• BIST 8718.11
  • Altın 2246.949
  • Dolar 32.3335
  • Euro 35.1933
  • İstanbul 8 °C
  • Ankara 2 °C
  • İzmir 7 °C

Şimşek: "Camiler Depo Olarak Kullanıldı"

Şimşek: "Camiler Depo Olarak Kullanıldı"
Çukurova Belediyesi'nin her ay düzenli olarak sürdürdüğü "Her ayın 19'unda Saat 19'da" panelinin bu ay ki konuğu eski CHP Milletvekili Berhan Şimşek oldu.

Çukurova Belediyesi'nin her ay düzenli olarak sürdürdüğü "Her ayın 19'unda Saat 19'da" panelinin bu ay ki konuğu eski CHP Milletvekili Berhan Şimşek oldu. Şimşek, Kurtuluş Savaşı döneminde camilerin ahır değil, depo olarak kullanıldığını söyledi.

Çukurova Belediyesi Orhan Kemal Kültür Merkezi'nde gerçekleşen panelde, salonu dolduran kalabalığa hitabeden Berhan Şimşek, Osmanlı'nın son dönemi, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunda yaşananlar ve Türkiye'nin bugünkü geldiği durumla ilgili görüşlerini dile getirdi. Türkiye Cumhuriyeti'nin çok zor şartlar altında kurulduğuna dikkat çeken Şimşek, "Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları, kendi ülkesinde esaret içindeki halkı bu durumdan kurtarabilmek için Mondros Ateşkes Antlaşması ve Sevr Antlaşması'ndan arta kalan bir avuç toprakta, ülkemizin bugünkü sınırlarını çizmek için harekete geçmiştir" dedi.

"ÜLKEMİZDE EZAN SESİ DİNMESİN DİYE"

Kurtuluş Savaşı döneminde yaşananlarla ilgili tarih anlatılırken, bazılarının "Camiler ahır olarak kullanıldı" dediğini ifade eden Şimşek, "Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları bu ülkeyi esaretten kurtarmak için yola çıktığında, düşman kuvvetleri taş üstünde taş bırakmamış, halkın sığınacağı tüm alanları yok etmişlerdi. O dönemlerde, kurtuluş mücadelesi için verilecek savaşı kazanmak için, yiyeceğe ve silaha ihtiyaç vardı. Savaşta kullanılacak buğdayı depolayabilmek, cephelere mermi taşıyacak katır ve atlar için camiler kullanıldı. O dönemde sadece camiler değil, sağlam olan tüm yapılar, esaretten kurtulmak için kullanıldı. O dönemdeki, eşekler, katırlar, atlar, buğdaylar, savaş döneminin, topları tüfekleri tankları, savaş uçaklarıydı. Ayrıca, sadece camiler değil, ayakta kalan tüm yapılar kullanıldı. Niye kullanıldı biliyor musunuz? Ülkemizdeki ezan sesleri dinmesin diye. O gün, o ortamlarda insanlar canlarını siper ederek topraklarımızı korumasaydı. Bugün o camilerden ezan sesi değil, çan sesleri duyardınız" diye konuştu.

"PARA FAZLA OLUNCA RULET MASALARINA DÜŞÜYOR"

Panelde, Osmanlı İmparatorluğu'nun son dönemi ve Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşu yıllarından söz eden Berhan Şimşek, sınırları Kurtuluş Savaşı zaferiyle belirlenen ve bugün de aynı sınırlar içinde yaşanmasına imkan verilen dönemin çok zor şartlar altında geçirildiğini söyledi.

Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının, Türk halkıyla birlikte, inanmışlıkla, peşpeşe zaferlere imza attığını ve bu savaşlarda, birçok Anadolu gencinin kanlarının döküldüğünü belirten Şimşek, "Bugün, o günleri eleştirenler, o günlerde ortaya konulan kararlılığın ve azmin sonucu olarak yerlerinde oturuyorlar. O dönemde, imkan yoktu, para yoktu, kıtlık vardı, zor şartlar vardı. Bugün parası olanlar, paraları fazla olunca, o paralar rulet masalarına düşüyor" şeklinde konuştu.

Konuşmanın ardından, Çukurova Belediye Başkan Yardımcısı Mustafa Selek, paneli izlemeye gelen CHP Adana İl Başkanı Ayhan Barut, Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar, CHP Çukurova İlçe Başkanı Yüksel Erdoğan, CHP Seyhan İlçe Başkanı Abeydullah Kolcu ve CHP Sarıçam İlçe Başkanı Celal Güven'i sahneye davet etti. Başkanlar, Berhan Şimşek'e çiçek sunup, plaket takdim etti. Berhan Şimşek'te, her ay düzenli olarak yapılan panelin, isabetli bir etkinlik olduğunu ve ülkenin içinde bulunduğu durumun halka anlatılması ve kamuoyuna duyurulması için çok güzel bir proje olduğunu belirterek, Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin'e teşekkür etti.

Şimşek: "Camiler Depo Olarak Kullanıldı"

Şimşek: "Camiler Depo Olarak Kullanıldı"

Şimşek: "Camiler Depo Olarak Kullanıldı"

Şimşek: "Camiler Depo Olarak Kullanıldı"

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim