• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 16 °C

Sigarayı bırakana bedava ilaç

Sigarayı bırakana bedava ilaç
Sağlık Bakanlığı, 2011 yılında gerçekleştirdiği sigarayı bırakma ilaçlarının ücretsiz verilmesi uygulamasına yeniden başladı. Uygulama ile sigaradan kurtulmak isteyen tiryakinin yaklaşık 600 lirası cebinde kalacak.

Sağlık Bakanlığı, 2011 yılında gerçekleştirdiği sigarayı bırakma ilaçlarının ücretsiz verilmesi uygulamasına yeniden başladı. Uygulama ile sigaradan kurtulmak isteyen tiryakinin yaklaşık 600 lirası cebinde kalacak.

Sağlık Bakanlığı, 2011 yılında gerçekleştirdiği sigarayı bırakma ilaçlarının ücretsiz verilmesi uygulamasını Şubat sonu itibariyle yeniden başlattı.

Ülke genelinde dağıtılan 300 bin ilacın tükenmesinin ardından başlatılan uygulama sayesinde sigaradan kurtulmak isteyen bir tiryakinin yaklaşık 600 lirası, devletin sağladığı bu destekle cebinde kalıyor.

Prof. Dr. Türkan Akyol Göğüs Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Uzman Dr. İbrahim Ocak, hastaların sigara bırakma ilaçlarının ücretsiz verilmesinden çok memnun olduğunu söyleyerek, “Bu ilaçların ücreti 80 ila 200 lira arasında değişiyor. Ortalama bir sigara bıraktırma tedavisi 3 ay sürüyor. Böylece hastalar yaklaşık 600 lira gibi bir maliyetten kurtuldu" diye konuştu.

Her hastaya ilaç verilmediğini söyleyen Ocak, hastanın öncelikle Sigara Bırakma Polikliniği bünyesinde görev yapan psikologlar tarafından değerlendirildiğini ifade etti.

PROSEDÜR NASIL İŞLİYOR?

Başvuru sonrası önce fagerström nikotin bağımlılık testi yapılarak kişinin bağımlılık derecesi ölçülüyor.

Bu derecelendirmede, 0-3 değeri hafif, 3-7'nin orta, 7-10'un ağır bağımlı sayılıyor. Hastanın yaşam tarzı ve hastalıklarına göre iki sigara bırakma ilacından biri yazılıyor. Uzun yol tır şoförü ya da kesici alet kullanmak zorunda olan meslektekilerin tedavi sürecinde daha dikkatli davranılıyor.

"HASTANIN KARARLI OLMASI ÇOK ÖNEMLİ"

Bazen ilaç vermeyip nikotin yerine koyma tedavileri ve psikolojik destekte de bulunabildiklerini aktaran Ocak, "Hasta bize geldiğinde objektif olarak tüm verilerle kararlılığını değerlendirdikten sonra sigara bırakma ilacı öneriyoruz.

Bu değerlendirme süreci bazen bir, bazen iki haftayı bulabiliyor. Hastaları birkaç defa çağırmak durumunda kalabiliyoruz. Burada önemli olan, hastanın sigaradan kurtulmaya kararlı olması" dedi.

Yeni programda ayrıca sigarayı bırakmak için polikliniklere başvuranların kontrolleri, hastalara Sağlık Bakanlığı tarafından kısa mesajla (SMS) hatırlatılıyor.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim