnak’ta ilk defa ‘Prenses Doğum’ yapıldı

Şırnak’ta ilk defa ‘Prenses Doğum’ yapıldı

Şırnak’ta ilk defa ‘Prenses Doğum’ yapıldı

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim