• BIST 9079.97
  • Altın 2321.592
  • Dolar 32.3302
  • Euro 34.9641
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 18 °C

'Sessiz ölüm'e dur diyecek buluş: Cankurtaran priz

'Sessiz ölüm'e dur diyecek buluş: Cankurtaran priz
Gediz Üniversitesi'nde, soba ve şofben zehirlenmelerinden kaynaklanan ölümlere son verecek bir buluşa imza atıldı.

Gediz Üniversitesi'nde, soba ve şofben zehirlenmelerinden kaynaklanan ölümlere son verecek bir buluşa imza atıldı. Kokusuz ve renksiz olduğu için "sessiz ölüm" olarak bilinen karbonmonoksit gazını ölçüp alarm verecek, "Cankurtaran Priz" projesi geliştirildi. Kolayca takılıp kullanılabilecek patentli buluş, seri üretim için sanayicileri bekliyor.

Projeye Makine Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Selim Solmaz, Araştırma Görevlisi Uğur Kemiklioğlu,yüksek lisans öğrencileri Erhan Nergiz ve Hasan Çakmak imza attı. Doç. Dr. Solmaz, bu icadın karbonmonoksitin yanısıra diğer bir zehirli gaz karbondioksiti de ölçme özelliğine sahip olacağını açıkladı. Evlerde istenen yere kolayca takılıp uygulanabileceğini, bu yönüyle örneği bulunmadığını dile getirerek, "İlkyardım isteyebilecek, duvara doğrudan uygulanabilecek ya da mevcut prizlere takılabilecek şekilde, iki farklı tasarım planladık. İçindeki gaz sensörleri aracılığıyla havadaki karbonmonoksiti ve karbondioksiti tespit ettiğinde alarm çalarak uyaracak. Normal koşullarda anlaşılamayan ve bulunduğu ortamdakilerin iç organlarına ağır hasarlar vererek öldüren bu gazlar, böylece fark edilerek önlem alınabilecek. Cankurtaran Priz'in alarm vermesi durumunda, 155 Polis İmdat veya 112 Acil Sağlık hatlarına otomatik olarak bildirimde bulunması da teknik olarak mümkün. İstenirse bu özellik de dahil edilebilir." dedi.

Selim Solmaz, Cankurtaran Priz'in seri üretime hazır olduğunu da belirterek, "Bu alanda faaliyet gösteren sanayi kuruluşları, imalatını yaparak piyasaya sunabilir. Düşük bir maliyetle üretileceğini, bu yönüyle tüketiciler tarafından kolaylıkla satın alınarak, soba ve şofben olan evlerde kullanılabileceğini düşünüyoruz. Zehirli gazların yol açtığı ölümlerin önüne geçebilirsek, projemizin amacına ulaşmış olmasının mutluluğunu yaşayacağız." şeklinde konuştu.

'Sessiz ölüm'e dur diyecek buluş: Cankurtaran priz

'Sessiz ölüm'e dur diyecek buluş: Cankurtaran priz

'Sessiz ölüm'e dur diyecek buluş: Cankurtaran priz

'Sessiz ölüm'e dur diyecek buluş: Cankurtaran priz

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim