• BIST 9094.06
  • Altın 2324.811
  • Dolar 32.3705
  • Euro 34.976
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 21 °C

Silikozis Hastalarının Çilesi Bitmiyor

Silikozis Hastalarının Çilesi Bitmiyor
Eğitim ve toplum gönüllüsü Semiramis Karaarslan, birçok silikozis hastasının hak ettiği halde malulen emekli olamadığını söyledi.

Eğitim ve toplum gönüllüsü Semiramis Karaarslan, birçok silikozis hastasının hak ettiği halde malulen emekli olamadığını söyledi.

Eğitim ve toplum gönüllüsü Semiramis Karaarslan, Bingöl'ün Karlıova ilçesi başta olmak üzere ülkenin birçok ilinde bulunan silikozis hastaların durumuna yönelik SGK Bingöl İl Müdürü Muzaffer Çakar ve Bingöl Valiliği SYDV Müdiresi Seyhan Savaş Yaraşır'ı makamında ziyaret etti. Ziyaretlerin ardından açıklama yapan Karaarslan, silikozis hastalarının hak ettiği halde emekli olamadığını belirterek, "Birkaç gün önce beni İstanbul'dan bir bayan aradı, oğlunun çok ağır silikozis hastası olduğunu şuan hastanede olduğunu, hak ettiği halde emekli olamadığını, Türkçeyi bilmediğini için oğlunun hastaneden dönüşünü beklediğini söylüyordu. Birkaç gün sonra oğlu hastaneden çıkınca aradılar tekrar. Bir köyden kente göç serüveninin kurbanı olarak çıktı karşıma Mutlu Aydar. Mutlu, 2003 yılında getirisi bol merdiven altı, ruhsatsız iş yeri olan Kağıthane'deki kot kumlama işine giriyor. 2 yıl sonra da ayrılmış işinden. Gittikçe artan rahatsızlığı ve arkadaşlarına da silikozis tanısının konmasıyla nefes almada zorluk çekince, İstanbul Meslek Hastanesi'ne yatış yapmış. 03 Mayıs 2011 "de 3/3 meslekte kazanma gücü azalma oranı tespitiyle dünyası yıkılmış. Aldığı rapor, 6111 sayılı Kanun'un 67'nci maddesi ile 2022 sayılı Kanun'a eklenen geçici 2'nci maddeden yararlanmak ve Malulen Emekli olabilmek için ekleriyle birlikte SGK Genel Müdürlüğü Maluliyet ve Sağlık Kurulları Daire Başkanlığına yollanmış. Aradan 5 yıl geçmiş ve hala sonuç alınamamış" dedi.

SGK Bingöl İl Müdürü Muzaffer Çakar ve Bingöl Valiliği SYDV Müdiresi Seyhan Savaş Yaraşır'ın silokozis hastalarının sorunlarıyla ilgilendiğini kaydeden Karaarslan, "SGK müdürümüze Mutlu'nun durumunu izah ettim. Birlikte bir çalışma başlatıyoruz, umarım Mutlu'nun adı gibi mutlu sona ulaşırız. Bingöl Valiliği SYDV Müdiresi Seyhan Savaş Yaraşır'ı da ziyaret ettim. 3 aylık müracaat süresi dışında kalan hastalarımız kurumlarında sorunlarına hep çare bulmuşlardı. Her zaman ve her koşulda desteğe memnuniyetle devam edeceklerini dile getirdiler. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu'ndan, Mutlu ve Mutlu'nun durumunda olan diğer merdiven altı ruhsatsız iş yerlerinde sigortasız çalıştırılan gariban silikozis hastalarının sorunlarına ivedi çözüm getirmesi için nefesleri çıkmayanların sesi olmasını diliyoruz" diye konuştu.

"BİR HAK DAHA TANINSIN"

Torba yasada 3 aylık müracaatı kaçıran hastalar için bir hak daha tanınmasını gerektiğini kaydeden Karaarslan, şunları söyledi:

"Türkiye'de toplan haklarını elde edenlerle birlikte Bin 500 kişiyi geçmeyen silikozis hastalarından haklarını elde edemeyen, 3 aylık kısıtlanmış müracaat süresini yasada ufak bir düzenleme yaparak 2022 sayılı kanuna 6111'e eklenen geçici 2'nci maddenin süreklilik arz edecek şekilde bir ek maddeyle düzenleme yaparak kararan yaşamlara hiç olmazsa geride bıraktıkları eş ve çocuklarına bir hak tanınarak onlara bir ışık tutulacaktır. Şuana kadar Türkiye'de kayıtlara geçen 62, Bingöl Taşlıçay'dan ise çoğunluğu aynı aileden 13'ncü ölüm gerçekleşti. Kotlar beyazlatıldı ama onların hayatlarını kararttı. Seslerini kimse duymuyor bu çocukların. Hastaların emekli olabilmek için yaptıkları müracaat üzerinden aylar geçmesine rağmen hala sonuçlanmayanlar var. Bu gençlerin yasal düzenleme kabul edildiğinde emekliliklerinin gerçekleşeceğine dair umutları vardı. Umudun umudunu bekliyorlar şimdi."

Silikozis Hastalarının Çilesi Bitmiyor

Silikozis Hastalarının Çilesi Bitmiyor

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim