• BIST 9555.59
  • Altın 2487.863
  • Dolar 32.492
  • Euro 34.8149
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 23 °C

Sınavdan Önceki Gece Uykuyu Şansa Bırakmayın

Sınavdan Önceki Gece Uykuyu Şansa Bırakmayın
Sınav günü yaklaştıkça öğrencileri heyecan sarıyor. Bu heyecan ve sınav kaygısı, birçok öğrencinin gece uykularını kaçırmasına neden olurken,...

Sınav günü yaklaştıkça öğrencileri heyecan sarıyor. Bu heyecan ve sınav kaygısı, birçok öğrencinin gece uykularını kaçırmasına neden olurken, sınavdan önceki gece uyuyamayan birçok öğrenci, sınava uykusuz girmek zorunda kalıyor. Bu da sınavdaki başarıyı etkiliyor.

Yaprak Psikiyatrik ve Psikolojik Danışmanlık Merkezi kurucusu Psikiyatrist Dr. Sabri Yurdakul, heyecanlandığı zaman uyuyamayan, sınava günler kala yattığı yerde dönüp duran öğrencilerin, sınav gecesi uyuyamama riskini ortadan kaldırmak için mutlaka önlem alması gerektiğini söyledi.

RİSK ORTADAN KALDIRILMALI

Sınava hazırlanan öğrencilerin uyku düzeninin çok önemli olduğunu belirten Dr. Sabri Yurdakul, sınavdan önceki gece uyuyamama korkusunun, son gece gerçeğe dönüşebildiğini ifade etti. Bu yüzden kaygı düzeyi yüksek öğrencilerin, son geceyi riske atmaması gerektiğinin altını çizen Yurdakul, "Heyecanlandığı zaman uyuyamayan, sınava günler kala yattığı yerde dönüp duran öğrencilerin sınav gecesi uyuyamama riskini ortadan kaldırması gerekir" dedi.

İnsan beyninin hipotalamus bölgesinde kaygı esnasında yaşananların beyinde bir alarm oluşturduğunu belirten Yurdakul, "Bu durum bir tehlike olarak algılanır ve uyku merkezi etkilenerek uyku kaçar. Kişi uyanıklık durumunda olduğunda uykuya dalması çok zordur. Bu yüzden sınav kaygısı özellikle son gece artarak uykuyu kaçırabilir" diye konuştu.

PSİKİYATRİST DESTEĞİ ALINMALI

İnsanın yaşadıklarının, yaşayacaklarının bir yerde göstergesi olduğuna işaret eden Psikiyatrist Dr. Sabri Yurdakul, şöyle devam etti:

"Örneğin telaşlandığı zaman uyuyamayan, gece dönüp duran bir öğrencinin bu durumunun sınav öncesinde yaşanması olasılığı yüksektir. Böyle bir genç son gece uyku uyuyabilmek için dönüp durmamalı ya da uyumak için bilmediği bir ilaç kullanmamalıdır. Son güne kalmadan bir psikiyatriste başvurarak uyuyamama durumunda kullanılmak üzere bir ilaç almalı ve bu ilacı da sınav öncesinde kullanmalıdır. Böylelikle bir yan etkisi olup olmadığını görecek ve daha rahat kullanabilecektir.Sınava girecek gençlere önerim, son gece çıkabilecek uykusuzluğa karşı mutlaka önlem almaları, gece telaşla sabaha kadar dönüp durmamalarıdır."

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim