• BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 23 °C
  • İzmir 25 °C

Sınav Stresinden Kurtulmak İçin Doğru Beslenme Şart

Sınav Stresinden Kurtulmak İçin Doğru Beslenme Şart
Sınav dönemlerinde öğrencilerde özellikle yanlış ve düzensiz beslenmeden kaynaklanan sorunlar baş gösterirken, uzmanlar bu dönemde doğru beslenmenin...

Sınav dönemlerinde öğrencilerde özellikle yanlış ve düzensiz beslenmeden kaynaklanan sorunlar baş gösterirken, uzmanlar bu dönemde doğru beslenmenin önemine dikkat çekiyor.

Zirve Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi ve Beslenme Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Sema Erge, sınava hazırlanan öğrencilerin beslenmeyle hem büyüme hem de beyin ve sinir sistemi ihtiyaçlarını karşılayabilmesi gerektiğini ifade ederek, "Sınava hazırlık döneminde yoğun strese bağlı yeme bozuklukları, kilo kaybı ya da aşırı kilo alma gibi sorunlar görülebilmektedir. Bu yüzden sınav öncesi ve sınav günü yeterli ve dengeli beslenme büyük önem taşımaktadır. Bu süreçte stres ve mutsuzluk ön planda olduğu için, bu duygu durumu öğrenciyi karbonhidrat içeriği yüksek besinlerin tüketimine iter. Stresin azalmasına yardımcı olması bakımından balık, ceviz, fındık gibi antioksidanların tüketilmesi son derece önemlidir" dedi.

"SABAH KAHVALTISI ÇOK ÖNEMLİ"

Öğrencilerin büyük bir kısmının günün en önemli öğünü olan sabah kahvaltısını genellikle ihmal ettiğini söyleyen Erge, "Yapılan bilimsel çalışmaların neticesine bakacak olursak özellikle sınav sabahları yeterli ve dengeli kahvaltı yapmanın gerekli besin öğelerini ve enerjiyi sağlaması nedeniyle sınavdaki başarı oranını arttırdığı söylenebilir. Özellikle bir su bardağı taze sıkılmış elma suyu ve bir adet yumurta stres, ağrı ve yorgunluk şikayetlerini engellemesi ile birlikte beyin fonksiyonlarını düzenlemesi nedeniyle sınav günü kahvaltıda tercih edilebilir. Aynı zamanda kahvaltı yapmayan öğrencilerin yoğun şekilde yorgunluk, baş ağrısı, dikkat dağınıklığı ve konsantrasyon kaybı yaşayabildiği görülmektedir" dedi.

"YAĞ ORANI YÜKSEK BESİNLERDEN UZAK DURULMALI"

Başarıyı olumsuz etkileyen unsurların önemli bir kısmının yanlış beslenmeden kaynaklandığını vurgulayan Erge, kızartma gibi aşırı yağ içeren besinlerin, birden fazla gıdanın karışımından oluşan yemeklerin ve ağır soslu yemeklerin mümkün olduğunca bu dönemlerde tercih edilmemesi gerektiğini belirtti. Fakılı bu dönemlerde özellikle hafif, yağsız besinlerle birlikte konsantrasyonu arttırması sebebiyle hafızayı güçlendiren ve omega-3 kaynağı balığın tüketilmesinin çok önemli olduğunu söyledi.

"SINAV DÖNEMLERİNDE DIŞARIDA YEMEK YENMEMELİ"

Erge, sınav dönemleri yapılan en büyük yanlışlardan biri de dışarıdan yemek söylemek yada bizzat gidip dışarıda yemek yeme olduğunu belirtti. Bu durumun besin zehirlenmesi riskini son derece yükselttiğini vurgulayan Erge, özellikle sınavdan 1 gün önce bu durumdan kaçınılmasının çok önemli olduğunu söyledi. Erge, "Dışarıda yemek yenmemelidir, yenilmesi zorunlu ise çabuk bozulabilecek gıdalardan sakınılmalı, açıkta satılan gıdalar tüketilmemelidir. Aynı zamanda yeni tatları denemek için sınav dönemleri tercih edilmemeli" diyerek uyarılarını sürdürdü.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim