• BIST 9645.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 23 °C

Sıcaklar kalbe zarar!

Sıcaklar kalbe zarar!
Sıcak ve nemin arttığı günler kalp ve damar hastaları için tehlikeli olabilir. Yapılan bir çalışmada 65 yaş üzeri kişilerde 20 derecenin üzerindeki her bir derece sıcaklık artışında ölüm oranında %2 artış oluyor. Sıcaklık artışları daha çok erkeklerde 60,

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Sebahattin Ateşal kalp ve damar hastalığı olan insanların, sıcak havalarda ve oruç sırasında daha fazla etkileneceği konusunda uyardı:

Sıcak nedeniyle aşırı su kaybı, uzun açlık süresine bağlı ilaç alımında düzensizlik ve aksamalar olmaktadır. Bu nedenle oruç sırasında kalp hastalarının daha fazla etkileneceği göz önünde bulundurulmalıdır…

Kalp ameliyat olacak veya yeni olmuş hastalara umumi anlamda oruç tavsiye edilmez. Ameliyat sonrasındaki iyileşme periyodunda hastalar genellikle bol sıvı, yüksek kalori ve proteine gereksinim duyarlar.

Kalp hastalığının derecesi ve ciddiyeti her hastada farklı olduğu için oruç tutmak isteyen hastaların kendi durumları hakkında doktorlarını bilgilendirerek, görüş ve öneriler doğrultusunda hareket etmeli ve ilaç düzenlemelerini de doktorları ile beraber yapmalıdır.

SU VE TUZUN ÖNEMİ

Hava sıcaklığının 32 dereceyi, nemin %60'ı aşması ile beraber sıcağa bağlı menfi etkilerin gözlendiği “sıcak sendromları” gelişmektedir. Sıcak sendromları ağırlık sırasına göre sıcak krampları, sıcak bitkinliği ve sıcak çarpması şeklinde sıralanır ve bunlar çoğu vakit birbiri içine geçmiş olarak görülür.

Sıcak sendromları, vücudun henüz sıcaklara ahenk sağlayamadığı, sıcakların ilk günlerinde daha fazla görülmekte ve daha tehlikeli olmaktadır.

Vücudun, hariç ortam ısısının yükselmesine karşı korunmak amaçlı ilk tepkileri terleme ve derideki damarların genişlemesidir. Terleme devam ettiği sürece yeterince su ve tuz almak kaydı ile, yüksek ısılara tahammül etmek mümkündür.

Nem oranı yükseldiğinde, terleme ile olan sıvı kaybı azalmaya başlar ve böylece sıcak çarpması ihtimali artar. Vücudumuz sıcaklara 1-2 hafta içinde ahenk sağlar. Bu süre içinde hem terlemek daha kolaylaşır, hem de terle atılan tuz miktarı azalır.

HAYATI TEHDİT...

Aşırı sıcak ve rutubet ile beraber artan su ve tuz kaybının yerine konamaması halinde, kanın koyulaşması ve pıhtılaşması eğiliminde artış ile beraber kalp krizleri tetiklenir.

Bu süreçte böbrekler kaybedilen suyu tutmak için devreye girer ve damarları büzüştürücü etkisi olan maddeler kan dolaşımına karışır. Bu tesir kalbin üzerine daha fazla yük getirirken bir yandan da böbrek fonksiyonları bozulmaya başlar.

Kalp yetmezliği olan hastalarda sıcağa adaptasyon zorluğu ile beraber, hayati organlara kan akımında azalma sonucu yaşamı tehdit edici durumlar( kalp krizi, ritm bozukluğu gibi) gelişebilir.

DOKTORLA İLAÇLARINIZA BAKIN

Aşırı sıcak ve rutubet gövde metabolizmasını etkilendiğinden kullanılan ilaçların etkinliklerinde de farklılıklar olabilir. Özellikle tansiyon düşürücü, idrar sökücü, kalp hızını etkileyen, kanı sulandıran ilaçların kullanımlarını doktorunuzla gözden geçirmek gerekir.

Çünkü ilaçların aynı dozları, yaz aylarında daha fazla tansiyon düşmesine ya da nabızda daha fazla düşmelere yol açabilir, aşırı terleme nedeni ile idrar sökücü ilaç gereksinimi azalabilir.

SICAK HAVALARDA KALP HASTALARI İÇİN ÖNERİLER

Açık renkli, bol, rahat, terlemeyi arttırmayan kıyafetler giyilmeli,

11:00-16:00 saatleri arasında güneşe çıkılmamalı,

Ağır, yağlı, yüksek kalorili yemeklerden kaçınmalı, bol sebze ve meyveye tüketilmeli. Az miktarda ve sık öğünler halinde aş yenmeli,

Sıvı kaybını önlemek için günde 2.5-3 litre su içilmeli. Soda, kola, kahve gibi içecekler kan basıncını ve kalp hızını arttırabileceği için aşırı tüketilmemeli.

 

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim