• BIST 9524.59
  • Altın 2502.881
  • Dolar 32.5995
  • Euro 34.5572
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 10 °C
  • İzmir 15 °C

Sıcak Hava Patates Üreticisinin Yüzünü Güldürdü

Sıcak Hava Patates Üreticisinin Yüzünü Güldürdü
İzmir'de mevsim normalleri üzerinde seyreden havalardan üreticilerin de yüzü güldü, yaz patatesi ekimi soğuk havaların ardından yeninden başladı.

İzmir'de mevsim normalleri üzerinde seyreden havalardan üreticilerin de yüzü güldü, yaz patatesi ekimi soğuk havaların ardından yeninden başladı.

Üreticiler yoğun yağışlardan ve soğuk havadan dolayı ara verdikleri patates ekimine, yaşanan bahar havası ile yeniden başladı.

Ödemiş'te yaz patatesi ekiminin şubat ayı sonuna kadar devam edeceğini belirten üreticiler, ekilen patateslerin mayıs ayının ilk günlerinde sökülmeye başlanacağını söyledi.

Üreticilerden Muhterem Yılmaz , Sivas bölgesinde yetiştirilen sertifikalı tohumlardan temin ettiklerini ve güzel havanın yaşanması ile birlikte ekimlere kaldıkları yerden devam ettirdiklerini belirtti.

"ÜRETİM FAZLA OLACAK"

Son üç gündür yaşanan yaz havası ile birlikte ekimlere yeniden başladıklarını belirten Yılmaz, Sivas'tan anaç patatesten elde edilen sertifikalı tohumlarımızın kilo fiyatı ise 1500-1700 TL arasında seyrediyor. Bahar döneminde en çok ekilen marka olan Marabel, Agata ve Orkestra marka tohumlarımızı ekiyoruz. Genelde ocak ayı başında ektiğimiz bahar patatesimizi bu yıl ocak ayı sonunda ekmeye başladık. Bu dönemde ekim fazla, ekimin fazla olması ile birlikte tabii ki üretim de fazla olacak. Erken ekimin faydası ise tohum toprakta düştüğü yeri seviyor daha sonra da çimlenme sürecine giriyor. Kendisini erken geliştirdiği için de erken uyanarak erken bir şekilde köken atıyor ve dip yapmaya başlıyor. Erken geliştiği ve yetiştiği için de turfanda ürün olduğundan fiyatı yüksek oluyor. Bu yıl hava muhalefetinden dolayı biraz geç kaldık" diye konuştu.

"YALANCI YAZ ALDATIR"

Yalancı yaz denilen bir hava yaşandığını belirten Yılmaz, havanın aldatıcı olabilecğein ve her an don ile soğuk hava ile karşı karşıya kalabileceklerini ifade etti. Herhangi bir don ya da aşırı soğuk hava yaşanacak olursa patates üretiminde geçen yıllarda olduğu gibi elyaf sistemini kullanacaklarını söyleyen Muhterem Yılmaz, elyaf sisteminin kökü hızlı geliştirmesine rağmen maliyetli olduğunu dile getirdi.

"İÇ PİYASA AĞIR"

Muhterem Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü: "Şuan ise güz döneminde hasat edilen ve depolarda bekleyiş içinde olan yemeklik patatesin kilosu 60-70 kuruş civarında satılıyor. Ancak piyasa çok ağır şekilde ilerliyor. İç piyasada bir şişkinlik söz konusunu bu durumunda yurt dışı ihracatının çok az olmasından dolayı kaynaklandığı belirtiliyor. Geride bıraktığımız güz sezonunda patatesi alan satan olmadı birçok üretici patatesini kendisi masraf ederek söktü ve depolara kaldırdı. O dönem 30 kuruşa kadar düşen patates üreticinin belini büktü. Üretici olarak önümüzdeki yaz dönemini bekliyoruz."

Sıcak Hava Patates Üreticisinin Yüzünü Güldürdü

Sıcak Hava Patates Üreticisinin Yüzünü Güldürdü

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim