• BIST 9079.97
  • Altın 2324.391
  • Dolar 32.361
  • Euro 34.885
  • İstanbul 11 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 14 °C

Sigara Yüzünden 6 Dakikada 1 Kişi Ölüyor

Sigara Yüzünden 6 Dakikada 1 Kişi Ölüyor
Doç. Dr. Cemil Işık Sönmez, Dünya Sağlık Örgütü'nün raporuna göre dünyada her 6 dakikada 1 kişinin sigaraya bağlı hastalıklar nedeniyle hayatını...

Doç. Dr. Cemil Işık Sönmez, Dünya Sağlık Örgütü'nün raporuna göre dünyada her 6 dakikada 1 kişinin sigaraya bağlı hastalıklar nedeniyle hayatını kaybettiğini söyledi.

Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Cemil Işık Sönmez, 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü dolayısıyla tütün mamullerinin zararları ve bağımlılıktan kurtulma ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Sigara dumanında 4 binden fazla madde bulunduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Cemil Işık Sönmez, nikotinin sigara bağımlılığına sebep olan etken maddelerin başında geldiğini söyledi.

Sigara içimi sonrası nikotinin kana karıştığını ve beyinde bazı nöroendokrin ve nörotransmitter maddelerin salgılanmasına neden olduğunu işaret eden Yrd. Doç. Dr. Sönmez, "Bu maddeler sigara içen kişide geçici bir haz ve doygunluk hissi oluşturur. Ancak bir süre sonra kandaki nikotin oranının düşmesiyle kişide huzursuzluk, sinirlilik, konsantrasyon kaybı, depresif duygu durumu gibi nikotin yoksunluğu belirtileri ortaya çıkar. Kişi, bu halin kaybolması için yeniden nikotin yani sigara arayışına başlar. Tekrar ve tekrar sigara içer. Ancak sigara içimi sonrası elde ettiği hazzı tekrar yakalaması için daha fazla nikotin alması gerekecektir. Çünkü vücutta nikotinin etkilerine tolerans gelişmektedir. Bu kısır döngü, kişileri esir almakta ve bu döngüden kurtuluş kolay olmamaktadır" dedi.

NARGİLE DUMANI AKCİĞERLERE DAHA HIZLI ETKİ EDİYOR

Sigaranın en çok kullanılan tütün mamulü olmasının yanında nargile, puro ve pipo gibi ürünlerin de tütünün oluşturduğu bütün olumsuz özelliklere sahip olduğunu ifade eden Yrd. Doç. Dr. Sönmez, nargilenin ağır metal içermesinden dolayı kansorejen ve toksik etkisinin sigaradan daha da fazla olduğuna dikkat çekti.

Oluşan basınç nedeniyle nargile dumanının akciğerlere daha hızlı ve etkin bir şekilde nüfuz edebildiğini kaydeden Sönmez, "Nargilenin birçok kişi tarafından kullanılıyor olması, enfeksiyon hastalıkları açısından da önemli risk faktörü oluşturmaktadır. Sigara ile mücadelede önemli mesafeler alınması, tütün bağımlısı olan hastalarımızı bir alternatif olarak nargile kullanımına yönlendirebilmektedir. Nargilenin zararlarının kamuoyunda yeterince tartışılmamış ve zararlarının hastalarımız tarafından yeterince bilinmiyor olması, nargile kullanımının önemli nedenleri arasındadır. Sigarayı bırakmak isteyen hastalarımızın aslında yapması gereken, tüm tütün ürünlerini hayatlarından çıkarmaya niyet etmeleridir" şeklinde konuştu.

SİGARA VÜCUT SİSTEMİNE AĞIR HASAR VERİYOR

Sigara kullanımının olumsuz sonuçlarının vücudun tüm organlarında ve sistemlerinde görülebildiğini söyleyen Yrd. Doç. Dr. Cemil Işık Sönmez, sigaranın diş ve diş eti hastalıklarından, ciltte kırışıklıkların artması ve renk değişikliğine, akciğer kanseri ve kronik obstruktif akciğer hastalığından, koroner arter hastalığına, mesane kanserinden saç dökülmesine, cinsel problemlerden, felç ve organ yetmezliklerine kadar vücudun tüm organ ve sistemlerinde ağır hasarlara yol açabileceğini dile getirdi.

6 DAKİKADA 1 KİŞİ ÖLÜYOR

Sigara içme ile hastalık ve ölüm oranları arasındaki bağlantının kesinlik kazandığını vurgulayan Sönmez, dünyada görülen en sık üçüncü ölüm nedeninin sigara ve sigaraya bağlı hastalıklardan kaynaklandığını belirterek, Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) raporuna göre dünyada her 6 dakikada bir kişinin sigaraya bağlı hastalıklar nedeniyle hayatını kaybettiğini çarpıcı bir dille ifade etti.

SİGARAYI BIRAKMAK İÇİN PROFESYONEL YARDIM

Sigarayı bırakmanın öncelikle karar vermekle başladığını söyleyen Yrd. Doç. Dr. Sönmez, sigarayı bırakmaya karar veren hastaların mutlaka profesyonel yardımla beraber sigarayı bırakmalarını önerdiklerini ifade ederek, profesyonel yardım almadan yapılan bırakma denemelerinin nüks diye adlandırılan tekrar sigaraya başlamayla neticelenebileceğine dikkat çekti.

Düzce Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı bünyesinde 2015 Mart ayından itibaren hizmet vermeye başlayan Sigara Bırakma Polikliniği ile ilgili bilgiler de veren Yrd. Doç. Dr. Cemil Işık Sönmez, "Polikliniğimiz, hafta içi her gün sigara bağımlısı hastalara hizmet vermektedir. Hastanemize başvuran hastalarımızın öncelikle hastalığıyla ilgili özgeçmiş bilgileri, fizik muayenesi, laboratuvar tetkikleri incelenmekte ve bağımlılığın derecesiyle ilgili testler yapılmaktadır. Hastayla yapılan motivasyonel görüşmelerde hastanın sigarayla ilgili yanlış düşünce ve tutumları tespit edilmekte ve bunlara yönelik hayat tarzı değişiklikleri hastayla birlikte kararlaştırılmaktadır. Hastaların nikotin bağımlılıkları tespit edilmekte ve bağımlılık durumlarına göre sadece psikoterapi veya psikoterapinin yanında ilaç tedavileri de uygulanmaktadır. Sağlık Bakanlığı, Ulusal Tütünle Mücadele Eylem Planı çerçevesinde sigara bağımlılığı tedavisinde kullanılan ilaçları, polikliniğimiz vasıtasıyla uygun olan hastalara ücretsiz olarak karşılamaktadır" ifadelerini kullandı.

Tütün bağımlısı olan hastaların her şeyden önce bir karar vermesi gerektiğini vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Cemil Işık Sönmez, "Sağlıklı yaşama ve hayatlarında beyaz bir sayfa açmaya karar veren hastalarımız için tedavi seçeneklerimizin çok ve başarı oranımızın yüksek olduğu müjdesini vermek istiyorum. "Olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi" sözünü hatırlatıyor ve 9 Şubat Dünya Sigara Bırakma Günü vesilesiyle tüm tütün bağımlısı hastalarımızı yeni, sağlıklı bir hayata birlikte merhaba demeye davet ediyorum" şeklinde konuştu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim