• BIST 9756.41
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 27 °C
  • İzmir 27 °C

Sigara Tüketimi Hızla Artıyor

Sigara Tüketimi Hızla Artıyor
SAKARYA (İHA) – Sakarya Büyükşehir Belediyesi Tıp Merkezi Başhekimi Dr. Ayhan Ak, sigaranın zararları hakkında bilgi vererek, önlem alınmadığı takdirde...

SAKARYA (İHA) – Sakarya Büyükşehir Belediyesi Tıp Merkezi Başhekimi Dr. Ayhan Ak, sigaranın zararları hakkında bilgi vererek, önlem alınmadığı takdirde yılda 250 bin kişinin daha sigaradan öleceğini söyledi.

Sigaranın bağışıklık ve alışkanlık yapan bir zararlı madde olduğunu ifade eden Sakarya Büyükşehir Belediyesi Tıp Merkezi Başhekimi Dr. Ayhan Ak, "Beraber gezmeler, oturmalar veya dertleşmeler, karşılıklı fikir alışverişleri sigaraya çok çabuk başlama vasıtası olmaktadır" dedi.

SİGARA TÜKETİMİNİN YAŞI 11'E KADAR DÜŞTÜ

Sigaranın hem maddi hemde manevi açıdan zarar verdiğini söyleyen Şaban Bozkurt isimli vatandaş, "Sigara çevremizdeki insanlara sağlık olarak, maddi açıdan çok büyük zarar veriyor. Sigara tüketme yaşı 10 - 11'e kadar düştü. Ve gittikçe de tüketim çoğalıyor. İnsanlarımıza zarar veren sigaradan bir an önce kurtulmalarını diliyorum. İnşallah çevremizde sigara içimi daha çok azalır ve sosyal sorumluluk projeleri de artar bu konuda" dedi.

Sigarayı bırakmak için uğraştığını belirten Ali Akyıldız isimli vatandaş da, "Yaklaşık 10 yıldan fazladır sigara içiyorum. Bırakmak için farklı zamanlarda çeşitli çabalarım oldu. Hala dönem dönem ciddi anlamda düşünüyorum ve çabalamaya devam ediyorum. Çevremizde de gördüğümüz gibi sigara tüketimi çok küçük yaşlara kadar indi. Umarım herkes bırakır" diye konuştu.

"SİGARA BAĞIŞIKLIK VE ALIŞKANLIK YAPAN ZARARLI BİR MADDEDİR"

Sigaranın zararları hakkında bilgiler veren Sakarya Büyükşehir Belediyesi Tıp Merkezi Başhekimi Dr. Ayhan Ak, "Sigara bilindiği gibi tütün yaprağından elde edilen bir içecektir. İçinde yüzlerce hatta binlerce zararlı madde bulunduran ve kullanıldığında fizyolojik bağışıklık ve alışkanlık kazandıran zararlı bir maddedir. İçinde benzen, tolien, nikotin, katran gibi çok zararlı maddeler bulunmaktadır. Nefes yoluyla alındığı için akciğerlerimize sirayet etmekte ve saniyeler içersinde de beynimizdeki nikotin reseptörlerine ulaşmaktadır. Alındığı için insanlarda kısmi bir rahatlama meydana getirmektedir. Sigara alışkanlığı aslında zor bir süreçtir. Yani sigaraya başlamak için hakikaten bir efor sarf etmek gerekmektedir. İçenlerle yaptığımız konuşmalarda 2 ila 3 ay boyunca büyük bir zorluk çektiklerini kendileri beyan etmektedirler. Mide bulantıları, öksürük, nefes darlığı gibi ve bu ısrarın sonucunda bir sigara alışkanlığı kazanılmaktadır. Sigara çok yönlü zararları olduğu kadar bu alışkanlığı ile ve çok kolay ulaşılabilir niteliği ile benzeri olmayan hastalıklar sınıfında olmaktadır" şeklinde konuştu.

"SİGARANIN AKCİĞERE BÜYÜK ZARARI VAR"

Kullanılan sigaranın akciğere çok büyük bir zararı olduğunu da söyleyen Başhekim Ak, "Bilindiği gibi sigara akciğere çok büyük zararları vardır. Nikotin ve diğer zararlı maddeler akciğer bronşlarında birikmektedir. Sigara bırakıldıktan sonra bile uzun yıllar kalıcı etkileri görülmektedir. Dolayısıyla sigara zararları üzerinden bir farkındalık oluşturmak, toplumda bunun zararlarını önleme açısından bir farkındalık oluşturmak çok küçük yaşlarda başlanmalıdır. Bu noktada da ailelere çok büyük görev düşmektedir. Sigaranın zararları böylesine biliniyorken, dünyada 7 milyar nüfusa karşın 1 milyar 300 milyon insanın sigara içmesi çok büyük ve korkunç bir rakamdır. 100 bin kişinin öldüğünü tahmin ediyoruz. Önümüzdeki yıllarda 250 bin beklide daha fazla insanın öleceği sigaradan söylenmektedir. Bu konuda acil önlemler alınması, önleyici tedbirlerin, koruyucu hekimliklerin yapılması gerekmektedir. Ben burada, aileye çok büyük görev düştüğünü söylemek durumundayım. Şöyle ki, sigara büyük oranda dış çevrenin etkisi ile arkadaş ortamında başlamaktadır. Beraber gezmeler, oturmalar veya dertleşmeler diyelim, karşılıklı fikir alışverişleri sırasında sigara gelip gitmekte ve çok çabuk başlama vasıtası olmaktadır. Kişinin kendi arkadaşları tarafından teşvik edici bir alet durumuna gelmektedir. Dolayısıyla evde her ne kadar anne baba sigara alıyorsa da çevre bundan çok daha büyük etken olmaktadır" ifadelerini kullandı.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim