• BIST 9524.59
  • Altın 2497.973
  • Dolar 32.5765
  • Euro 34.7022
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 15 °C

Serdar Tuncer “Mevlana Medeniyetimizin Başlangıç Noktasıdır”

Serdar Tuncer “Mevlana Medeniyetimizin Başlangıç Noktasıdır”
Sakarya Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen programda vuslatının 742. yıldönümünde Hz. Mevlana Orhangazi Kültür Merkezi'nde anıldı.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen programda vuslatının 742. yıldönümünde Hz. Mevlana Orhangazi Kültür Merkezi'nde anıldı. İl Müftüsü İlyas Serenli'nin de katıldığı gecede Serdar Tuncer toplumdaki Mevlana algısına dönük tespitlerini dile getirdi. Tuncer'in şiirleri dinletisi izleyenlerin büyük beğenisini kazanırken, programın devamında Emin Işık Hz. Mevlana'yı anlattı, kültür sanat dostlarının sorularını cevaplandırdı.

Programda ilk olarak sözü alan Serdar Tuncer şunları söyledi; "Biz sanıyoruz ki; "sevelim, sevilelim, bu Dünya kimseye kalmaz." Bunun adı da hümanizm. Ne hümanizm bu, ne de Mevlana hümanisttir. Herhangi Müslüman biri hümanist olamaz. Hz. Mevlana kim o zaman? Kendi ifadeleriyle; "ben ömrüm yettiğince Kur'an'ın kölesi, Hazret-i Muhammed'in ayağının tozuyum." İşte Mevlana budur. Şimdi bakıyoruz; sosyal medyada gördüğü 3-5 sözü Mevlana'ya ait sanıp, gördükleriyle kitap yazanlar var. Sosyal medyada gördüğünüz o sözlerin yarısından fazlası Mevlana'ya ait değildir."

"Bir sözün Hz. Mevlana'ya ait olmadığını bilmemek kabul edilebilir bir şey. Ama sözün manasını anlayamamak başa çok iş açıyor. "Gel ne olursan ol yine gel" sözünün Mevlana'ya ait olmadığını ben 2 yıl önce öğrendim. Ama şu var; Mevlana ve öğretisi ile bu söz harmanlanabilir. Gel deniyorsa, geldiğin gibi git mi deniyor? Bu bir "bırak gel" çağrısıdır. İster Mecusi ol, ateşe tapmayı bırak da gel. İster putperest ol, putlarından bir sıyrılıver de gel. "Neysen öyle gel" denmiyor. "Gel ama o uğraştığın şeyleri bir bırak, bize benze öyle dön" deniyor. Şu kadarını anlasak zannediyorum Hz. Mevlana'yı biraz olsun anladık diyebilme şansımız olur."

Programın devamında söz alan Emin Işık ise, bir anısını paylaşarak şöyle konuştu; "Nurettin Topçu Hocamız hastaydı. Bir gün ziyaret ettim. Kendisine dedim ki; "Hocam inşallah son ilaçların faydası dokunur, şifa bulursunuz." O da bana; "Sonra ne olacak?" dedi. Ben de "yazmaya devam edeceğiz hocam" dedim. "Sizi okumaya devam edecekler, sizi anlayacaklar" diye de ekledim. Şöyle derin bir "ah" çekti hocamız ve "Mevlana'sını tanımayan bu millet beni tanımış ne olacak, tanımamış ne olacak" dedi. "Bizim medeniyetimizin başlangıç noktası Mevlana olmalıdır" diyordu hocamız. O hasretle de o görüşmemizden 3-4 gün sonra vefat etti."

Gençlere tavsiyelerde de bulunan Işık, "Akıl bize sadece vahyi anlamak için lazım. Dünya'yı keşfetmek için akıl gerekli. Dünya'yı kullanmak isteyen aklını kullanacak. Ama dini kazanmak isteyen kalbini kullanacak. "Bismillahirrahmanirrahim" diye başlıyoruz. Ne demek bu? Burada rahmeti ilahi vardır. Her işimize Allah'ın rahmetiyle, şefkatiyle ve merhametiyle başlarız. Namaz, Allah'a olan saygımızın ibadetidir. Oruç da merhametimizin ibadetidir. Aklın süzgeci çok önemli. "Akla uygun hale getirmek" çok önemli. Sonra uygulayacaksın. Hz. Mevlana ne diyor; "ben aklımı Hz. Muhammed'in yoluna kurban eyledim." İşte meselenin özü budur" ifadelerini kullandı.

Serdar Tuncer “Mevlana Medeniyetimizin Başlangıç Noktasıdır”

Serdar Tuncer “Mevlana Medeniyetimizin Başlangıç Noktasıdır”

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim