• BIST 8978.25
  • Altın 2292.454
  • Dolar 32.3264
  • Euro 35.0576
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 23 °C

Siirt’te “Ekonomi Perspektifinde Ortadoğu Ve Türkiye” Paneli

Siirt’te “Ekonomi Perspektifinde Ortadoğu Ve Türkiye” Paneli
Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı iş adamı Nihat Özdemir, katıldığı bir panelde yaptığı konuşmada, "Bir liderimiz var gözümüzü açtı, Türkiye...

Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı iş adamı Nihat Özdemir, katıldığı bir panelde yaptığı konuşmada, "Bir liderimiz var gözümüzü açtı, Türkiye bizlere yetmiyor. Her yere gitmeye çalışıyoruz" dedi.

Siirt Üniversitesi (SİÜ) Mimarlık ve Mühendislik Fakültesi konferans salonunda düzenlenen "Ekonomi Perspektifinde Ortadoğu ve Türkiye " konulu panelde konuşan iş adamı Nihat Özdemir, Türkiye'nin her bakımdan dünyanın en şanslı ve avantajlı ülkesi olduğunu söyledi. Özdemir, "Coğrafi yapı bakımında ulaşım ve hangi bakımdan düşünürseniz düşünün bu kadar şanslı ve avantajlı bir ülke dünyada yok. Yarım ada gibi üç tarafı denizlerle kaplı arkasını da çok önemli bir medeniyete ve ülkelere bağlamış, bir tarafından Suriye kara bağlantısı, Irak, İran, Ermenistan, Azerbaycan ve Gürcistan var. Bir taraftan da Karadeniz ve karşı komşumuz da Rusya ve Ukrayna gibi ülkeler var. Pergeli Türkiye'nin Ankara merkezine veya İstanbul'un üzerine koyduğunuz zaman 4,5 saatte 100'ün üzerinde ülkeye uçuş yapabiliyorsunuz" dedi.

"BİR LİDERİMİZ VAR GÖZÜMÜZÜ AÇTI"

Türk ortaklarıyla Dünyanın en büyük havaalanının İstanbul'da yapmaya başladıklarını belirten Özdemir, "Bir liderimiz var gözümüzü açtı. Rahmetli Özal ile başladı sonra devam ettik. Bir koalisyon dönemi oldu, durduk yerimizde. 2003 yılından itibaren Türkiye şaha kalktı ve koşuyoruz. Hepimizin gözü açıldı. Türkiye bizlere yetmiyor. Her yere gitmeye çalışıyoruz. Dünyanın neresine giderseniz gidin o ülkede mutlaka bir Türk iş adamı, bir Kürt iş adamı ve bir Arap iş adamını Türkiye kökenli rahatlıkla görürsünüz, göremeyeceğiniz bir ülke yok. Öyle bir ticari anlayışımız var, atılımımız var, kapına sığmayan bir yaratılışımız var. Maalesef bu çıkışımız turizmdeki bu hamlemiz yatırımdaki artan sayıdaki yerli iş adamları ve yabancı sermayenin bu bölgeye bakmasında hepimizin bildiği gibi maalesef son yıllarda yaşanan terör ve komşu ülkelerde yaşadığımız bir takım olaylardan dolayı bu bölge insanı ve bu bölgeye yatırım yapan bizler sıkıntı görmeye başladık" dedi.

"SURİYE KRİZİNDEN 11 İLİMİZ ETKİLENDİ"

Suriye ve Irak'a yılda bin 200 ton çimento ihraç ettiğini ancak yaşanan sorunlar yüzünde büyük sıkıntı çektiklerini bu sıkıntıların İran ile aşmaya çalıştıklarını belirten Özdemir, şunları söyledi:

"Bu bölgede 6 tane çimento fabrikasından 2 tanesinden Suriye'ye ihraç yapıyorduk. Bu da yılda 850 bin ton ihracat demektir. Diyarbakır Ergani'deki fabrikadan Irak'a da yılda 400 bin ton ihraç yapıyorduk. Bu da yılda bin 250 don demektir. Bugün bu yok, hayatiyetimizi ülke içinde sürdürmeye çalışıyoruz. Bu bölgenin en önemli ticaret kaynağı sınır ticareti birkaç ülkeydi. Suriye bizim için çok önemliydi. Suriye'deki ticaret Mersinden başlayarak Siirt'e kadar 11 ilimizi etkiledi. Ayrıca Kuzey Irak yönetim ile Bağdat yönetimi arasındaki sıkıntılar ve petrol fiyatlarının düşüşler bu bölgedeki ticareti yok denecek kadar azalttı. Ama bir şans var ki İran ile ticaretimiz çok iyi dereceye ulaştı. İnşallah bu iki ildeki açığımızı İran ile kapatırız. Kuzey ırakta çok önemli bir yol aldık. Ancak Merkezi Irak yönetimi ile Kuzey Irak yönetimi arasındaki ilişkiler nedeniyle oradaki alacağımız 50 milyon dolara yaklaştı. Bugün Türk müteahhitlerin sadece Kuzey Irak'tan alacakları 1 milyar 500 milyon dolara yaklaştı. Şimdi ülkemizin büyükleri başta olmak üzere Cumhurbaşkanımıza buradaki mağduriyetin giderilmesi için çeşitli görüşme ve çalışmalar içerisinde. Gaziantep'ten başlamak üzere tüm bu bölgedeki sanayici ve iş adamları çok büyük bariz sıkıntılar içerisinde. Bankalara olan borçları faizlerin yükümleri altında çok büyük sıkıntılar yaşıyor. Halbuki bizim düşüncemiz neydi; bu bölgelere yatırım hamlesini başlatmaktı."

Siirt’te “Ekonomi Perspektifinde Ortadoğu Ve Türkiye” Paneli

Siirt’te “Ekonomi Perspektifinde Ortadoğu Ve Türkiye” Paneli

Siirt’te “Ekonomi Perspektifinde Ortadoğu Ve Türkiye” Paneli

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim