• BIST 8779.01
  • Altın 2238.031
  • Dolar 32.3361
  • Euro 35.1031
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 11 °C
  • İzmir 14 °C

Şentop: ”16 Nisanda devlet ve millet prangalarından kurtulacak”

Şentop: ”16 Nisanda devlet ve millet prangalarından kurtulacak”
TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop, yeni sistemle devlet ve milletin prangalarından kurtulacağını söyledi.

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop, yeni sistemle devlet ve milletin prangalarından kurtulacağını söyledi.

Yıldırım Belediyesi'nin Barış Manço Kültür Merkezi'nde düzenlediği "Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ve Kazanımları" programında konuşan Milletvekili Mustafa Şentop, Yıldırımlılarla yeni hükümet sisteminin detaylarını anlattı. Programa Başkan İsmail Hakkı Edebali'nin yanı sıra Bursa milletvekilleri Hakan Çavuşoğlu ve İsmail Aydın, STK temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Program öncesi konuşma yapan Edebali, ülke ve millet olarak yeni bir başlangıcın arifesinde olduklarını belirterek, "Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin ülkede istikrarı getirerek kalkınmayı hızlandıracak. Tek başlı sistem hem toplumsal kucaklaşmayı hem de istikrarı getirecek. Türkiye'de sağlanacak siyasi istikrarla birlikte kalkınma hızı artarak toplumun her kesiminde huzur başarıyla inşa edilecek" diye konuştu.

Şentop ise, cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin Türkiye'nin siyasi anlamda istikrara kavuşmasının en önemli adımı olduğunu söyleyerek, "Türkiye vesayeti büyük ölçüde tasfiye etti. AK Parti 15 yıllık siyasi iktidar döneminde vesayetle ilgili siyaseten atılacak her türlü adımı attı, bununla ilgili hukuki alt yapı değişiklikler yapıldı, ama kurumsal anlamda vesayeti tasfiye edemediğimiz için, fırsat bulabildiği anda ortaya çıkabiliyor. Ancak anayasa değişikliği ile bir hükümet sistemi değişikliği ile bunu gerçekleştirebiliriz" şeklinde konuştu.

Türkiye'nin daha yeni, 3-5 aydır anayasa tartışması yapmadığını, özellikle hükümet sistemiyle ilgili tartışmaların aktüel olarak 27 Nisan 2007'den itibaren başladığını vurgulayan Şentop, "Teorik tartışmalar daha önce de var. Bunu 50 sene öncesine kadar götürebiliyoruz ama bugün geldiğimiz nokta 27 Nisan 2007'de cumhurbaşkanının Meclis'e seçtirilmemesi olayından itibaren başlayan, yaklaşık 10 yıllık bir sürecin son noktası" diye konuştu.

Türkiye'de son yıllarda gözle görülen siyasi istikrarın var olan sistemden kaynaklanmadığını aktaran Mustafa Şentop, "Ülkemizdeki siyasi istikrar, AK Parti gibi güçlü bir parti, cumhurbaşkanımız gibi güçlü bir siyasi liderin varlığı sebebiyle yaşanan bir istikrardır. Yoksa kurumsallaşmış bir istikrar değil, bu istikrarı sistem üretmiyor. Tam aksine mevcut sistem, ülkemizin ve milletimizin önünde büyük bir engel. 7 Haziran bunu gösterdi hepimize. Türkiye'nin kurumsal istikrara, yani sistemin kendisinin ürettiği bir istikrara ihtiyacı var. İşte yeni sistem bunu sağlayacak. Devlet ve millet prangalarından kurtulacak. 16 Nisan Türkiye için bir milat olacak" dedi.

15 Temmuz'da yaşanan hain darbe girişiminin referanduma giden süreci hızlandırdığına da dikkat çeken Şentop, "15 Temmuz'da yaşanan hadise de bugünkü süreci hızlandırdı. O gün yaşananları tahrik eden bir gelişme olarak değerlendirmek lazım. İnşallah milletimiz bu 10 yıllık süreci değerlendirerek bir karar verecek. O bakımdan yeni bir meseleymiş gibi değil, her şeyin farkında insanımız. Bunları değerlendiriyor. Ben bu bakımdan "evet" konusunda hiç bir tereddüt olmadığını başından beri zaten düşünüyorum. Gördüğümüz tablo da gittikçe olumlu yönde gelişmeler olduğunu ortaya koyuyor" şeklinde görüşlerini belirtti.

Şentop: ”16 Nisanda devlet ve millet prangalarından kurtulacak”

Şentop: ”16 Nisanda devlet ve millet prangalarından kurtulacak”

Şentop: ”16 Nisanda devlet ve millet prangalarından kurtulacak”

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim