• BIST 9548.09
  • Altın 2493.337
  • Dolar 32.4931
  • Euro 34.514
  • İstanbul 24 °C
  • Ankara 23 °C
  • İzmir 25 °C

Sigorta Birliği Başkanı Ülger’den Prim Artışı Açıklaması

Sigorta Birliği Başkanı Ülger’den Prim Artışı Açıklaması
Türkiye Sigorta Birliği Başkanı Ramazan Ülger, zorunlu trafik sigortasındaki prim artışının nedenlerini düzenlenen basın toplantısında açıkladı.

Türkiye Sigorta Birliği Başkanı Ramazan Ülger, zorunlu trafik sigortasındaki prim artışının nedenlerini düzenlenen basın toplantısında açıkladı. Ülger, " Mevzuatta düzenleme yapılmazsa primler aratacak" dedi.

Son dönemde büyük bir sorun haline gelen zorunlu trafik sigortasındaki prim artışı Türkiye Sigorta Birliği, tarafından düzenlenen basın toplantısında masaya yatırıldı. Toplantıya, Türkiye Sigorta Birliği Başkanı ramazan Ülger ile birlik yönetim kurulu ve yönetim komitesi üyeleri katıldı. Sigorta primlerindeki artışın nedenlerinin ve şirketlerin uğradıkları zararın ele alındığı toplantıda birlik başkanı Ülger, durumu "Kriz" olarak adlandırdı.

2015 yılı Ekim ayı itibariyle ülkemizdeki 19,7 milyon adet kayıtlı aracın yaklaşık 16 milyon adedinin zorunlu trafik sigortasının bulunduğu belirten Ülger, her yıl trafik sigortası poliçe adetlerinde ve prim üretiminde artış olduğuna dikkat çekerek sorunun kaynaklarını şöyle açıkladı: "Trafik branşının hayat dışı branşlardaki payı 2014 yılında yüzde 22 seviyesine ulaştı. Hasar frekansı çok yüksek olan branşta son 10 yıllık süreçte şirketler her dönem zarar açıkladı. Zorunlu trafik sigortasında 10 yıllık zararın toplam tutarı 7 milyar TL oldu. Bu durum zorunlu trafik sigortası sisteminin sürdürülebilirliğinin yanı sıra, şirketlerin varlığının sürdürülebilirliği açısından da ciddi risk oluşturmaktadır. 2015 yılının ilk 9 ayı itibariyle şirketlerin öz sermaye karlılığı negatife dönerek yüzde 1,5 olarak gerçekleşti. Bu gösterge, şirketlerin zorunlu trafik sigortasından kaynaklanan zararlarını tüm diğer branşlardaki karlılıklarıyla bile engelleyemediklerinin en önemli göstergesidir. Trafik sigortasındaki zararın başlıca sebepleri, teminat tanımlarında netlik olmaması nedeniyle farklı yorumların oluşması, hesaplamalarda standartların olmaması, döviz kurundaki aşırı dalgalanma ve bunun bir sonucu olarak yedek parça maliyetlerinde kontrol edilemeyen artışlar ile geriye dönük uygulanan yargı kararları olarak sıralanmaktadır".

"MEVZUATTA DÜZENLEME YAPILMAZSA PRİMLER ARTACAK"

Sigorta primlerindeki artışın nedenini mevzuattaki boşluğa bağladığını söyleyen Ülger, "Yasadaki boşluk sebebiyle önümüze geriye dönük hasarları ödeme yükümlülüğü de çıktı. Biz ödemeleri sermayemizle karşılayabiliriz ancak ileriye dönük verilen teminatları ödemek için primleri arttırmak zorundayız. Mevzuatta düzenleme yapılmazsa primler artacak. Çünkü hasara uğrayan vatandaş mahkemeye başvurarak yasadaki boşluğu kullanıyor. Bu da sigorta şirketlerine büyük ölçüde zarar veriyor." dedi.

"YAKIN ZAMANDA SİGORTA ŞİRKETLERİNDE AZALMA OLABİLİR"

Primlerin artmasından dolayı sigortalılık oranlarında da düşüş olduğunu açıklayan Ülger, yeni düzenlemelerin yapılmaması takdirde Türkiye'de hizmet veren sigorta şirketlerinde azalma olacağını söyleyerek "Sorunlar çözülmezse bu işi yapan şirketler azalacaktır. Bu azalma şirketler arası rekabeti düşürecek tüketici de bundan etkilenecek. Bizim sorunumuz mevzuat sorunu bu sorunun istikrara ulaştırılması gerekiyor" şeklinde konuştu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim