• BIST 9079.97
  • Altın 2323.945
  • Dolar 32.3564
  • Euro 34.9234
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C

"Sınır kapısının kapalı olması ihracatçıları perişan etti"

"Sınır kapısının kapalı olması ihracatçıları perişan etti"
Türkiye Irak Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TISİAD) Başkanı Nevaf Kılıç, 14 Aralık'tan bu yana Hapur Sınır Kapısının kapalı olması nedeniyle...

Türkiye Irak Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TISİAD) Başkanı Nevaf Kılıç, 14 Aralık'tan bu yana Hapur Sınır Kapısının kapalı olması nedeniyle ihracatçıların perişan olduğunu belirtti.

Habur'un 11 gündür kapalı olmasının ticareti ve yaşamı ciddi anlamda olumsuz etkilendiğini vurgulayan Kılıç, ihracatın ve lojistik sektörünün büyük darbe aldığını söyledi. Kılıç, yaptığı açıklamada güvenlik gerekçesiyle Irak'a açılan Habur Sınır Kapısı'nın 11 gündür kapalı olduğunu ifade ederek, yetkililerden yaşanan bu durumla ilgili bir an evvel harekete geçmelerini istedi. "Kapı kapalı olduğu sürece transit taşımacılığın başka ülkelere kaymasından endişe ediyoruz" diyen Kılıç, şunları ifade etti: "Biz muhakkak ki bir çözüm yolu olduğuna inanıyoruz. Hiç kimse ölmesin istiyoruz. 21. Yüzyıl'da sokağa çıkma yasağının uygulanmasına bir anlam veremiyoruz. Sıkıntı varsa konuşularak çözülmelidir. Biz vatandaş olarak neden milletvekili seçip, Ankara'ya gönderiyoruz? Bütün bu sorunlar Ankara'da görüşülerek çözülebilmelidir."

"300 MİLYON DOLARLIK KAYIP SÖZ KONUSU"

Nevaf Kılıç, yılda ortalama 700 bin sefer yapılan Habur Sınır Kapısı'nın kapatılma kararının 1 günde verilmesi nedeniyle Türkiye'de ve Irak'ta araçların beklemek zorunda kaldığını ifade etti. Almanya'nın ardından Türkiye'nin en çok ihracat yaptığı 2. ülkenin Irak olduğunu dile getiren Nevaf Kılıç, "Irak'la 2014'ün ilk 5 ayında aylık 1 milyar doları aşan bir ihracatımız vardı. Güvenlik sorunları başlayınca bu 500 milyon dolara düştü. Ardından 700-750 milyon dolar seviyelerinde seyretti. Şimdi ise Habur Sınır Kapısı kapalı durumda ve bizim 300 milyon dolar gibi bir ihracat kaybımız söz konusu. Bu durum ülke ekonomisine çok büyük bir kayıp yaşatmaktadır." ifadesini kullandı.

"MERSİN LİMANI ŞİŞTİ"

Habur Sınır Kapısı'nın Mersin Limanı'nı da dolaylı yoldan olumsuz etkilediğini ifade eden Nevaf Kılıç, Irak'a gidecek konteynerlerin Mersin üzerinden geldiğini belirtti. Kılıç, "Kapı kapalı olduğu için araçlara bu konteynerler yüklenemiyor. Liman şişti kaldı." açıklamasını yaptı.

"LOJİSTİK FİRMALARI ADETA CAN ÇEKİŞİYOR"

Sınır kapısının kapatılmasından dolayı on binlerce vatandaşın mağdur olduğunu ifade eden Kılıç, şöyle devam etti: "Binlerce araç kapıda bekliyor. Frigorifik araçlarda bekleyen gıda ürünleri var. Çoğu ürün bozulmuş durumda. Hepsinin bir raf ömrü var. Bunlar riskli ürünlerdir. Lojistik firmalar oldukça yüksek derecede mağdur durumdalar. Sektör adeta can çekişiyor. Araçlar hep kredili alındı. Binlerce insan buralarda çalışıyor. Hükümet kanadı olsun, diğer Sivil toplum kuruluşları var. Bu işe bir çözüm bulunmalıdır. Herkes taşın altına elini sokmalıdır. Bu yaşanılan sorunlar diyalogla son bulmalıdır."

"ZARAR DEVLET TARAFINDAN KARŞILANMALIDIR"

Mevcut mal hasarlarının CMR sigortaları tarafından mücbir sebep olmasından dolayı karşılanmadığını anlatan Kılıç, "Oluşan zararların devlet tarafından karşılanması gerekmektedir. Şu anda Habur içinde ve Irak'ta bekleyen araçların Türkiye'ye girişleri sağlanmalıdır. Rusya ve Suriye pazarları kapanmışken, Irak kapısının da kapatılması sıkıntıları daha da artırmıştır. Nakliyecilerin SGK, MTV ve bankalara olan borçlarının ertelenmesi ve nakliye sektörüne hükümetimizin krediler konusunda yardımcı olmasını bekliyoruz." açıklamasında bulundu.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim