• BIST 9083.55
  • Altın 2324.376
  • Dolar 32.3608
  • Euro 34.9381
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 17 °C

Sığınmacıları defnedecek yer kalmadı

Sığınmacıları defnedecek yer kalmadı
Göç akınının yoğun olduğu bazı Yunan adalarında, ölen sığınmacıları defnedecek yer kalmadığı bildirildi.

Ülkelerindeki iç savaş ve çatışmalardan kaçan, başta Suriyeliler olmak üzere farklı ülkelerden çok sayıda insan, Avrupa ülkelerine ulaşmak için binbir umutla geldikleri Yunan adalarında zor koşullarla karşılaşıyor.

Avrupa ülkelerinin sığınmacıları kabul etme konusundaki isteksizliği adalarda yığılmalara neden olurken, sığınmacıların oluşturduğu trajik görüntüler yaşanan insanlık dramını gözler önüne seriyor.

Göçmen kaçakçılarına ellerindeki tüm birikimleri vererek yasa dışı yollarla Avrupa'ya ulaşmaya çalışan sığınmacılar, ölümü göze alarak geldikleri adalarda altyapı yetersizliği nedeniyle son derece sağlıksız ve güvensiz ortamlarda yaşam mücadelesi vermek zorunda kalıyor.

Ege Denizi’nde, yoğun sığınmacı akınına uğrayan noktalardan biri olan Midilli Adası’nda göçmen kabul merkezlerine sığmayan çoğu çocuk ve kadın binlerce kişi, rıhtımda kötü hava koşullarında umutla kendilerini Atina’ya götürecek gemileri bekliyor.

Her gün çok sayıda sığınmacının ulaştığı adada, devlet kurumları ihtiyaçları karşılamakta yetersiz kalırken, vatandaşlar topladıkları yiyecek ve içecekleri sığınmacılara ulaştırmaya çalışıyor, gönüllü doktorlar sağlık hizmeti sunuyor.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK), Yunan adalarında kalacak yer bulunmaması nedeniyle geceyi dışarıda geçirmek zorunda kalan binlerce kadın ve çocuğun cinsel istismar gibi tehlikelerle karşı karşıya kaldığını açıkladı.

Yaklaşan kış öncesi adalarda sayıları 20 bini bulan sığınmacılar için kalacak yer oluşturulmasının yaşamsal önem taşıdığı belirtilen BMMYK açıklamasında, bunun için ihtiyaç olan 32 milyon avronun acilen bulunması için çağrıda bulunuldu.

Sığınmacıları defnedecek yer kalmadı

Midilli Adası’nda, yerel Yunan makamlarının ve gönüllü vatandaşların gayretlerine rağmen kötü yaşam koşulları nedeniyle her gün birçok sığınmacı hayatını kaybediyor. Ölenler, kimliği belirlenemeden mezar taşlarına sadece rakam yazılarak isimsiz defnediliyor.

Göç akınının yoğun olduğu bazı adalarda sayının fazlalığı nedeniyle ölen sığınmacıları defnedecek yer kalmadığı bildirildi.

Tekne facialarında ve sağlık sorunları nedeniyle hayatını kaybedenler için hazırlanan mezarlıkların dolduğunu belirten yetkililer, Midilli'de 55, Sisam Adası'nda ise 30'un üzerinde cesedin soğutucu konteynerlerde bekletildiğini bildirdi.

Adalarda yaşanan trajedi karşısında çaresiz kaldıklarını belirten yetkililerin, sığınmacılarla ilgili diğer sorunların yanı sıra mezarlık için de çözüm arayışı içerisinde bulunduğu kaydedildi.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim