• BIST 9667.23
  • Altın 2495.261
  • Dolar 32.5846
  • Euro 34.8318
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 22 °C

Sigarasız İkinci Bahar İçin Söz Verdiler

Sigarasız İkinci Bahar İçin Söz Verdiler
Aşk, yarım asırlık sigara tiryakiliğini bitirdi. 76 yaşındaki Mehmet Tevfik Fikret Gürle ve 66 yaşındaki Nezahat Köroğlu, aldıkları evlilik kararının...

Aşk, yarım asırlık sigara tiryakiliğini bitirdi. 76 yaşındaki Mehmet Tevfik Fikret Gürle ve 66 yaşındaki Nezahat Köroğlu, aldıkları evlilik kararının ardından sigarayı hayatlarından çıkardı.

İzmir'de yaşayan Kronik Obstrüktif Akciğer Hastası (KOAH) olan 76 yaşındaki Mehmet Tevfik Fikret Gürle, ikinci baharında aşkı 66 yaşındaki Nezahat Köroğlu'nda buldu. Gürle, İzmir Üniversitesi Hastanesi'nde geçireceği Coil ameliyatının ardından Köroğlu ile nikah masasına oturacak. İkinci baharı yaşayan Gürle ve Köroğlu, evlilik kararıyla birlikte sigarayı da hayatlarından çıkarmaya karar verdi. KOAH nedeniyle yaşam kalitesinin düştüğünü belirten Mehmet Tevfik Fikret Gürle, "Birbirimize söz verdik. İkinci baharımız sigarasız olacak. Uzun yıllar mutlu olmak istiyoruz. Daha çok yaşamak ve hayattan daha fazla tat almak için iyileşmem gerekiyor. Ardından hemen evleneceğiz. Ben 76, Nezahat hanım ise 66 yaşında ancak ruhumuz hala 18 yaşındaki gibi. Doktorumuz Fidan Hanım mutluluğumuz için beni sağlığıma kavuşturacak" dedi.

Yaklaşık 50 yıl sigara içtiğini ve KOAH'a yakalandığını söyleyen Gürle, "Bu nedenle yürüyemiyordum ve rahat nefes alamıyordum. Nezahat Hanım ile evlilik kararı almamızın ardından İzmir Üniversitesi Hastanesi'nde Coil ameliyatı olmaya karar verdim. Bu operasyonun faydalarını biliyorum. Kısa sürede hayatımın değişeceğini düşünüyorum" diye konuştu.

"UZUN YILLAR BİRLİKTE YAŞAYACAĞIZ"

Uzun yıllar sigara kullandığını belirten Nezahat Köroğlu ise şunları söyledi:

"Mutluluğumuz için sigarayı hayatımızdan çıkarıyoruz. İkimizde sigara kullanan bireyleriz. Evlenmeden önce iyileşmesi gerektiğini söyledim. Benim için daha uzun yaşamasını istedim. Sağlık sorunlarımızı ortadan kaldırarak yaşam kalitemizi artıracağız. Bu amaçla sigarayı bıraktım. Tevfik Fikret Bey ise ameliyat olacak. O benim için daha uzun yaşayacak, ben de onun yanında olacağım. İyileştikten hemen sonra evleneceğiz. Hem sağlığı hem de benim için tedavi oluyor. O tamamen iyileşecek ve uzun yıllar birlikte yaşayacağız."

YAŞAM KALİTESİ YÜKSELECEK

İzmir Üniversitesi Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Fidan Yıldız, Mehmet Tevfik Fikret Gürle'nin Coil operasyonuyla sağlığına kavuşacağını belirterek, "Hastamız uzun yıllardır KOAH hastası. Buna bağlı nefes darlığı yakınmalarının artması nedeniyle İzmir'de sadece hastanemizde uygulanmakta olan Coil operasyonuna karar verdik. Amacımız akciğerlerde KOAH'a bağlı oluşan hasarlı bölgeyi devre dışı bırakmak" dedi.

Solunumla ilgili büyük sorun yaşayan KOAH hastaları için Coil ameliyatının büyük fayda sağladığını anlatan Uzman Dr. Fidan Yıldız şöyle konuştu:

"Mehmet Tevfik Fikret Gürle, bu operasyondan sonra akciğer kapasitesinin artması ile daha rahat yürüyecek, daha rahat gezecek ve sosyal hayatta daha aktif şekilde yer alacak. Yaşam kalitesi ciddi şekilde yükselecek. Ayrıca sigarayı bırakarak örnek olacak."

COIL AMELİYATI İLE AKCİĞERİN KAPASİTESİ ARTIYOR

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Fidan Yıldız, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sigara içmek akciğerlerde büyük bir tahribata neden oluyor. Coil ameliyatı ile bu hasarlı bölgeleri büzüştürülerek devre dışı bırakıyoruz. Akciğerin hasarlı bölgeleri sarmal tellerle sağlıklı bölgeden ayrılıyor, içine hava dolmadığı için sağlam bölgeye baskı yapmıyor. Akciğerin kapasitesi artıyor. Ağır KOAH solunum yetmezliğinde uygulanan bu yöntemin başarısı için sigara kesinlikle bırakılmalı."

Sigarasız İkinci Bahar İçin Söz Verdiler

Sigarasız İkinci Bahar İçin Söz Verdiler

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim