• BIST 9524.59
  • Altın 2497.973
  • Dolar 32.5765
  • Euro 34.7022
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 15 °C

Şirketlere Önemli Uyarı

Şirketlere Önemli Uyarı
Yeminli Mali Müşavir Ahmet Gündüz, şirketlerin yedek akçelerinin tamamını sermayeye eklediklerini, Ticaret Sicil Müdürlüklerinin de bunu hata yaparak...

Yeminli Mali Müşavir Ahmet Gündüz, şirketlerin yedek akçelerinin tamamını sermayeye eklediklerini, Ticaret Sicil Müdürlüklerinin de bunu hata yaparak onayladıklarını ifade etti.

Yeminli Mali Müşavir Ahmet Gündüz, şirketlerle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. 6102 sayılı Türk Ticaret Kanununa göre anonim ve limited şirketlerin sermaye ihtiyacını şirket dışından ve şirket içinden kaynaklarda karşılayabileceği belirtildi. Şirket iç kaynaklarından yapılacak sermaye artırımlarının ise 6102 sayılı Türk Ticaret Kanununda belirtildiği vurgulandı.

İŞSİZLİĞE DE ETKİSİ VAR

Yeminli Mali Müşavir Gündüz, "Kanunun 462/1 fıkrası ve Türk Ticaret Kanunun 519. maddesinin 3. fıkrasına göre şirketler kanuni yedek akçelerini sermayesinin veya çıkarılmış sermayesinin yarısını aşmadığı takdirde sermaye artırımlarında kullanmazlar. Dolayısıyla bilançolarında yer alan 540 ve 541 yasal yedek akçe tutarları esas sermayesinin yarısını aşmadığı sürece sermaye artışına konu edemezler. Bu yedek akçeler sadece zararların kapatılması veya işlerin iyi gitmediği zamanlardan işletmeyi devam ettirmeye, işsizliğin önüne geçmeye veya işletmedeki bu sonuçları hafifletmek için kullanılabilir" dedi.

GÖZ GÖRE GÖRE HATA YAPILIYOR

Kamuoyunda bu konuda yanlış algılama olduğuna, hatta bazı ticaret sicil memurluklarının bile bu konuyu atladığına dikkat çeken Gündüz, "Şirketler yedek akçelerinin tamamını sermayeye ekleme yönünde karar aldıklarında bazı Ticaret Sicil Müdürlükleri bunu tescil ediyor. Gümrük ve Ticaret Bakanlığının 9.12.2015 tarihi 50035491-34 sayılı özelgesi ile de bu konunun net olduğu ve sermayesinin veya çıkarılmış sermayesinin yarısını aşmayan kısmının sermayeye eklenemeyeceği hususu yönünde kararı kesindir. Şirketlerin bu konuya dikkat etmelerini öneriyorum" dedi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim