• BIST 9051.7
  • Altın 2298.322
  • Dolar 32.3144
  • Euro 35.1126
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 26 °C

Şifalı Mesir dualarla karılacak

Şifalı Mesir dualarla karılacak
Türkiye'nin en önemli kültürel değerlerinden biri olan ve UNESCO'nun "Somut Olmayan Kültürel Miras" listesinde yer alan Uluslararası Manisa Mesir Macunu...

Türkiye'nin en önemli kültürel değerlerinden biri olan ve UNESCO'nun "Somut Olmayan Kültürel Miras" listesinde yer alan Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali bu yıl 477'nci kez kutlanacak. 16 Nisan'daki halk oylamasından dolayı bu yıl 25-30 Nisan tarihleri arasında kutlanacak olan festivalin en önemli etkinliklerinden biri olan geleneksel Mesir Macunu Karma töreni ise Nevruz Bayramıyla birlikte 21 Mart Salı günü yapılacak.

Her yıl baharın müjdecisi Nevruz Bayramında geleneksel olarak gerçekleştirilen Mesir Macunu Karma töreni 21 Mart Salı günü gerçekleştirilecek. Nevruz Bayramı dolayısıyla 09.30'da Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenecek olan törenin ardından Manisa protokolü geleneksel kıyafetler giyen temsili şehzadeler, sultanlar ve hekimler eşliğinde tarihi Sultan Camii'ne kortej eşliğinde yürüyecek. Sultan Camii Bimarhanesi'nde geleneklere uygun olarak 41 çeşit baharat temsili olarak karılacak. Bu yıl 16 Nisan'daki halk oylaması nedeniyle 25-30 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan festival, 30 Nisan Pazar günü Sultan Camii'nin minare ve kubbelerinden 5 ton Mesir macununun on binlerce vatandaşa saçılmasıyla sona erecek.

Mesir'in hikayesi

Kanuni Sultan Süleyman'ın annesi Yavuz Sultan Selim'in eşi Ayşe Hafsa Sultan, Manisa'da amansız bir hastalığa yakalanır. Dönemin ünlü hekimlerinden biri olan Merkez Efendi tarafından 41 çeşit baharattan oluşturulan Mesir Macunu ile şifa bulan Ayşe Hafsa Sultan da kendisini iyileştiren Mesir Macununun her yıl Nevruz Bayramında halka dağıtılmasını bir ferman yayınlayarak sağlar.

Mesir'in şifası

Mesir Macunu hoş lezzeti ve kokusunun yanı sıra vücuda kuvvet, kalbe ferahlık verir, zihni kuvvetlendirir, dikkati artırır, siniri yatıştırır, nefes darlığı, baş dönmesi, sırt ağrısı, bel ağrısı, siyatik ve romatizmaya iyi gelir, kanı temizler, göğsü yumuşatır, idrar zorluğunu giderir ve iştah açar.

41 çeşit baharat

Şifalı olan ve birçok rahatsızlığa iyi geldiği bilinen Mesir Macunu içinde yer alan 41 baharat şöyle:

"Tarçın, karabiber, yeni bahar, karanfil, çörek otu, hardal tohumu, anason, kişniş, zencefil, tarçın çiçeği, zerdeçal, Hindistan cevizi, rezene, kebabiye, sinameki, sarı halile, vanilya, darıfülfül, kakule, havlıcan, zulumba, hıyarşembe, safran, iksir, kimyon, galanga, çam sakızı, mirsafi, meyan balı, şamlı şaşlı, limon kabuğu, kremtartar, zağfiran, udülkahır, çöpçini, eskir, tiryak, ravend, limon tuzu, tekemercini tohumu ve günbalı."

Şifalı Mesir dualarla karılacak

Şifalı Mesir dualarla karılacak

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim