• BIST 9559.02
  • Altın 2492.827
  • Dolar 32.4863
  • Euro 34.7687
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 23 °C

Sinop’un Çocuk Acil Sorunu Çözülüyor

Sinop’un Çocuk Acil Sorunu Çözülüyor
Sinop Atatürk Devlet Hastanesi'ne "çocuk acil servisi" açılmasını isteyen vatandaşların yaptığı konvoylu eyleminin ardından Sağlık Bakanlığı tarafından...

Sinop Atatürk Devlet Hastanesi'ne "çocuk acil servisi" açılmasını isteyen vatandaşların yaptığı konvoylu eyleminin ardından Sağlık Bakanlığı tarafından olaya duyulan hassasiyet sonucunda sorun çözüme kavuştu.

Geçen günlerde yapılan Sinop'a çocuk acil yapılması için gerçekleştirilen konvoylu eylem ardından Sinop'a gelen heyet yaptıkları ön görüşmeler ve incelemeler sonucunda çözüm gerçekleştirdi. Sinop'un 3 mevcut çocuk uzmanı kadrosuna 3 çocuk uzmanı daha ekleyerek acilde 24 saat çocuk umanı görev alacak. Konu ile ilgili bugün bir restoranda basın açıklaması gerçekleştirildi.

Basın toplantısına Sinop Valisi Dr. Yasemin Özata Çetinkaya, Sağlık Bakanlığı Türkiye Kamu Hastaneleri Kurum Başkan Yardımcıları Dr. Ercan Özgül ve Dr. Turhan Sulhan, Daire Başkanları Av. Erkan Çavuşoğlu, Dr. Murat Yazıcı, Dr. Ali Özhan, Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Opr. Dr. Alper Delier, Sinop Halk Sağlığı İl Müdürü Dr. Gökhan Telatar ve "Sinop Çocuk Acil İstiyoruz" eylemini başlatan Uğur Demirbaş katıldı.

Yapılan ses getirici eylemlerin ardından Sinop'a gelerek incelemelerde bulunan heyet adına konuşan Sağlık Bakanlığı Türkiye Kamu Hastaneleri Kurum Başkan Yardımcıları Dr. Ercan Özgül, "Yaptığımız çalışmalar sonunda Sinop'taki sağlık tesisleriyle ilgili yerel edindiğimiz izlenimlerimizi sabah valimizle paylaştık. Uğur bey iki hafta önce Ankara'ya ziyarete geldiğinde biz kendisiyle görüştük. Uğur beyin bir baba olarak haklı bir feryadı vardı bize onu iletti. Uğur beyin iki tane çocuğu var biri 13 biri 8 yaşında. Çocuklarından birisi astım diğeri epilepsi hastası. Bu her iki hastalıkta dönem dönem ataklar veya nöbetlerle seyreden dolayısıyla da sık sık acil servise gitme zorunluluğu oluşturan hastalıklar. Bu bağlamda hastanemizde mesai bitiminden saat 17.00'den sonra poliklinik hizmetleri bittikten sonra geldiğinde çocuk hastalıkları uzmanı acilde olmadığı için kendisi Samsun'da hastanelere yönlendiriliyor. Sinop ilimizin şöyle bir özelliği daha var burada özel sağlık hizmeti veren kurum üniversitesi hastanesi yok. Dolayısıyla kamu hastanelerine burada daha fazla iş düşüyor bu ilde. Biz ilk aşamada acilde fiziki aşamalarda bir düzenleme yapacağız ve çocuk hastalıkları uzmanı hekim sayısını arttırarak acil servis içerisinde bu ay içerisinde Allah nasip ederse acilde aktif çocuk hastalıkları branşında 24 saat nöbet uygulamasına başlatacağız. Hali hazırda Sinop Atatürk Devlet Hastanesi'nde bugün 3 çocuk hastalıkları uzmanı var. Bir arkadaşımızı daha atadık, önümüzdeki hafta başlayacak. Yine devlet hizmet kurasından 1, kurum içi atama kurasından 2 çocuk uzmanı daha planladık. Toplamda 6 çocuk uzmanıyla beraber 24saat üzerinden bir nöbet hizmeti vermeye başlayacağız. İnşallah bu hizmetle çevre illere sevklerimizde azalacaktır" dedi.

Özgül, "Bizim sağlık tesislerimize başvuran her 100 hastadan 30'u acil polikliniklerimize başvuruyor. Oysa batı ülkelerinde bu oran yüzde 10'larda. Yani bizim acil servislerde karşıladığımız hasta sayısı polikliniklerde karşılaştığımız hasta sayısına oranla dünya ortalamasının oldukça üzerinde dolayısıyla acillerde hizmet yükü bakımından bizim için biraz daha sıkıntılı bir alan ortaya çıkıyor. Bir diğer meselede insan kaynağının dağılımı bu dağılımı da çok dengeli ve adaletli yapmamız gerekiyor. Bizim için Sinop'taki her evladımızın kıymeti neyse, Tekirdağ'daki, Urfa'daki çocuğumuzun da kıymeti aynı. Elimizdeki insan kaynağını planlarken de bunu göz ardı etmeden planlıyoruz. Ama hakikaten Sinop iline en yakın il olan Samsun'a burada hiç özel hastane ve üniversite hastanesi olmadığını da düşünürsek çocuk hastaların 24 saat acilde Çocuk Hastalıkları Uzmanı tarafından muayene ve tedavilerinin yapılması talebi bizce de makul geldi. Bu bağlamda insan kaynağı planlaması yaptık. İnşallah 1 ay içerisinde acil serviste çocuk hastaları, çocuk hastalıkları uzmanlarımız karşılayacak" diye belirtti.

Yapılan çalışmalara güvendiğini ve mutlu olduğunu belirten Uğur Demirbaş ise, "Buraya kadar geldiğiniz için teşekkür ediyorum. Samimiyetinize, güveninize inandık. Sinop halkınındı size inanacağını düşünüyorum. Burada yapılan olay bence Sinop olarak şuandaki ortamda bir çocuk acil olayı derken bu olayı kazandık. Gerek sizlerin bu girişimleri gerekse Sinop halkının bana verdiği destekle basının da desteğiyle beni desteklediğiniz için teşekkür ediyorum. Samimiyet olarak sizlerin bu çalışmalarınızın ilerleyen zamanlarda daha güzel aşamalara getireceğinize inanıyorum. Hepinize çok teşekkür ediyorum. Sinop halkı bu olaya azıcık duyarlı olursa bir şekilde bir sefer daha yapılan hizmetin göz boyama değil, bana göre gerçekten bir çözüm üretilme amacıyla buraya toplanıp en azından bir oda kazandırıldı. Çocuklarımızın hastaneye gittiğinde bir odada muayene olacak. Hani diğer acil hastalarla birlikte değil çocuklara özel oda olacak ve çocuk doktoru tarafından muayenene olacak. Böyle olacağını ümit ediyorum gelen heyete de güveniyorum" şeklinde konuştu.

Konu hakkında Sinop'un kazandığını belirten Sinop Valisi Çetinkaya ise şu şekilde konuştu: "Uğur beyin bu işe inanarak sürdürmesi. Uğur beyin yaptığı bu dikkat çekme faaliyetleriyle birlikte bunlar hep resmi yazışmamalara dökülüyor. Resmi yazışmalar, resmi talep halinde Bakanlığa iletiliyor ama istatistiklere göre verilen cevaplarda genelde olumsuz geliyordu. Yani istatistiksel olarak baktığımızda çok karşılanabilir bir talep gibi görünmüyordu. Ama Uğur beyin inanarak ve yöntemiyle ilgili seviyede hiçbir sapma yaratmadan sempatik bir şekilde bunu istemeye devam etmesi ve bizimde bunu basın aracılığıyla olsun, resmi kanallar aracılığıyla Sağlık Bakanlığı'na iletmemiz ve aynı sempatik kanalla cevap bulması bence bu sonuca getirdi. Ben bu konuyla ilgili girişimlerimde istatistiksel olarak baktığımda Uğur bey kadar umutlu değildim açıkçası. Ama Uğur beyin bu konuyu yıkmadan, usanmadan takip etmesi gündemde tutması ve çizgisini bozmamasının bir sonucudur diye düşünüyorum. Bakanlığı'nda bu güzel tavra aynı güzellikte cevap vermesi ilimiz için bir kazançtır."

Gerçekleştirilen basın yemeğinin ardından toplu fotoğraf çekinmesiyle program son buldu.

Sinop’un Çocuk Acil Sorunu Çözülüyor

Sinop’un Çocuk Acil Sorunu Çözülüyor

Sinop’un Çocuk Acil Sorunu Çözülüyor

Sinop’un Çocuk Acil Sorunu Çözülüyor

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim