• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 28 °C
  • İzmir 23 °C

Sinüzit Tedavisinde Acı Kavun Ekstresi Kullanımı Ölümcül Sonuçlara Yol Açabiliyor

Sinüzit Tedavisinde Acı Kavun Ekstresi Kullanımı Ölümcül Sonuçlara Yol Açabiliyor
Özel Eskişehir TSG Anadolu Hastanesi Kulak Burun Boğaz (KBB) Uzmanı Op. Dr. Beklen Sami Üre, sinüzit hastalığının sebeplerine, tedavi şeklinde ve tedavide...

Özel Eskişehir TSG Anadolu Hastanesi Kulak Burun Boğaz (KBB) Uzmanı Op. Dr. Beklen Sami Üre, sinüzit hastalığının sebeplerine, tedavi şeklinde ve tedavide yapılan yanlışlıklar hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Dr. Üre, sinüzit tedavisinde kullanılarak terk edilen acı kavun ekstresinin ölümcül sonuçlara sebebiyet verdiğini belirtti.

Sinüzit hastalığının kafa içinde ve burun etrafındaki hava dolu kemiklerin iltihaplanmasıyla oluştuğunu dile getiren Op. Dr. Beklen Sami Üre, kış aylarında sinüzitin daha fazla görüldüğünü anlattı. Sinüzitin en çok uzamış nezlelerin ardından meydana geldiğini açıklayan Dr. Üre, "Şiddetli bir baş ağrısının da oluşmasıyla sinüzit gerçekleşiyor. Sinüziti en çok uzamış nezlelerden sonra görüyoruz. Nezlenin 7 ya da 10 günden daha fazla uzaması, buna bir de baş ağrısının eklenmesi ve su renginde akıntı varken sarı ya da yeşil renkte akıntının başlaması bize sinüzit düşündürüyor. Çok uzun süren burun alerjilerinden sonra da sinüzit görüyoruz. Burun alerjisi o kadar uzun sürüyor ki, burun tıkanıyor ve sinüzit oluşuyor. Sinüzitin oluşmasında en çok etkili olan iki neden alerjik burun nezlesi ve soğuk algınlığıdır" dedi.

"ÇOCUKLARDA GENİZ ETİNDEN DOLAYI SİNÜZİT GÖRÜLÜYOR"

Islak saçlarla dışarı çıkıldığında sinüzit ağrısının artacağını, fakat ıslak saçların sinüzit hastalığına sebebiyet vermediğini dile getiren Özel Eskişehir TSG Anadolu Hastanesi Kulak Burun Boğaz (KBB) Uzmanı Op. Dr. Beklen Sami Üre, "Aileler çocuklara "kafan ıslak olarak dışarı çıkma" diyor. Bu sinüzit yapmaz ama sinüzit ağrısını arttırır. Her iltihapta olduğu gibi sinüzitte de vücuda mikrop girmesi gerekmektedir. Çocuklarda ise sinüziti en çok geniz eti sorunlarından dolayı görüyoruz. Geniz eti büyük olan, sık geniz eti iltihabı yaşayan çocuklarda sinüzit çok sık görülüyor" şeklinde konuştu.

"HASTALARIMIZA ACI KAVUN EKSTRESİNİ TAVSİYE ETMİYORUZ"

Burundaki iltihabı söken acı kavun ekstresinin etkili olduğunu, fakat ölümcül sonuçlara sebebiyet verdiğini de sözlerine ekleyen Op. Dr. Beklen Sami Üre, "Hastalar tıbbi ilaçları kullandıkları sürece, alternatif tıp veya bitkisel tıp ilaçlarını da kullanmalarında bir sakınca yok. Yani ıhlamur, kuşburnu içmelerinde bir sıkıntı yok ama sadece onların ne kadar etkisi var bilimsel değil. Yan tedaviler ölümcül sonuçlara da yol açabilir. Tüm hastalıklarda bitkisel ilaçları tamamlayıcı olarak kullanabilirsiniz ama tek başına bitkisel ilaçları önermiyoruz. Örnek verecek olursak acı kavun ekstresi. Denendi ve terk edildi, çünkü çok ufak bir güvenlik aralığı var. Biraz az çekerseniz hiçbir faydası olmuyor. Biraz fazla da çekerseniz ölümcül sonuçlara sebebiyet verebiliyor. Burnu tahriş ettiği için tüm iltihabı akıtıyor, ama sinüzit mi olmak istersiniz yoksa yaşamsal riskler mi almak istersiniz ? Herhalde sinüzit olmayı tercih edersiniz. Bu yüzden hastalarımıza acı kavun ekstresini tavsiye etmiyoruz" ifadelerine yer verdi.

"SİNÜZİT EN FAZLA MİGREN İLE KARIŞTIRILIYOR"

Sinüzit hastalığının migren ile çok karıştırıldığını paylaşan Kulak Burun Boğaz (KBB) Uzmanı Op. Dr. Beklen Sami Üre, sözlerine şu şekilde devam etti;

"Sinüzit migrenle çok fazla karışıyor. Hasta baş ağrısı dediği zaman hemen sinüzit deniliyor. Sinüzitte yüzün ön kısmı ağrır. Hatta başı öne eğdiğiniz zaman artan bir ağrı olur. Bir de sarı yada yeşil burun akıntısının olması lazım. Burun açık, akıntı yok, sinüzit deniyor. Bunların çoğu migren. O yüzden hekimin uyanık olması çok önemli. Hastalar sinüzit olduklarını sanıp gereksiz yere antibiyotik kullanıyorlar. Sinüzit antibiyotik, burnu açamaya yarayan spreyler ve burun boşluğunu rahatlatacak bir takım ilaç kombinasyonu ile tedavi edilir. En önemlisi antibiyotik ve burun temizliğidir. Tedaviden sonra kontrol çok önemli. Burun akıntılarının bitip bitmemesi kontrol edilmelidir."

Sinüzit Tedavisinde Acı Kavun Ekstresi Kullanımı Ölümcül Sonuçlara Yol Açabiliyor

Sinüzit Tedavisinde Acı Kavun Ekstresi Kullanımı Ölümcül Sonuçlara Yol Açabiliyor

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim