• BIST 9079.97
  • Altın 2324.233
  • Dolar 32.3553
  • Euro 34.9392
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 14 °C

Sigortada plaka kurnazlığına dikkat!

Yüksek sigorta ve kasko prim bedeli ödemek istemeyen sürücüler, plakalarını Anadolu illerinde tescil ettirerek yarı fiyatına sigorta yaptırıyor.
Büyükşehirlerde yaşayanlar trafik yoğunlu, Doğu'dakiler ise terör ve güvenlik sebebiyle kasko ve trafik sigortası için daha fazla ödüyor. Daha az prim bedeli ödemek isteyen sürücüler ise çözümü Anadolu illerinde buldu. Özellikle İstanbul'da sürücüler doğup büyüdüğü Anadolu'da illerinde plakalarını tescil ettirerek yarı fiyatına sigorta yaptırıyor. Geçtiğimiz ocak ayında yürürlüğe giren zorunlu sigorta fiyatlarının sigorta firmaları tarafından serbest belirlenmesini öngören düzenleme en çok sürücüleri vurdu.
 
Geçen yıl otomobil için 300 lira olan zorunlu sigorta bedeli hasar durumuna göre 2-3 katına kadar yükselirken, düzenlemeden en çok İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyükşehirlerde yaşayan sürücüler zarar görüyor. Sigorta şirketleri trafik yoğunluğunun bulunduğu şehirlerde hasar riskini hesaba katarak sürücülere daha fazla fatura çıkarıyor. Türkiye Sigortalar Birliğinin tavsiye edilen fiyatlarına göre Nevşehir, Niğde, Yozgat, Sivas, Kırşehir, Uşak, Kırıkkale, Karaman, Osmaniye gibi trafiği sakin olan şehirlerde zosigorta için ortalama 280  lira ödeme yapılıyor. Bu oran İzmir'de 350, Ankara'da 400 İstanbul'da 450 liraya kadar çıkıyor.  Taksi, minibüs ve otobüs gibi ticari araçlarda ise 4-5 katını kadar çıkabiliyor. Yüksek prim bedelleri ödemek istemeyen sürücüler de çözümü araçlarını Anadolu illerinde tescil ettirmekte buluyor. Mesela İstanbul'da 450 lira vermek yerine Yozgat'ta tescil ettirerek prim bedelini 280 liraya kadar düşürüyorlar. 
 
DOĞU'YA TERÖR TARİFESİ
 
Kasko ve sigorta fiyatlarında bölgeler arasında da ciddi fark oluşuyor. Sigorta firmaları terör ve güvenliği gerekçe göstererek kasko ve zorunlu trafik sigortasında yüksek fiyat çekiyor. Doğu ve Güneydoğu'da sigorta primlerinin batıdaki illere göre en az yüzde 50 fazla olduğu belirtiliyor. Ankara'da 400 liraya sigortalanan bir araç için Diyarbakır'da 700 lira para alınıyor. Diyarbakır, Şırnak ve Hakkari gibi illerde oturan vatandaşlar ise yüksek bedel ödememek için kendi ili yerine bedelin nispeten düşük olduğu Mersin, Adana ve Gaziantep gibi primin düşük olduğu yerlerden plaka alıyor.
 
RİSKLİ SÜRÜCÜ GELİYOR
 
Sigorta bedelinin bölgelere göre belirlenmesinin haksız rekabete yol açtığı gerekçesiyle bir takım düzenlemeler gündemde. Emniyet tarafından hazırlanan ve Karayolları Trafik Kanunu'nda değişiklik yapılmasını öngören taslağa göre trafik sigortasında 'coğrafî bölge' tarifesinin ortadan kaldırılması öngörülüyor. Bunun yerine Amerika da  uygulanan 'riskli sürücü' modeli öneriliyor. Bu modele göre riskli araç değil riskli sürücü olacak. Ayrıca plaka tescilinde plakanın tescil edildiği ile göre değil aracın kullanan kişinin ikametinin esas alınması da  gündemde. Böyle bir teklife itirazları olmayacağını belirten Hazine yetkilileri de zaten yasal olarak bunun önünde engel bulunmadığını, şuanki mevcut durumda da ikamet esaslı poliçe düzenlenebileceğini söyledi. 
 
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim