• BIST 9079.97
  • Altın 2310.506
  • Dolar 32.336
  • Euro 35.0929
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 19 °C
  • İzmir 22 °C

Serhad Der’den Serebral Palsi Hastalarına İlgi Gösterilmesi Talebi

Serhad Der’den Serebral Palsi Hastalarına İlgi Gösterilmesi Talebi
Muş'ta faaliyet gösteren Serebral Palsili ve Genel Engeliler Eğitmenleri, Rehabilite Merkezleri Hakları, Aileleri ve Doktorları Derneği (SERHAD DER), serbral...

Muş'ta faaliyet gösteren Serebral Palsili ve Genel Engeliler Eğitmenleri, Rehabilite Merkezleri Hakları, Aileleri ve Doktorları Derneği (SERHAD DER), serbral palsi hastaları için gerekli alanların oluşturulması ve ilgi gösterilmesini istediler.

Serebral Palsi (beyin ile alakalı vücut fonksiyonlarını kaybetme) hastaları aileleri tarafından kurulan SERHAD DER, belediye ve diğer kamu kurumlarından gerekli önemin gösterilmesini istediler. Serebral Palsi hastalarının zihinsel engelli bireyler olmadığını ve bunun toplumda yanlış lanse edildiğini belirten SERHAD DER Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Söylemez, bunun için mücadele etmeye başladıklarını söyledi. Serebral Palsi hastalarının zihinsel engellilerle beraber rehabilitasyon merkezlerinde grup eğitim derslerinde ayrı tutulmasını istediklerini ifade eden Söylemez, "Yaklaşık bir yıldır kurmuş olduğumuz derneğimizin amacı serebral palsi (vücut fonksiyonlarını kaybetme) hastalarının farkındalığını oluşturup geç kalmanın bir risk olacağını şehir, sağlık ve rahabilite alanlarında onlara kolaylık sağlayacak her türlü imkanı seferber edilmesini sağlamaktır. Gelişmekte olan tıp ve yeni tedavi yöntemleriyle ayrıca süre gelen eski ve yerli tedavi yöntemlerini haraplaştırıp daha faydalı ve ileride kendine yetebilme, ihtiyaçlarını kendi imkanlarıyla yapma becerisini sağlamaktır" dedi.

Bu hastalık ile ilgili toplumun bilgilendirilmesini ve önceden teşhisinin mümkün olduğunu kaydeden Söylemez, "Fizik tedavi merkezlerine yüzde 100 ihtiyaç duyulan bir alan olması ve bu hastaları hareket eksikliklerinin beyin ve kas sistemi ile alakalı olmasından dolayı tepki verememelerinin zihinsel birer engelli olamadıklarını ispat etmek ve bu muameleye maruz kalmalarını engellemek ve bilinçlendirmektir. Ülkemizde bu hastalığın en fazla olduğu il Muş olması nedeniyle böyle bir çalışma başlatıp bunun asıl sebeplerini ve nedenlerinin araştırılmasını istiyoruz. Özellikle bunlara sebebiyet veren en önemli etkenlerden bir tanesi doğumhanelerdeki ihmaller, ailelerin yetersiz beslenmesi, hayat kaygısı, stres, yaşam şartlarının düşüklüğü, hormonlu gıdalar, tatlandırıcılar, kimyasallar ve yüzde 23'lük oranla uyuşturucu maddelerinden kaynaklanmaktadır" diye konuştu.

Derneklerinin hiçbir şekilde maddi yardımları kabul etmediğini vurgulayan Söylemez, "Dernek olarak maddi yardımları kabul ve talep etmiyoruz. Tek isteğimiz gerekli cihaz ve protezlere ihtiyaç duyulduğunda gerek devlet gerekse duyarlı vatandaşların desteklerine ihtiyaç vardır. Ayrıca gelişmeye açık ilimizde ve bölgemizde şehir planlaması yapılırken serebral palsilerin hareket kabiliyetine göre yollar, kaldırımlar ve binalar inşa edilmesini, bu konularda gerekli hassasiyetlerin gösterilmesini istiyoruz. Başta Avrupa ve büyük şehrimizde buna önem verilirken ilimizde sosyal alanlar, parklar, bahçeler gibi önem verilirse örnek bir davranış sayılacağı gibi gelişmiş bir toplum olma niteliğini kazanmış oluruz" şeklinde konuştu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim