• BIST 9693.46
  • Altın 2509.141
  • Dolar 32.5708
  • Euro 34.7831
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 21 °C

Siirt’te Dağlık Alanlar Fıstık Bahçelerine Dönüştürüldü

Siirt’te Dağlık Alanlar Fıstık Bahçelerine Dönüştürüldü
Dönemin Siirt Valisi Nuri Okutan'ın girişimleriyle 2000'li yıldan sonra üretimi desteklenen Siirt fıstığı, yıllarca atıl bulunan dağlık alanlarda oluşturulan...

Dönemin Siirt Valisi Nuri Okutan'ın girişimleriyle 2000'li yıldan sonra üretimi desteklenen Siirt fıstığı, yıllarca atıl bulunan dağlık alanlarda oluşturulan fıstık bahçelerinde de ekilmeye başlandı

Siirt şehir merkezinin yanı sıra Tillo, Şirvan, Pervari ve Eruh ilçe köylerinde yıllarca boş olan dağlık alanlarda ekilen fıstık, ürün vermeye başladı. Havaların ısınmaya başlanmasıyla birlikte Pervari ilçesinin Kilis köyü dağlık alanları fıstık bahçesine dönüştürülerek, ekilmeye başlandı.

Siirt Fıstık Üreticiler Birliği Başkanı Şuayip Aslan, temeli 2000 ve 2002'li yıllardan sonra atılan fıstıkçılığın bugün üreticilere büyük gelir sağlayan bir meslek haline geldiğini söyledi. 9 milyon adet ağaç sayısı ile yıllık rekoltesi 30 bin tona ulaşan Siirt fıstığının il ekonomisine de büyük katkı sağladığını kaydeden Aslan, "Geçen sene piyasada kilosu 40 lirayı bulan Siirt fıstığı karlı bir kazanç olduğu için Siirt'teki tüm çiftçiler bağ ve bahçelerine fıstık ağacı dikmeye başladı. Dönemin valiliği tarafından verilen fıstık fidanı, tel örgü ve dikme çubukları gibi desteklemeler sayesinde bugün ilimizde fıstık ağacı sayısı 9 milyon adetin üzerine çıkmış bulunmaktadır. İlçe köylerinde yıllarca atıl bırakılan alanlar ekilip, fıstık bahçesi olarak düzenlenerek fidan dikiliyor" dedi.

Pervari ilçesinin Kilis köyünde Ahmet Erler adlı fıstık üreticisi ise, mevcut bağ ve bahçelerini fıstık ağaçlarına çevrilerek fidan ekildiğini söyledi. Erler, "Bağlardan aldığımız verim sayesinde tüm arazilerimizi fıstık bağlarına çevirmeye başladık. Fıstık ekimi fazla masraflı değil, sadece ilk birkaç yıl bakım gerektiriyor daha sonra ise ürün vererek üreticiyi zengin ediyor. Fıstık, bugün tarımda en fazla getiri sağlayan ürün haline geldi. Birçok çiftçi yıllarca ekilmeyen alanları fıstık bahçesine çevirerek fidan ekmeye başladı. Hatta birçok çiftçi de yılarca buğday ve arpa olarak ektiği alanları bugün fıstık bahçesine çevirdi. Çünkü ileriye yönelik çocuklarımıza karlı bir yatırım bırakıyoruz" diye konuştu.

Siirt’te Dağlık Alanlar Fıstık Bahçelerine Dönüştürüldü

Siirt’te Dağlık Alanlar Fıstık Bahçelerine Dönüştürüldü

Siirt’te Dağlık Alanlar Fıstık Bahçelerine Dönüştürüldü

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim