• BIST 9093.3
  • Altın 2324.193
  • Dolar 32.3628
  • Euro 34.9825
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 22 °C

Şimşek: Endişe edilecek durum yok

Şimşek: Endişe edilecek durum yok
Maliye Bakanlığı, e-Fatura uygulamasını, özel entegratörün sistemi üzerinden kullanan mükelleflerin, diğer mükelleflere ait faturalara erişmesi ya da bunları görmesinin mümkün olmadığını belirtti.

Maliye Bakanlığından yapılan açıklamada, bir gazetenin "E Fatura'da endişe" başlıklı haberi üzerine, açıklama zorunluluğu doğduğu ifade edildi. Açıklamada, e-Fatura uygulamasının, 397 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile 5 Mart 2010 tarihinden itibaren hayata geçirldiği ve 421 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile bazı sektörlere ve belli brüt satış hasılatına sahip mükelleflere 1 Nisan 2014 tarihinden geçerli olmak üzere zorunlu hale getirildiği hatırlatıldı.

www.efatura.gov.tr internet adresinde, uygulamadan yararlanma yöntemi ile ilgili mükelleflerin teknik donanım ve yazılım ihtiyaçlarının ayrıntılı bir şekilde ortaya konulduğu kaydedilen açıklamada, e-Fatura uygulamasından yararlanma yöntemleri kapsamında mükelleflerin kullanımına sunulan Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) portal yönteminin, faturalama ihtiyacı düşük (aylık 500 adet faturayı aşmayan) küçük ve orta ölçekli mükelleflerin kullanımına sunulduğu anımsatıldı.

- "Mükellefler başka mükelleflerin faturalarını göremez"
Portal yönteminin, mükellefin ihtiyacını karşılamaması durumunda kullanabileceği diğer yöntemlerin (doğrudan GİB ile entegrasyon yöntemi ve özel entegratörler aracılığı ile entegrasyon yöntemi ) seçiminin ise tamamen mükelleflerin kendi isteklerine bırakıldığı belirtilen açıklamada, şu bilgilere yer verildi: "e-Fatura uygulaması teknik kılavuzlarında açıklanan altyapı ve yazılıma sahip firmalar, doğrudan entegrasyon yöntemini kullanabileceği gibi, bu altyapı ve yazılıma sahip olmayan ve bu konuda ilave yatırım yapmak istemeyen mükellefler Gelir İdaresi Başkanlığından özel entegrasyon izni alan özel entegratörlerin sistemlerini de kullanabilmektedirler.

Dünyadaki uygulamalara bakıldığında, e-Fatura uygulamasının yoğun olarak özel entegratör sistemleri vasıtası ile kullanıldığı görülmektedir. Ayrıca dünyadaki uygulamalarda özel entegratör sistemlerini düzenleyen bir yapı bulunmamakla beraber, özel entegrasyon yöntemi 1970'lerden beri yaygın olarak kullanılmaktadır. e-Fatura uygulamasını özel entegratörün sistemi üzerinden kullanan mükelleflerin, diğer mükelleflere ait faturalara erişmesi ya da görmesi haberde bahsedildiği üzere kesinlikle mümkün bulunmamaktadır."

- "Mükelleflerin endişe edeceği bir durum yok"
Özel entegratör olmak için Gelir İdaresi Başkanlığına başvuran mükelleflerin çeşitli yazılım testlerine tabi tutulduğu, ayrıca söz konusu mükelleflerden diğer ülke uygulamalarından daha üst düzeyde uluslararası standartlara haiz ISO 20000 (Elektronik Ortam Hizmet Kalite Standardı) , ISO 27001 (Uluslararası Elektronik Bilgi Güvenliği Standardı) ve ISO 22301 (İş sürekliliği Standardı) güvenlik sertifikaları istendiği kaydedilen açıklamada, bu koşulları sağlayamayan firmalara Gelir İdaresi Başkanlığınca özel entegratörlük izninin kesinlikle verilmediğine dikkat çekildi. Söz konusu sertifikalardan ISO 27001'in, Bilgi Güvenliği Yönetimi Sistemi gereksinimlerini tanımlayan tek uluslararası denetlenebilir standart olduğu ifade edilen açıklamada, söz konusu standartın yeterli ve orantılı güvenlik denetimleri seçilmesini sağlamak için tasarlandığı belirtildi.

Anılan standardın özellikle finans, sağlık, kamu ve bilgi teknolojileri gibi bilginin korunmasının büyük öneme sahip olduğu alanlar için gerekli olduğu tespitine yer verilen açıklamada, "Bu çerçevede, özel entegratör yöntemini tercih eden mükelleflerimizin herhangi bir endişeye kapılmalarını gerektirecek bir durum kesinlikle söz konusu değildir" denildi.

http://www.istanbulhaber.com

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim