• BIST 9524.59
  • Altın 2495.454
  • Dolar 32.5969
  • Euro 34.7691
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 11 °C
  • İzmir 17 °C

Sıcak havalarda klima hasta ediyor

Sıcak havalarda klima hasta ediyor
Yrd. Doç. Dr. Yahya Kemal Burkan, aşırı sıcaklarda klima kullanımı nedeniyle, boyun, bel ve sırt ağrısı şikayetlerinin arttığına dikkat çekti

Memorial Diyarbakır Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü'nden Yrd. Doç. Dr. Yahya Kemal Burkan, sıcak havalarda bilinçsiz klima kullanımının olumsuz etkileri hakkında bilgi verdi. Terliyken klimalı ortama girilmesinin, ani hava değişimi nedeniyle kas kasılmasına bağlı ağrılara, boyun ya da bel tutulmalarına neden olduğunu vurgulayan Burkan, “Kas kasılmasına; boyun bel fıtığı, kireçlenme, boyun düzleşmesi adı verilen omurga eğrilikleri ve fibromyalji hastalıkları da eşlik ediyorsa, tutulmalar kaçınılmazdır. Bu nedenle kireçlenme ve fıtık sorunları olanların klimanın doğru kullanımına özellikle dikkat etmesi gerekir” dedi.
“KLİMA ORTAMINDA İDEAL ISI 23 DERECE OLMALI”
Kas ve iskelet sisteminde meydana gelen şikayetlerin basit önlemlerle en aza indirilebileceğine dikkat çeken Burkan, “Özellikle havanın çok sıcak olduğu dönemlerde mecbur kalmadıkça dışarı çıkmamaya özen gösterilmelidir. Mutlaka çıkılacaksa, az terleten pamuklu ve ince giysiler tercih edilmelidir. Kapalı ortamlarda klimanın cazibesine kapılıp karşısında oturulmamalı, uyuya kalınmamalıdır. Klimanın özellikle direkt olarak yüze ya da boyuna doğru gelmesi engellenmeli, ortamın ideal ısısının 22-23 derece olmasına özen gösterilmelidir” diye konuştu.
“UYGUN TEDAVİ PROGRAMI UYGULANMALI”
Boyun, bel ve sırt ağrısıyla fizik tedavi uzmanına başvuran hastalara tanı konulduktan sonra hastanın durumuna göre, ilaç tedavisi, egzersiz programları, terapötik masajlar ve özel fizik tedavi yöntemleri uygulanabileceğine de işaret eden Burkan, “Ağrılar geçtikten sonra fizyoterapist tarafından uygun görülen bel, boyun ve sırt kaslarını germe güçlendirme egzersiz programları tedavi programında yer alan yöntemlerdir. Bu sayede hastanın tedavi sonrasında da ani tutulma ve klimalı ortama karşı olan hassasiyeti azalacaktır” şeklinde konuştu.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim