• BIST 9079.97
  • Altın 2307.515
  • Dolar 32.3424
  • Euro 35.0714
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 21 °C

Şimşirgil: “Tarihi Diziler Gençliği Zehirliyor”

Şimşirgil: “Tarihi Diziler Gençliği Zehirliyor”
Marmara Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi tarihçi-yazar Prof.D

Marmara Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi tarihçi-yazar Prof.Dr. Ahmet Şimşirgil, son dönemde Osmanlı'yı anlattığı iddia edilen tarihi dizilerin gençliğe adeta zehir yutturduğunu söyledi.

Memur-Sen Ordu Şubesi'nin düzenlediği konferansa konuşmacı olarak davet edilen tarihçi-yazar Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil, günümüz gençliğinin Osmanlı'yı yeterince tanımadığını ve dizilerden öğrenmeye çalıştığını belirtti. Osmanlı'yı tanımak isteyenlerin Osmanlı eserlerini takip etmesi ve araştırması gerektiğini belirten Prof. Dr.Şimşirgil, "Osmanlı'yı tanımak mı istiyorsunuz, o zaman bıraktığı eserlere bakın. Osmanlı hakkında sadece biz Müslümanlar değil, gayrimüslimler ve başkaları neler söylüyordu bunlara bakmak lazım. Osmanlı neler yapmış ne eserler bırakmış bunları objektif olarak tanımak lazım. Osmanlıyı Osmanlı yapan değerleridir" dedi.

"OSMANLICA ASLINDA TÜRKÇEDİR"

Tarihte Osmanlı kadar yanlış anlatılan ikinci bir devleti olmadığına dikkat çeken Şimşirgil, Osmanlı kadar iftiraya uğrayan başka devlet olmadığına dikkat çekerek, şöyle devam etti: "Dünyada en fazla iftiraya uğrayan devlet Osmanlı'dır. Bunun nedenine her zaman bir soru işareti koyacaksın. Dikkat edin, Osmanlı bizim tarihimizin en zirvesidir. 622 sene hüküm sürdü. "O yıkılmadan İslam'a karşı çıkamayız" diyenler oldu. Bu sebeple Osmanlı'ya karşı iftira kampanyaları başlatıldı. Osmanlı'yı kötülemek için eserlerini yakıp yıkmaya çalıştılar. Son dönemlerde TV programlarından takip ediyorum, bir Osmanlıca tartışmaları başladı. İnsanlar diyor ki, "Bize yeni bir dil mi getiriyorsunuz? Bu nedir?" Osmanlıca dilinin Türkçe olduğunu bilmiyoruz. Osmanlı'yı savunan da savunmayan da bunu bilmiyor."

"OSMANLI'YI ANLATTIĞI İDDİA EDİLEN DİZİLER GENÇLİĞİ ZEHİRLİYOR"

Osmanlıyı anlattığı iddia edilen tarihi dizilerin Osmanlı'ya büyük zarar verdiğini ve gençliğe zehir yutturduğunu vurgulayan Şimşirgil, şöyle konuştu: "Bir dizi Kanuni Sultan Süleyman'ı anlattı ve tarihimizin altın çağını mahvetti, bitirdi. Fetih 1453 diye dizi çektiler, Fatih Sultan Mehmet Han'ın itibarını öldürdüler. Bu dizileri hazırlayanlar gençliğe nasıl bir zehir yutturduklarını biliyorlar mı? Diziler tarihin gerçekliğini öldürüyor. Günümüzdeki dizileri izleyin. Dizilerde Fatih'in bir makine mühendisi olduğunu neden göstermiyorsunuz? Fatih'i Macar Urban mı yetiştirdi? O filmde Osmanlı'nın mühendislerini neden göstermiyorsunuz? Bir top başında neden ders verilmiyor bu filmlerde? Bizim dizilerin tarih danışmanları kendi kitaplarında gerçekleri yazarken neden bu filmlerde yanlış gösteriliyor? Bunlar başkalarının binini bir yapar, başkalarının birini bin yaparlar. Bizim insanımız bu dizilerin tarihsel olarak çok hatalar olduğunu söylüyor ama sorunca hatanın ne olduğunu bilen yok."

Şimşirgil: “Tarihi Diziler Gençliği Zehirliyor”

Şimşirgil: “Tarihi Diziler Gençliği Zehirliyor”

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim