• BIST 9079.97
  • Altın 2310.792
  • Dolar 32.3393
  • Euro 35.0674
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 21 °C

Sezgin Tanrıkulu: Askerler neden intihar ediyor?

Sezgin Tanrıkulu: Askerler neden intihar ediyor?
CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, astsubay intiharlarını Milli Savunma Bakanı Yılmaz'a sordu.

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, askerde intiharların çoğunluğunun; ruhi bunalım sonucu gerçekleştiğini, bunun dışında ailevi problemler, sağlık sorunları, maddi yetersizlik gibi çeşitli sebeplerin de intihar davranışı için birer etken olduğunu söyledi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, soru önergesinde astsubay intiharlarını sordu.

“RUHİ BUNALIM”, “AİLEVİ PROBLEMLER”

Soru önergesini yanıtlayan Milli Savunma Bakanı, yapılan araştırmalar sonucunda intiharların büyük çoğunluğunun; ruhi bunalım sonucu gerçekleştiği, bunun dışında ailevi problemler, sağlık sorunları, maddi yetersizlik gibi çeşitli sebeplerin de intihar davranışı için birer etken olduğunun tespit edildiğini ifade etti.

Bakan Yılmaz, askeri personelin yetiştirilmeleri, sınıflandırılmaları, görev ve yükümlülükleri, terfileri, taltifleri, atamaları, sicil ve her türlü özlük haklarının ilgili mevzuat çerçevesinde belirlendiğini belirtti.

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK)'nde asta kötü muamele etmek, cebir ve şiddet kullanmak fiilleri ile ilgili cezai müeyyidelerin 1632 sayılı Askerî Ceza Kanununda belirtildiğine işaret eden Milli Savunma Bakanı, “Buna göre, TSK içinde bu suçları işleyenlerin tespit edilmesi durumunda haklarında mutlaka yasal işlem yapılmaktadır. Ayrıca; askeri usul ve kurallar dışında astına kötü davranmak fiili TSK Disiplin Kanunu uyarınca disiplin cezasını gerektirir bir eylem olarak kabul edilmiştir” dedi.

TSK'da uygulanmakta olan sicil ve değerlendirme sistemi ile liyakatli personelin yükselmesi ve kritik görevlere atanmasının sağlandığını kaydeden Milli Savunma Bakanı, şöyle dedi:

“Böylelikle sistemin daha iyiye götürülmesi amaçlanmaktadır. Sicil ve değerlendirme sistemi sadece astsubaylar için değil, benzer şekilde subaylar, uzman jandarmalar ve uzman erbaşlar için de uygulanmaktadır. Söz konusu değerlendirme sisteminde; amirlerin keyfi davranmasını engellemek için belge ekleme zorunluluğu bulunmakta ve verilen siciller ‘Sicil Değerlendirme ve Denetleme Kurulları’ tarafından denetlenebilmektedir. Ayrıca personel hakkında verilen sicillere karşı yargı yolu da açıktır.” Bakan Yılmaz, TSK bünyesinde meydana gelen tüm olaylarda idari soruşturmanın yanı sıra adli soruşturmanın da yapıldığını, adli ve idari yönden soruşturulmayan herhangi bir olay bulunmadığını söyledi.

MİLLİ SAVUNMA BAKANI’NDAN MÜJDE

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) personelinin özlük haklarına yönelik iyileştirme çalışmalarının ülke şartları ve mevcut imkanlar dikkate alınarak, bir sistem bütünlüğü içinde sürdürüldüğünü belirten Milli Savunma Bakanı Yılmaz, “Birinci derecede olup 3600 ek göstergeye hak kazanmış olanlara ve bunların emeklilerine görev tazminatı verilmesini amaçlayan ‘926 sayılı TSK Personel Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı Taslağı’na ilişkin yasal düzenleme çalışmalarına devam edilmektedir” dedi.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim