• BIST 9645.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 24 °C

Sezaryen oranları neden bu kadar arttı?

Sezaryen oranları neden bu kadar arttı?
Medya ve diziler sezaryen doğumu arttıran etkenlerin başında geliyor.

Anne ve bebek sağlığına risk oluşturan gereksiz sezaryenleri engellemek istiyorsak, ilk adım olarak "sezaryen oranları neden bu kadar arttı?" sorusunun cevabını bulmamız gerekir. Ancak bu soruya verdiğimiz cevaplar anne adaylarına doğal doğumun kapılarını aralamış olur.

"Filmlerdeki, dizilerdeki doğum sahneleri küçük kız çocuklarına, genç kızlara 'doğum ağrılıdır, doğumda kadın ciyak ciyak bağırır; demek ki acı çeker' inancını yerleştiriyor." diyen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Ayşe Duman, artan sezaryen oranları için önemli önerilerde bulundu:

Doğum korkusu normal doğumu engeller

İsteğe bağlı yapılan sezaryenlerdeki artışın en büyük nedeni anne adayının doğum yolculuğundan korkmasıdır. Oysa kadın bedenindeki doğum yolculuğu, bedeninde başlayan yaşam yolculuğunun tüm detayları gibi, hassasiyetle programlanmış bir kas eylemidir. Kadın, bedenindeki hiç bir kas eyleminden korkmazken doğumdan korkar. Mesaneyi boşaltmak, bağırsakları boşaltmak, ağzımızdakileri yutmak, yürümek, koşmak bizi korkutmazken doğum büyük bir korku oluşturur. Peki, zihnimizde dönüp duran doğum korkularının sebebi nedir?

Doğum kadınımızı korkutuyor çünkü…

Filmlerdeki, dizilerdeki doğum sahneleri küçük kız çocuklarına, genç kızlara "doğum ağrılıdır, doğumda kadın ciyak ciyak bağırır; demek ki acı çeker" inancını yerleştiriyor. Bu inanç kalıplarıyla doğumu yaklaşan anne adaylarının bedenini saran korkunun gerginliği, doğumun en büyük düşmanı oluyor. Zira korku dolu gergin bir bedende işleyen bu süreç, doğum yolunda kasılan bebeğin ilerleyişini ağrılı veya imkânsız hale getiriyor. Bunu hisseden korkulu anne sezaryeni tercih ediyor. Hâlbuki korkularından dolayı tercih ettiği sezaryen, hem bebeği hem kendi sağlığı için olumsuz durumlar oluşturabiliyor.

Dizi ve filmlerdeki doğum sahneleri denetlenmelidir

Negatif hipnozlarla oluşan doğum korkularını ve artan sezaryen oranlarını engellemenin en basit yolu; negatif hipnozları oluşturmamaktır. Bu anlamda görsel basın ve dizi film yapımcıları toplumu, sağlığı, gelecek nesilleri ilgilendiren mesajlar verirken nelere yol açtıklarının farkında olmalı; olmayanlar da yetkin kurumlarca denetlenmelidir.
Negatif hipnozların oluşmasında bu kadar etkin olan görsel medyadan, pozitif hipnozların oluşturulmasında faydalanılmalıdır. Ağrılı ve sancılı doğum sahneleri yerine, kendi doğallığında seyreden bir doğum yolculuğu, annenin farkındalığı, doğru doğum yöntemleri ve yolculuğun sonundaki huzur ve güveni hissettiren doğum sahneleri ön plana çıkarılmalıdır. Böylelikle hem negatif hipnozların oluşmasına engel olunacak; hem de doğal doğumu teşvik anlamında ciddi adımlar atılacaktır.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim