• BIST 9693.46
  • Altın 2509.906
  • Dolar 32.5696
  • Euro 34.7707
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 18 °C

Şike davasında ince detay

Şike davasında ince detay
Savcı Coşkun, yeniden yargılama gerekçesi olarak; aynı maçta Emenike'nin beraatine karşın Yıldırım'ın suçlu bulunmasını gösterdi

Şike davasında yargılamanın yenilenmesi ve Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım’ın da aralarında bulunduğu 6 kişinin infazının ertelenmesine ilişkin İstanbul Cumhuriyet Savcısı Abdullah Mirza Coşkun’un 10 sayfalık mütalaası ile ilgili olarak İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi bu hafta içinde kararını açıklayacak. Savcı Coşkun’un mütalaasındaki yeniden yargılamayı gerektiren bazı tespit ve gerekçeleri:

Yargıtay’ın ilk 3 maçtaki eylemler için şike, diğer maçlar için teşvik primi verme suçundan onama kararı verildiği belirtildi. Savcı Mirza Coşkun, yerel mahkemenin Aziz Yıldırım hakkında karar verirken şike suçuna teşebbüsten bahsetmediğinin altını çizdi.

ŞİKE DEĞİL, TEŞEBBÜS OLUR

Mütalaada yeniden yargılamayı gerektirecek en çarpıcı örnek ise Emenike’nin beraati oldu. Şu ifadeler kullanıldı: “Emenike’ye şike teklif eden kişi veya kişilerin eylemleri sabit bulunduğu takdirde ancak ‘şikeye teşebbüs’ suçundan ceza verilebileceği halde Aziz Yıldırım hakkında hatalı olarak şike suçundan eylem sabit görülüp ceza verilmiş ve hüküm Yargıtay’ca onanıp kesinleşmiştir.”

HATALAR CEZAYI ARTIRMIŞ

Savcı Coşkun mütalaasında şu tespite yer verdi: “Bir sanık hakkında eylem şikeye teşebbüs olarak kabul edilmişken, diğer sanık hakkında tamamlanmış şike suçu olarak kabul edilmiştir. Aynı eylem bakımından bazı sanıklara indirim uygulanması, diğer sanıklara tamamlanmış şike suçu kabul edilerek fazla cezai hüküm kurulmuştur.”

YENİDEN YARGILAMA ŞART

Savcı Coşkun, “Sanıklar hakkında maddi hataya düşülerek fazla ceza tayin edildiği ve bu hükümlerin Yargıtay’da onandığı sanıkların CMK-311/1-C maddesinde belirtildiği şekilde hafif bir ceza uygulamasıyla mahkum edilmesini gerektirecek nitelikte olduğu, maddi hatanın giderilmesine yönelik başka bir yol bulunmadığı anlaşılmıştır” ifadesini kullandı.

İŞTE O MAÇLAR
8.05.2011 tarihli…………………………………………Karabük-F.Bahçe
15.05.2011 tarihli………………………………….F.Bahçe-Ankaragücü
25.05.2011 tarihli………Sivas-F.Bahçe maçlarında şike yapmak
17.04.2011 tarihli……………………………..Trabzonspor-Bursaspor
22.04.2011 tarihli……………………………….Eskişehir-Trabzonspor
15.05.2011 tarihli….. Trabzonspor-İBB maçlarında teşvik primi suçundan yerel mahkeme tarafından karar verildiği,
6 MAÇ YORUMLANDI
10 sayfalık mütalaada yer alan 6 maç için Savcı Coşkun tek tek gerekçeli yorumlarını yaptı.

Kaynak: Amkspor

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim