• BIST 9530.47
  • Altın 2475.879
  • Dolar 32.52
  • Euro 34.818
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 17 °C

Sigara için çözüm sağlanmazsa 8 milyon kişinin yaşam süresi 15 yıl azalacak

Sigara için çözüm sağlanmazsa 8 milyon kişinin yaşam süresi 15 yıl azalacak
Sigara ve Sağlık Ulusal Komitesi (SSUK) Dönem Başkanı Doç Dr. Özen Aşut, tıbbın sigara içme alışkanlığını tedavi edilmesi gereken bireysel değil...

Sigara ve Sağlık Ulusal Komitesi (SSUK) Dönem Başkanı Doç Dr. Özen Aşut, tıbbın sigara içme alışkanlığını tedavi edilmesi gereken bireysel değil toplumsal bir bağımlılık kabul ettiğini kaydetti. Aşut, sigarayı bırakmayı başaran her 2 kişiden birinin erken ölümünün engellendiğinin altını çizdi. Türkiye'de yaklaşık 16 milyon sigara içicisinin bulunduğunu hatırlatan Aşut, "Acilen kökten çözümler sağlanmazsa bu kişilerin 8 milyonunun yaşam süresi ortalama 15 yıl kısalacaktır." dedi.

Sigara ve Sağlık Ulusal Komitesi(SSUK) dönem başkanı Doç Dr. Özen Aşut, sigara kullanımı ile ilgili açıklamalarda bulundu. Aşut, sigara, üreticinin tavsiye ettiği şekilde kullanıldığında müşterisini öldüren ve hala yasal olarak satılan tek ürün olduğuna dikkat çekti. Sigaranın içinde bulunan nikotin maddesinin, kokain veya eroin benzeri bağımlılık meydana getirdiğini kaydeden Aşut, "Dünya Sağlık Örgütü tarafından belirlenen uluslararası hastalık sınıflamasında (ICD) tütün bağımlılığı adı altında yer almaktadır. Amerikan Psikiyatri Derneğinin "Tanı ve İstatistik El Kitabı'nda da hastalık sınıflaması altındadır." ifadelerinde bulundu.

Aşut, sigara bırakmak için bireysel çözümlerin yetersiz olduğunu açıkladı. Aşut, "Çünkü sigara kullanımı müzmin (kronik) ama tedavi edilebilir bir hastalıktır, sürekli kontrol, hekim ve hasta motivasyonu gerektirir. Sigara içimi bir bağımlılık olduğundan bırakıldıktan sonra nükslerle seyreder. Bu yüzden farmakolojik ve davranış tedavilerini içeren tıbbi yaklaşım gerektirir." diye konuştu.

'KÖKTEN ÇÖZÜM SAĞLANMAZSA 8 MİLYON KİŞİNİN YAŞAM SÜRESİ 15 YIL KISALACAK'

Aşut, sigarayı bırakmayı başaran her 2 kişiden 1'inin erken ölümünün engellendiğinin altını çizdi. Türkiye'de yaklaşık 16 milyon sigara içicisinin bulunduğunu hatırlatan Aşut, "Acilen kökten çözümler sağlanmazsa bu kişilerin 8 milyonunun yaşam süresi ortalama 15 yıl kısalacaktır. Büyük eğitim yatırımları ile kazanılan yetişmiş insan kaynağı kaybedilecektir. Çözüm için bireysel öneriler değil, toplumsal "mega" reçeteler gereklidir." değerlendirmesinde bulundu.

Aşut, hastalık nedeni olan ürünlerin parlak renkli paketlerde serbestçe satıldığını aktararak, "Kolay içilsin, daha çok bağımlı yapsın diye katılan kimyasallara izin veriliyor, üreticileri ise vergi ödedikleri için kutlanıyorsa, bu ürüne bağımlı olan bireysel olarak sorumlu tutulamaz. Toplumsal sağlık sistemi bağımlıyı tedavi etmek, içmeyenlerin bağımlı olmasını engellemek için önlemleri almakla yükümlüdür." dedi.

TOPLUM SİGARAYI NASIL BIRAKIR?

Bilimsel olarak belirlenmiş yöntemler uygulandığında toplumda hızla tütün tüketimi azaltılabildiğini savunan Aşut, sigarayı bırakmanın yöntemlerini şu şekilde açıkladı:

Tütün ürünlerinin piyasa arzını azaltmak

Hiç bir surette ürünle ilgili reklam, promosyon, sponsorluk yapılmasına izin vermemek

Ürün içine katılan tatlandırıcı, içimi kolaylaştıran kimyasalları yasaklamak

Paketlerin reklam unsuru içermeyecek tek tip düz forma girmesini sağlamak

Tütün ürün satış noktalarında reklam yasaklarını uygulamak

Kapalı alan sigara yasaklarının ihlaline izin vermemek

Tütün bağımlılığının tedavisini koşulsuz karşılamak

Halk sağlığı politikalarını tütün ürünleri üretenlerden korumak."

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim