• BIST 9079.97
  • Altın 2323.863
  • Dolar 32.3631
  • Euro 34.9444
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C

Sınavda Hayal Kırıklığı Yaşayan Öğrenciye Destek Şart

Sınavda Hayal Kırıklığı Yaşayan Öğrenciye Destek Şart
Psikiyatrist Dr. Sabri Yurdakul, çok çalıştığı halde sınavda istediği başarıyı elde edemeyen öğrencilerin mutlaka psikiyatrik veya psikolojik yardım...

Psikiyatrist Dr. Sabri Yurdakul, çok çalıştığı halde sınavda istediği başarıyı elde edemeyen öğrencilerin mutlaka psikiyatrik veya psikolojik yardım alması gerektiğini söyledi.

Milyonlarca öğrencinin ter döktüğü Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sınavı sonrası öğrenci ve ailelerine uyarılarda bulunan Yaprak Psikiyatrik ve Psikolojik Danışmanlık Merkezi kurucusu Psikiyatrist Dr. Sabri Yurdakul, sınavların bilgiyi ölçtüğünü, ancak bilmenin başarılı olmak için yetmediğini ifade etti.

Sınav kaygısı, dikkat eksikliği, zamanı iyi değerlendirememe, moral bozukluğu gibi nedenlerin öğrencilerin sınav başarısını düşürdüğünü belirten Yurdakul, "Bunlar göz önüne alınmadığında öğrencilerin morali bozuluyor, aileler de çocuklarına olan inançlarını yitiriyorlar" dedi.

Çok büyük başarı elde etmesi beklenen öğrencinin sınavda istediği başarıyı yakalayamamasının sık rastladığı bir durum olduğunu kaydeden Dr. Sabri Yurdakul, şunları söyledi:

"Gerek ailenin gerekse öğretmenlerin büyük başarılar beklediği çocuklar, başaramadıklarında hayal kırıklığına uğruyorlar. Sınavda en iyi fen lisesini beklerken, en beğenmediği Anadolu lisesini kazanan bir danışanım, aylarca okula gitmemişti. "Çalıştım da ne oldu?" diye düşünüyordu. "Benim bu tembellerin arasında işim yok" diyerek arkadaşlarını beğenmiyor ve bir daha da doğru dürüst ders çalışmıyordu. Onunla konuşup, sadece bilmenin yeterli olmadığını, sınavda yaptığı basit hataların onun başarısını olumsuz etkilediğini gösterdikten sonra ancak okula gitmeye ikna oldu da dersleri yavaş yavaş düzeldi. Bu durumla çok karşılaşıyorum."

"KAZANMAK İÇİN ÇALIŞMAK GEREKLİ AMA YETERLİ DEĞİL"

Sınavda başarısızlığın, sadece çalışmamaya ya da yetersizliğe fatura edildiğini vurgulayan Yurdakul, "Sınavda kazanmak için çalışmak gerekli ama yeterli değil. Sınav kaygısı, dikkat eksikliği, moral bozukluğu varsa, önce bunların toparlanması gerekir. Bunları düzeltmeden başarı beklemek çok gerçekçi değil. Bunlar için psikiyatrik ya da psikolojik yardım almak, bunları aştıktan sonra başarı beklemek daha gerçekçi" ifadelerini kullandı.

Sınav bittikten sonra bunları bilmenin belki sonucu değiştirmese de gelecek sınavlarda önlem almak için gerekli olduğunun altını çizen Psikiyatrist Dr. Sabri Yurdakul, "Ama daha önemlisi de bunun öğrencinin yetersizliği ya da tembelliğinin bir sonucu olmadığını bilmektir. Eğer çocuğumuz yeteri kadar çalışmış, öğretmenleri de çalışmasını takdir etmiş ama gereğince başarılı olmamışsa, bunu geçmişte bırakmak ve önümüze bakmak gerekir" diye konuştu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim