• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 17 °C

Silifke’de Bulunan Mermer Ocaklarına 44 Bin Fidan Dikildi

Silifke’de Bulunan Mermer Ocaklarına 44 Bin Fidan Dikildi
Silifke'ye bağlı Taşucu Mahallesi Tahtacı Beleni mevkiinde Mermer Ocağı işleterek ülke ve ilçe ekonomisine katkı sağlayan Medmar A.Ş., 2005 yılından...

Silifke'ye bağlı Taşucu Mahallesi Tahtacı Beleni mevkiinde Mermer Ocağı işleterek ülke ve ilçe ekonomisine katkı sağlayan Medmar A.Ş., 2005 yılından bu yana mermer çıkartılan alanların yeniden yeşillendirilmesi kapsamında 44 bin fidanı toprakla buluşturdu.

Maden çıkarılan alanların ıslah edilmesi kapsamında Medmar Madenciliğe ait maden sahasında 650 fıstık çamı daha toprakla buluşturuldu. Silifke Orman İşletme Müdürlüğü ve Medmar A.Ş. yaptıkları ortak ağaç dikim etkinliğiyle yeniden fidanları toprakla buluşturdu. Düzenlenen programda İlçe Kaymakamı Şevket Cinbir, Medmar A.Ş. Genel Müdürü Muhsin Bingöl, Silifke Orman İşletme Müdürü Mustafa Arslan, İlçe Milli Eğitim Müdürü Şerafettin Çiftçi ve öğrenciler hep birlikte 650 fıstık çamı diktiler.

"Doğanın dengesini korumaya, doğayı tahrip etmemeye, tahrip ettiğimiz yerleri de rehabilite etmek gibi mecburiyetimiz var" diyen Silifke Kaymakamı Şevket Cinbir; "Silifke-Taşucu güzergahında karşıdan bakıldığı zaman herkes "burası ne" diye merak ediyor. Korkunç bir görüntü var. Burada görüldüğü üzere bir mermer madeni işletiliyor, onun için karşıdan baktığımız zaman çok kötü tahrip edilmiş bir alan görüyoruz" dedi. Kendisini ve Silifke'yi ziyarete gelen misafirlerinin aynı soruyu sorduklarından bahseden Cinbir, "Burada mermer olduğunu söylüyorum. Silifke'de çıkarılan mermerle ilgili olarak, buradaki mermer Silifke'de ve farklı şehirlerdeki işletmelerde işlenerek dünyanın birçok yerine ihraç ediliyor. Katma değere elde ediliyor. Ekonomiye bir katkıda bulunulmuş olunuyor. Bununla birlikte çevrede de bir kirlenmeye yol açılıyor. Buraya gelirken her ne kadar sulamaya çalışılsa da tozların ağaçları bile bembeyaz hale getirdiğini görüyoruz. Bir tahribat olduğu, bir kirlenme olduğu ortada. Tabi bu oluyor diye bu mermeri buradan çıkarmayacağız mı, bu mermeri işlemeyeceğiz mi? İşleyeceğiz elbette" diye konuştu.

Mermer işletme tesisleri ile ilgili devletin kurumlarının, bakanlıklarının, genel müdürlüklerinin, hukuk sisteminin belirlediği bulunduğunu ifade eden Cinbir, "Bu esaslar çerçevesinde ruhsatlandırılmış bu maden sahalarında, bir taraftan madeni işlerken, bir diğer taraftan da doğaya, çevreye verdiğimiz olumsuzlukları bertaraf edecek tedbirlerin alınmasına yönelik hukukumuzun ön gördüğü işler var. Bunların yapılması hususunda, buradaki maden işletmesinin her yıl orman işletme müdürlüğü bütçesine aktardığı bir kaynak var. Bu kaynaklar bu alanlara ağaç dikilsin, bu ormanlar yeşersin, gelecek kuşaklara daha yeşil bir çevre bırakılsın ve geçmişten devraldığımız zenginliklerimizden yararlanırken, gelecek kuşaklarında bunlardan yararlanabileceği şekilde bırakma sorumluluğunu yerine getirebilelim diye bu noktada yapılmış düzenlemeler var" ifadelerini kullandı.

Bu çerçevede bu gün 650 fidanı toprakla buluşturduklarını kaydeden Cinbir, şöyle devam etti; "Burada bugün ve geçtiğimiz yıl diktiğimiz fidanlar büyüyecek ve ağaç olacak. Umut ediyorum ki, buradaki yeşillendirme çalışmaları Taşucu'na doğru sürecek. Akdeniz'den geçen gemiler buranın bu alandaki yeşile bakarak yol alacaklardır. Bugün burada tahrip edilen bu alanın yeniden yeşille buluşmasında başta Orman İşletme Müdürlüğümüz, orman çalışanlarımız olmak üzere, özel olarak maden işletme sahasında bize ev sahipliği yapan Medmar Madencilik şirketine ve öğrencilerimize teşekkür ediyorum."

Silifke Orman İşletme Müdürü Mustafa Arslan ise, "2005 yılından buyana bölgemizde mermer ocağı işleten Medmar Mermercilik kendi çalışma alanının dışında ormanlarımızın oluşmasında ve yangınla mücadelede bizlere büyük katkılar sağlamıştır. Ayrıca Medmar A.Ş. her yıl 2 bin 500 dönüm saha için ağaçlandırma ve kira bedeli olarak devletimize 2 milyon TL bedel ödemektedir" dedi.

"Yapılan anlaşmalar gereği maden sahaları ıslah edilmek ve ağaçlandırılmak zorundadır" diyen Arslan, "Medmar A.Ş. mermer çıkardığı alanlarda 2008 yılından buyana ağaçlandırma çalışması yaparak bu alanlara 44 bin fidan dikmiştir" şeklinde konuştu.

Medmar A.Ş. olarak çalışma yaptıkları yeri terk etmeden ıslah çalışmalarına başladıklarını kaydeden Genel Müdürü Muhsin Bingöl, "Amacımız doğayı tahrip edip bırakmak değildir. Bir yandan mermer çıkarıp ülke ekonomisine katkı sağlarken, bir yandan da yüzlerce kişiye istihdam sağlamaktır. Bunları yaparken de oluşan tahribatı yaptığımız ıslah projeleri ile yeniden yeşillendiriyoruz. Bizim için önemli olan yeşil alanların tekrar kazanılmasıdır" ifadelerini kullandı.

Silifke’de Bulunan Mermer Ocaklarına 44 Bin Fidan Dikildi

Silifke’de Bulunan Mermer Ocaklarına 44 Bin Fidan Dikildi

Silifke’de Bulunan Mermer Ocaklarına 44 Bin Fidan Dikildi

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim