• BIST 9057.84
  • Altın 2293.152
  • Dolar 32.3114
  • Euro 35.0969
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 25 °C

Siber suçlar artık daha maliyetli

Siber suçların ABD kurumlarına yıllık ortalama maliyeti 11,56 milyon dolara ulaştığı. Bu da dört yıl öncesine göre yüzde 78 oranında bir artış anlamına geliyor.
P, Ponemon Institute’un küresel araştırma sonuçlarını açıkladı ve siber saldırıların maliyetinin, sıklığının ve yol açtığı sorunların giderilme süresinin 4 yıldır kesintisiz bir şekilde arttığını gösterdi.
 
Ponemon Institute tarafından yürütülen ve sponsorluğunu HP Kurumsal Güvenlik Ürünleri’nin üstlendiği 2013 Siber Suçların Maliyeti Araştırmasında, siber suçların ABD kurumlarına yıllık ortalama maliyetinin 11,56 milyon dolara ulaştığı saptandı.Bu da ilk çalışmanın yapıldığı dört yıl öncesine göre yüzde 78 oranında bir artış ortaya koyuyor. Sonuçlar siber saldırıların neden olduğu sorunların giderilme süresinin aynı zaman aralığında yaklaşık yüzde 130 arttığını ve tek bir saldırının çözülmesinin ortalama maliyetinin toplamda 1 milyon doları aştığını gösteriyor.
 
Siber saldırılar son yıllarda gittikçe kompleks bir hal alıyor ve siber saldırı teknolojisi hızlanarak gelişiyor. Siber saldırıları düzenleyen kişilerin uzmanlaşarak duyarlı verileri elde etmek ve kritik kurumsal fonksiyonlara zarar vermek için bilgi paylaşımında bulunması bunda önemli rol oynuyor. 2013 Siber Suçların Maliyeti Araştırmasına göre, güvenlik bilgisi ve olay yönetimi (SIEM) gibi gelişmiş güvenlik zekası araçları, ağ zekası sistemleri ve büyük veri analizi, veri risklerini önemli ölçüde azaltarak siber suç maliyetlerini sınırlıyor.
 
2013 araştırmasının ana bulguları:
 
· Siber suçların kurum başına yıllık ortalama maliyeti 11,56 milyar dolar oldu. Minimum maliyet 1,3 milyon dolar, maksimum maliyet 58 milyon dolar olarak gerçekleşti. 2012 yılına göre ortalama maliyette yüzde 26 veya 2,6 milyon dolar artış görüldü.
 
· Organizasyonlara haftada ortalama 122 başarılı saldırı yapıldı. 2012 yılında haftada 102 başarılı saldırı yapılıyordu.
 
· Siber saldırıların yol açtığı sorunların ortalama giderilme süresi 32 gün olarak tespit edildi. Bu sürede ortalama maliyet 1.035.769 dolar veya günde 32.469 dolar olarak gerçekleşti. Bu da geçen yılın 24 günde 591.780 dolarlık maliyet öngörüsüne göre yüzde 55’lik bir artışa karşılık geliyor.
 
HP Başkan Yardımcısı ve Çözümler Grubu Kurumsal Güvenlik Ürünleri Genel Müdürü Frank Mong konuyla ilgili açıklamasında şunları söyledi: “Siber saldırılar gittikçe karmaşık bir hal alır ve saldırı sıklığı ile mali etkiler artarken risk ortamı da sürekli değişiyor. Son dört yılda zeki güvenlik araçları ile yönetişim uygulamalarının organizasyonlarında maliyet tasarrufu sağladığını gördük. HP olarak siber saldırıları düzenleyen kişilerin faaliyetlerini önlemek amacıyla hem sektör lideri çözümler hem de araştırma sonuçları sağlamaya kararlıyız.”
 
Siber saldırıların gerçek maliyetleri
 
·         En maliyetli siber suçlar hizmet reddi saldırıları, kötü niyetli personel ve web tabanlı saldırılardan oluşuyor. Bunlar kurum başına yıllık bazda siber suç maliyetlerinin yüzde 55’inden fazlasına karşılık geliyor.
 
·         Bilgi hırsızlığı, harici saldırılar içinde en maliyetli olanı ve bunun hemen ardından işyerinde hizmetlerin aksaması geliyor. Yıllık bazda bilgi kaybı toplam harici maliyetlerin yüzde 43’ünü oluşturuyor ve 2012’ye göre yüzde 2’lik bir gerileme sağlanmış bulunuyor. İşlerin aksaması ya da üretkenlik kaybı ise 2012’ye göre yüzde 18 artışla harici maliyetlerin yüzde 36’sına karşılık geliyor. 
 
· Sistemi ayağa kaldırma ve saldırıların tespit edilmesi en yüksek dahili maliyetleri oluşturuyor. Geçen yıl kurtarma ve tespit aşamaları birlikte toplam dahili maliyetlerin yüzde 49’una karşılık geldi. Nakit harcamalar ve sorunu çözmeye yönelik işgücü kaybı bu maliyetlerin büyük kısmını oluşturdu.
 
· Siber suçların maliyetleri şirket sayısına göre değişiyor. Ancak tekil bazda, siber suçlar küçük organizasyonlar için büyük şirketlerden daha maliyetli oluyor.
 
· Finansal hizmetler, savunma sanayisi, enerji ve kamu hizmetleri sektöründeki kurumlar ise perakende, konaklama–catering ve tüketici ürünleri sektörlerinden daha büyük maliyetlerle karşılaşıyor.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim