• BIST 9093.3
  • Altın 2324.269
  • Dolar 32.3502
  • Euro 34.9658
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 22 °C

Sınır Tanımayan Doktorlar, Gazze’de ağır yaralanmalarla karşı karşıya

Sınır Tanımayan Doktorlar, Gazze’de ağır yaralanmalarla karşı karşıya
Uluslararası tıbbi insani yardım kuruluşu Sınır Tanımayan Doktorlar'ın (MSF) Gazze'deki ekipleri, 1 Nisan'dan bu yana Filistin'de Büyük Geri Dönüş Yürüyüşü...

Uluslararası tıbbi insani yardım kuruluşu Sınır Tanımayan Doktorlar'ın (MSF) Gazze'deki ekipleri, 1 Nisan'dan bu yana Filistin'de Büyük Geri Dönüş Yürüyüşü sırasında silahla yaralanan 500'den fazla kişiye ameliyat sonrası bakım hizmeti sunuyor.

"Son üç haftada kliniklerimizde tedavi ettiğimiz hasta sayısı, İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik Koruyucu Hat Operasyonu'nu başlattığı 2014 yılı boyunca tedavi ettiğimiz toplam hasta sayısını aşıyor" diyen MSF çalışanları alışılmadık derecede ağır, hasta üzerinde yıkıcı etki bırakan yaralarla karşılaştıklarını belirtti. Yaraların, çok sayıda insanın uzun vadeli fiziksel engellerle yaşamasına sebep olacağı açıklandı.

Gazze hastanelerindeki sağlık ekipleri, bu Cuma günü yeniden yapılan Büyük Geri Dönüş Yürüyüşü gösterilerinin ardından, yaralanması muhtemel çok sayıda kişiyi tedavi etmeye hazırlanıyor. Gazze'de MSF ile çalışan cerrahlar geçtiğimiz haftalarda gösteriler sırasında yaralanan yüzlerce insanda, ağır kurşun yaraları gördüklerini bildirdi. Aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu çok sayıda kişi bacaklarından ciddi şekilde yaralanırken MSF sağlık ekipleri bu yaralanmalarda kemik ve yumuşak dokunun aşırı düzeyde zarar gördüğünü, merminin vücuttan çıkış yerindeki deliğin yumruk büyüklüğünü bulduğunu kaydetti.

MSF Filistin Ülke Temsilcisi Marie-Elisabeth Ingres Gazze'deki durumu şöyle anlattı:

"Kliniklerimize gelen 500'den fazla hastanın yarısında, kurşun kemiği un ufak etmiş, vücut dokusunu da kelimenin gerçek anlamıyla "yok" etmişti. Bu hastaların çok karmaşık bir dizi ameliyat olması gerekecek ve çoğunluğu ömür boyu engelli olarak yaşayacak"

Hastaların çoğunun, düzenli pansumanının yanı sıra başka ameliyatlar da olması gerektiği ve çok uzun bir fizyoterapi ve rehabilitasyon süreci geçirmeleri gerektiği açıklandı. Birçoğunun yaralanma nedeniyle kaybettiği işlevleri geri kazanamayacağı belirtildi. Kimi hastaların ise, gereken tedavi Gazze'de temin edilemediği ve tedavi amacıyla Gazze Şeridi'nin dışına çıkmalarına izin verilmediği durumunda uzuvlarının kesilmesinin söz konusu olacağı aktarıldı. Gazze'deki MSF ekipleri, bu kadar çok sayıda yaralıyı tedavi edebilmek için kapasitesini güçlendirirken ameliyat sonrası bakım kliniklerinde yatak sayısını artırdı, yeni sağlık personeli işe aldı ve sağlık çalışanlarına eğitim verdi. MSF yakında, hastalara gereken özel bakımı sağlamak amacıyla Gazze'nin orta kesiminde dördüncü kliniği açacak.

MSF bu kriz karşısında ayrıca, daha ciddi vakaların ameliyatlarını gerçekleştirecek bir cerrah ekibi görevlendirdi. Damar cerrahları, ortopedi cerrahları ve plastik cerrahlardan oluşan ekip şu anda El Şifa ve El Aksa Devlet Hastanelerinde Filistinli sağlık ekipleriyle birlikte çalışıyor.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim