• BIST 9079.97
  • Altın 2325.218
  • Dolar 32.3458
  • Euro 34.9467
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 15 °C

Ses kısıklığı deyip geçmeyin!

Ses kısıklığı deyip geçmeyin!
Ses kısıklığı başta olmak üzere boğazda kitle hissi, kulağa vuran ağrı, yutma zorluğu, gırtlak kanserinin habercisi olabiliyor.

Ses kısıklığı başta olmak üzere boğazda kitle hissi, kulağa vuran ağrı, yutma zorluğu, gırtlak kanserinin habercisi olabiliyor.

Memorial Ankara Hastanesi Kulak Burun Boğaz Bölümü’nden Prof. Dr. Ahmet Köybaşıoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, sıklıkla sigara içen, orta-ileri yaş erkeklerde görülen gırtlak kanserinin, ses kısıklığı, yutmada güçlük ve nefes darlığı gibi yakınmalarla kendini gösterdiğini belirterek, bu belirtilerden herhangi biri ortaya çıktığında vakit kaybetmeden hekime başvurulması gerektiği uyarısında bulundu.

Ses kısıklığı ve gırtlak kanseri arasındaki ilişki hakkında bilgi veren Köybaşıoğlu, sigara kullananlarda kansere yakalanma riskinin içmeyenlere göre 4-5 kat kadar daha fazla olduğuna dikkati çekti. Köybaşıoğlu, “Ayrıca tedavi sonrası sağ kalım oranları da sigara kullanan kişilerde kullanmayanlara oranla daha düşüktür” açıklamasında bulundu.

Alkol kullanımının da ciddi bir risk faktörü olduğunun altını çizen Köybaşıoğlu, şunları kaydetti:

“Gırtlağın üst kısmının yemek yoluyla yakından ilişki halinde olması, alkolün gırtlağın üst kısmına ve yutak yolunun başlangıç bölümüne temas etmesi bu etkiyi yaratmaktadır. Sigara kullanımına alkol kullanımı da eklendiğinde kansere yakalanma riski sigara ve alkol kullanmayanlara göre 10 kata kadar artmaktadır.

Bunların yanı sıra mide suyunun yukarı kaçması olarak da bilinen reflü hastalığı da gırtlak kanserinin oluşumunda rol oynamaktadır.”

-Boyun bölgesindeki şişliklere dikkat

Gırtlak kanserinin, tümörün gırtlaktaki yerleşim yerine göre farklı belirtiler verdiğine işaret eden Köybaşıoğlu, “Tümör, ses tellerinde ise ilk belirtileri genellikle ses kısıklığı, gırtlağın üst kısmında ise boğazda kitle hissi, kulağa vuran ağrı, yutma zorluğu, gırtlağın alt kısmında ise nefes darlığı şeklinde karşımıza çıkmaktadır” açıklamasında bulundu.

Köybaşıoğlu, boyun bölgesinde karşılaşılan şişliklerin dikkate alınması gerektiğini vurgulayarak, tedavi sonrasında kesinlikle kontrollerin aksatılmaması gerektiğini belirtti. Kontrollerin, ilk bir yılda 1.5 ayda bir, 4 yıla kadar 2-3 ayda bir, 4. yıldan sonra da 6 aylık rutin muayeneler şeklide yapılması gerektiğini kaydetti.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim