• BIST 9443.71
  • Altın 2502.724
  • Dolar 32.597
  • Euro 34.805
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 20 °C

Sınav kaygısı belirti veriyor

Sınav kaygısı belirti veriyor
Uzman Klinik Psikolog Sibel Dağlıkan, "sınav kaygısı" yaşayan öğrencilerde bazı fizyolojik belirtiler görüldüğünü söyledi.

Uzman Klinik Psikolog Sibel Dağlıkan, "sınav kaygısı" yaşayan öğrencilerde bazı fizyolojik belirtiler görüldüğünü söyledi. Dağlıkan, bunlardan unutkanlık veya öğrendiklerini aktaramama, terleme ya da üşümenin öne çıktığını kaydetti.

Medical Park Tarsus Hastanesi'nin okullara yönelik eğitim çalışmaları kapsamında Tarsus Ortaokulu'nda Okul Müdürü Tüncay Yıldırır'ın ev sahipliğinde yaklaşık 120 öğrenciyle buluşan Uzman Klinik Psikolog Sibel Dağlıkan, sınav kaygısını "Sınav öncesinde yaşanan stresin doğurduğu fizyolojik ve duygusal tepkiler" olarak tanımladı. Dağlıkan, sınav kaygısının çoğunlukla "engelleyici" olduğunu, ancak "yol gösterici" olarak da değerlendirilebileceğini belirtti.

Bu belirtilere dikkat

Uzm. Klinik Psikolog Sibel Dağlıkan sınav kaygısı yaşayan öğrencilerde fizyolojik belirtiler görülebileceğini, aileler ve öğretmenlerin bunlara duyarlı olması gerektiğini söyledi. Dağlıkan, sınav kaygısının fizyolojik belirtilerini şöyle sıraladı:

"Düşünceleri toparlayamama, ifade edememe, unutkanlık veya öğrendiklerini aktaramama, dikkat ve konsantrasyon güçlüğü, bilgileri anlamada güçlük çekme, çarpıntı ve düzensiz kalp atışı, terleme ya da üşüme, mide ve barsak hareketlerinin hızlanması ya da yavaşlaması."

Sınav kaygısını yenebilirsiniz

Konferansta öğrencilere sınav kaygısını yenmeye yönelik önerilerde de bulunan Sibel Dağlıkan şunları söyledi:

"Neyi ne kadar başarabileceğiniz konusunda bir karar veremiyorsanız eğer geçmişteki başarılarınızı düşünün, iyi ve güzel yaptıklarınızı listeleyin. Derse devamlı katılın ve etkin olun, her zaman başarılı olmasanız bile bundan vazgeçmeyin. Sadece başardıklarınıza odaklanmayın başarısız olduğunuz konuların üzerine de gidin ve o konuları da önemseyin. Anlamadığın konunun üzerine gidip ısrarcı olursan o bilgiyi mutlaka alırsın, soru sormaktan ve gerekirse profesyonel destek almaktan çekinmeyin. Gerçekçi hedefler koyun! Neyi ne kadar başarabildiğiniz konusunda gerçekçi olun ve bunu belirledikten sonra koyduğunuz hedef için çalışın. Etkili ve sistemli konu tekrarları, zamanı iyi kullanma konusunda fikirler geliştirerek tecrübe kazanmanızı sağlayacaktır. Sorumluluk almaktan kaçmayın "Zaten başaramayacağım" gibi cümleler sorumluluk almaktan kaçmak için birer bahane olabilir. Başarısız olduğun konularla ilgili hemen sonuç bekleme, kendine zaman tanı ve sabırlı davran."

Sınav kaygısı belirti veriyor

Sınav kaygısı belirti veriyor

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim