• BIST 9008.05
  • Altın 2278.004
  • Dolar 32.3105
  • Euro 35.0468
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 20 °C

Sigaraya bağlı ölümlerin 15 yılda 240 bin kişiye çıkması bekleniyor

Sigaraya bağlı ölümlerin 15 yılda 240 bin kişiye çıkması bekleniyor
Türkiye'de eğer önlem alınmazsa, sigaraya bağlı ölümlerin 2030'da, yılda 100 binden 240 bin kişiye yükselmesi bekleniyor.

Türkiye'de eğer önlem alınmazsa, sigaraya bağlı ölümlerin 2030'da, yılda 100 binden 240 bin kişiye yükselmesi bekleniyor. 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü dolayısıyla bir açıklama yapan Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Türk Toraks Derneği Tütün Kontrolü Çalışma Grubu Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Oğuz Kılınç, dünya genelinde tütün kullanımına bağlı hastalıklar yüzünden yılda yaklaşık 6 milyon kişinin hayatını kaybettiğini söyledi. Türkiye'deki ölümlerin yüzde 23'ünün de tütüne bağlı hastalıklar sebebiyle olduğunu vurguladı. Tütün kullanımı bu şekilde devam ettiği takdirde 2030 yılına gelindiğinde, ölenlerin sayısının 8 milyonu aşması bekleniyor.

Sigaranın, sanayi tarafından tütünün içine kimyev maddeler koyularak içilebilir hale getirilen, eroin veya kokain kadar güçlü bağımlılık yapan bir zehir olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Kılınç, şunları söyledi: "Böyle tehlikeli bir maddenin kesinlikle kullanılmaması gerekir. Başta akciğer kanseri, kalp krizi, beyin kanaması, KOAH olmak üzere dünyada en çok öldüren 10 hastalıktan altısının sebebi sigaradır. Saç telinden ayak tırnağına kadar her hücreye zararı vardır. Sigara kadın içicilerde 23 yıl, erkek içicilerde 28 yıl yaşamdan çalar."

Oğuz Kılınç, sigara içenlerin yüzde 70'inin bırakmak istediğini ve yüzde 30'unun iki üç yıl içinde bırakma çabası içine girdiğini belirterek, şöyle devam etti: "Sigarayı bırakmak isteyenlerin yüzde13 ile 15'i destek alıyor. Genellikle kullanıcılar, sigarayı kendi kendine bırakmaya çalışıyor ancak bu kişiler arasında bir yıl hiç sigara içmeden kalma oranı, yüzde 3 ile 5 arasında kalıyor. Kendi kendine bırakma süreci, birçok hastada fizyolojik bağımlılık, aşırı sigara içme isteği ve yoksunluk belirtisi nedeniyle başarılı olamıyor, çünkü burada çok güçlü bir fizyolojik bağımlılık var. Sigara bağımlılığının fiziksel kısmının nedeni nikotindir ve nikotin alınmadığında huzursuzluk, konsantrasyon güçlüğü, anksiyete, depresyona eğilim, iştah artışı gibi yoksunluk belirtileri ortaya çıkar. Bu semptomlar, zamanla azalarak kaybolsa da sigara bırakma sürecinin ilk haftalarında en yoğundur. Sigara bırakma başarısızlığının en önemli nedenlerinden biri yoksunluk semptomlarıdır. Bırakanların davranışsal, bilişsel destek ve farmakolojik tedaviyle desteklenmesi, bırakma başarısını arttırır. Fiziksel bağımlılık ne kadar yüksekse farmakoterapi ihtiyacı o kadar fazladır. Bu yüzden eğitim almış sağlıkçılardan destek alınmasını öneriyoruz. Bırakmak isteyenler bu konuda eğitim almış, Sağlık Bakanlığı tarafından tanınmış sivil toplum kuruluşları ve uzmanlık derneklerinin verdiği eğitimlerden geçmiş hekim, hemşire ve eczacı, yine Sağlık Bakanlığı'nın, tütünle mücadele çalışmaları kapsamında hayata geçirdiği Sigara Bırakma polikliniklerinden destek alabilirler."

Prof. Dr. Kılınç, sigarayı bırakırken izlenmesi gereken adımları ise şöyle özetledi: "Sigaranın dost değil, düşman, katil, yaşamdan çalan bir hırsız olduğunu kabul etmek. Sigaranın zararlarını ortadan kaldıracak herhangi bir tıbbi ya da başka herhangi bir panzehir olmadığını bilmek. "Bırakacağım ama…" denen ne varsa, (içmediğim zaman sıkıntıya giriyorum, aşırı içme isteğimi kontrol edemiyorum, içmek zorunda kalıyorum, kilo alıyorum, ağzımda yara çıkıyor, kabız oluyorum) hepsinin çözümünün tıbben mümkün olduğunu bilmek."

Sigarayı bırakanlardaki iyileşme sürecini de şöyle anlattı: "Sigarayı bırakanlar, ilk 20 dakikadan itibaren faydasını görmeye başlıyor. Nabız ve kan basıncı hemen normale dönüyor. Birinci günde kanda zehirli maddeler saptanamıyor ve birinci ayda kalp damarları normal boyutuna ulaşıyor. Birinci yılın sonunda, kalp krizi geçirme riski iki kat azalıyor. Beşinci yılın sonunda, kanser riski yarı yarıya azalıyor. 10. yılın sonundaysa eğer kalıcı bir hasar oluşmamışsa sigarayı bırakanların, hiç sigara içmemişlerle eşit düzeye geldiğini biliyoruz."

Prof. Dr. Kılınç, halen Türkiye'de 15 milyon sigara tiryakisi mevcut olduğunu kaydederek, "Dünyada bu rakam 1,3 milyar kişidir. Son bir yılda ülkemizde, 2,2 milyon kişi sigarayı bırakmıştır. Sigarayı bırakmak isteyenlerin doğru bilimsel yöntemlere ulaşabilmeleri ve danışmanlık alabilmeleri için Sağlık Bakanlığı'nın hayata geçirdiği Alo 171 Sigarayı Bırakma Hattı, doğru adımları atmak için iyi bir fırsat olabilir." dedi.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim