• BIST 9693.46
  • Altın 2504.678
  • Dolar 32.5828
  • Euro 34.7996
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 21 °C

Sığınmacılar Türkçe Öğreniyor

Sığınmacılar Türkçe Öğreniyor
Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye gelen sığınmacılar, Adapazarı Halk Eğitim Merkezinde açılan kurslarda Türkçe öğreniyor.

Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye gelen sığınmacılar, Adapazarı Halk Eğitim Merkezinde açılan kurslarda Türkçe öğreniyor.

Özellikle İran, Irak, Suriye'den Türkiye'ye gelen sığınmacılar tüm şehirlere yerleşerek birçok sorunla karşı karşıya kalıyor. Dertlerini anlatamayan sığınmacılar sorunlarını anlatabilmek için tercüman bulmakta zorluk çekiyor. Türkiye'ye uyum sağlamak isteyen sığınmacılar Türkçe kurslarına giderek Türkçe öğreniyor. Sığınmacı sayısının 10 bine yaklaştığı Sakarya'da, Adapazarı Halk Eğitim Merkezinde de Türkçe kursların artmasına neden oldu.

Adapazarı Halk Eğitim Merkezinde 4 bine yakın sığınmacıya dil kursu verdiklerini belirten Adapazarı İlçe Milli Eğitim Müdürü Ziya Cevherli, "Halk Eğitim Merkezimizde 13 ülkeden gelen misafirimiz var. Bunların çoğu Suriye ve Irak'tan geldi. Halk Eğitim Merkezimizde 4 bin civarında misafiri dil kursuna gönderdik. Arapçayı iyi bilen, Türkçe'yi iyi öğreten öğretmenlerimize görev verdik. Dili öğrenmenin en güzel yolu o ülkede yaşamak ve onu konuşmaktır. Türkçe kurslarımız iki aşamalıdır. Birinci ilk ayda Türkçe'yi konuşmayı öğretiyor ikinci ay biraz daha detaya inerek pratiğe döküyoruz. Dört ayda Türkçe öğreniyorlar."

SIĞINMACILAR DİL KURSUNDAN MEMNUN

Adapazarı Halk Eğitim Merkezinde farklı ülkelerden Türkçe dil kursu gören sığınmacıların kurstan çok memnun oldukları görüldü. İran'dan gelen Atiya Bahrami Türkçe öğrenmenin çok güzel olduğunu söyleyerek, "Ben 9 ay önce İran'ın Tahran şehrinden Sakarya'ya geldim, yerleştim. 3 ay önce Adapazarı Halk Eğitim Merkezinde Türkçe öğrenmeye başladım. Türkçe öğrenmek çok güzel, ben Türkçeyi çok seviyorum. Bir işte çalışmıyorum ama üniversiteye gitmek istiyorum. Onun için Türkçe öğreniyorum" diye konuştu.

Suriyeli olan ve Sakarya Üniversitesi İngilizce Öğretim Üyesi olan Sait Wafai yaptığı açıklamada, "Sakarya Üniversitesinde İngilizce öğretim üyesiyim. Üç yıl önce Sakarya'ya geldim, yerleştim. Türkçe dilini çok seviyorum. İnşallah daha ileride daha güzel konuşurum. Adapazarı Halk Eğitim Merkezi çok güzel öğretmenler var" şeklinde konuştu.

Irak'tan gelen ve Sakarya Üniversitesinde okumak isteyen Muhammed Al-Shatie ise yaptığı açıklamada, "Irak'ın Musul kentinden Sakarya'ya 6 ay önce geldim. Türkiye'ye okumak için geldim. Adapazarı Halk Eğitim Merkezinde Türkçe öğreniyorum. Türkçe dersleri çok güzel gidiyor. Sakarya Üniversitesinde okumak çok istiyorum. Dört saat Türkçe dersi görüyoruz. Daha sonra pratik olsun diye Türkçe konuşuyoruz."

KENDİLERİNE YETEBİLECEĞİ KADAR YETİŞTİRMEYE ÇALIŞIYORUZ

Kendilerine müracaat eden sığınmacıları kendilerine yetebileceği kadar yetiştirmeye çalıştıklarını belirten Adapazarı Halk Eğitim Merkezi Eba Müslüm Çat, şunları söyledi:

"İlimize sığınmacı olarak gelen kardeşlerimizi Türkçe kursuna alıyoruz. Türkçe kurslarını başarıyla tamamlayan kursiyerlerimizi daha sonra mesleki kurslara yönlendiriyoruz. Okumak isteyenleri üniversite hazırlanmalarını sağlıyoruz. Meslek edinmek isteyenleri yine kendi istedikleri meslek alanında yetiştirmeye çalışıyoruz. Tüm halk eğitim merkezinin kurslarından faydalanmak isteyen vatandaşlarımızı asla geri çevirmiyoruz. Bu kardeşlerimizi kendilerine yetebileceği kadar yetiştirmeye çalışıyoruz. Misafirlerimizi kendi ayakları üstünde durabilecek hale getirene kadar çalışıyoruz."

İL MİLLİ EĞİTİM OLARAK HİZMET ETMEYE HAZIRIZ

İl Milli Eğitim Müdürlüğü olarak hizmet etmeye her zaman hazır olduklarını belirten Sakarya İl Milli Eğitim Müdürü Mevlüt Kuntoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Komşu ülkelerde yaşanan savaşlardan etkilenen insanlar Türkiye'nin farklı şehirlerine yerleşti. Sakarya'da farklı ülkelerden gelen insanlarımız var, yabancı misafirler var. Biz milli eğitim müdürlüğü olarak bu misafirlere yönelik hizmetlere devam ediyoruz. Halk Eğitim Müdürlükleri tarafından ülkemizde ve şehrimizde ikamet eden yabancılara yönelik farklı hizmetlerimiz var. Şuana kadar 700'ün üzerinde yabancı öğrenci kendi okullarımızda örgün eğitimi almaktadır. Bu şehrimizdeki yabancı misafirlere yönelikte halk eğitim müdürlüklerimizde farklı kurslar açmaktadır. Adapazarı Halk Eğitim Merkezinde açılan kurslarımızda 2011 yılından bugüne kadar 4 bine yakın yabancı misafir Türkçe öğrenmiştir. Biz bunlara yabancı dil kursu vermiyoruz. Biz bunlara danışmanlık hizmeti de veriyoruz. Şehrimizde kalan misafirlere hizmet etmeye hazırız, hizmet vermeye devam ediyoruz."

Sığınmacılar Türkçe Öğreniyor

Sığınmacılar Türkçe Öğreniyor

Sığınmacılar Türkçe Öğreniyor

Sığınmacılar Türkçe Öğreniyor

Sığınmacılar Türkçe Öğreniyor

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim