• BIST 9524.59
  • Altın 2523.397
  • Dolar 32.5629
  • Euro 34.6325
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C

Seracılara Kar Uyarısı

Seracılara Kar Uyarısı
Düzce İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, seralarda tarımsal üretim yapan çiftçileri kar yağışı ile ilgili tedbirli olmaları yönünde uyarıda...

Düzce İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, seralarda tarımsal üretim yapan çiftçileri kar yağışı ile ilgili tedbirli olmaları yönünde uyarıda bulundu.

Düzce'de sebze yetiştiriciliğinde yoğun olarak kullanılan plastik örtülü yüksek ve alçak seralarda kış aylarında yağan kardan ve esen rüzgardan zarar görmemesi için üreticilerin daha dikkatli olmaları gerekiyor. Düzce İl Gıda Tarım ve Hayvancılık il Müdürlüğü kar yağışı ile ilgili olarak "Özellikle aşırı kar yağışlarında sera konstrüksiyonunda zarar meydana gelmemesi için sera üstünde bulunan karların temizlenerek kar yükü azaltılmalıdır. Sera içerisinde hafif çaplı soba yakılarak iç sıcaklık artırılmalı böylece yağan kar ısınan havayla eriyerek seranın kardan zarar görmesi engellenmelidir. Ayrıca mini sprink sulama sistemiyle naylon üzerine belli aralıklarda yerleştirilen sulama başlıklarıyla sulama yapılarak karın sera üzerinde birikmeden erimesi sağlanmalıdır. Çok yoğun kar yağması durumunda yukarıda belirtilen hususların yerine getirilememesi halinde sera üst naylonunun kesici bir aletle (falçata) kesilerek kar yükünün seraya zarar vermesi engellenmelidir. Çünkü bir serada asıl işletme maliyetini ana karkas oluşturmakta olup sera naylonunun değişimi maliyet olarak demir aksama göre çok daha ucuz ve ekonomiktir. Bir diğer çevresel faktörlerden olan rüzgarın seralara zarar vermemesi için, seraların tüm kapı pencere ve havalandırmalar kapalı tutularak seraların rüzgârlardan yıkılması önlenmelidir" denildi.

Düzce İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Harun Kabaoğlu, "Geçen yıl kış ayında yaşanan ve seraların çökmesine neden olan aşırı kar yağışına karşı benzer durumun yaşanabilme ihtimalini göz önüne almalıyız. Bu nedenle çiftçilerimiz yapılan uyarıları dikkate almalarında fayda sağlar. Çiftçilerimizin aşırı kar yağışına karşı tedbirli olmaları ve meteorolojik verileri takip etmeleri büyük önem arz etmektedir" dedi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim