• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 19 °C

Sempozyumda Osmanlı’da Saat Teknolojisi Konuşuldu

Sempozyumda Osmanlı’da Saat Teknolojisi Konuşuldu
Uluslar arası Gazi Süleyman Paşa ve Kocaeli Tarihi Sempozyumu'nun ikinci günündeki oturumda Osmanlı dönemindeki saat teknolojileri ile ilgili çalışmalar...

Uluslar arası Gazi Süleyman Paşa ve Kocaeli Tarihi Sempozyumu'nun ikinci günündeki oturumda Osmanlı dönemindeki saat teknolojileri ile ilgili çalışmalar anlatıldı.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl üçüncüsü düzenlenen Gazi Süleyman Paşa ve Kocaeli Tarihi Sempozyumu'nun ikinci günüde Tarihçi Özay Titiz, Kocaeli Müze Müdürlüğü koleksiyonunda yer alan Osmanlı Dönemi saatleri hakkında bilgiler verdi.

Yapılan sunumda Osmanlı dönemine ait saat teknolojisi hakkında bilgi veren Tarihçi Özay Titiz, "Güneş saati, su saati ve kum saati olarak devam eden saat teknolojisi, 13'üncü yüzyıldan itibaren Avrupa'da mekanik saat olarak devam etmiştir. Kocaeli Müzesi'nde 11 adet Osmanlı dönemi saati bulunuyor ve bu saatler 19'uncu ve 20'nci yüzyıla aittir. İkinci Meşruiyet için yapılmış olan saatte hürriyet, adalet gibi dönemin siyasi ifadeleri saatler üzerinde kullanıldı. Dönemin ruhu saatlerde kendi gösterdi. Ayrıca saatlerde Rumi ve Hicri tarihler yer alıyordu" dedi.

Arkeolog Zuhal Uysal ise "Kocaeli Müzesi Koleksiyonu Bizans Dönemi Sikkelerinden Örnekler" başlıklı sunumlarıyla Kocaeli Müzesi'nde yer alan sikkeleri değerlendirdi. Zuhal Uysal, "Antik dönem darphaneler çok basit oluyordu ve her şey elle yapılıyordu. Sikkeden önce takas yöntemi kullanılmıştır. Hayvanlar, tahıl ve metal çubuklar takas aracı olarak tarihte yer almış. Sikkeler çok küçük objelerdir. Fakat çok önemli bilgiler üzerinde taşır. Örneğin İmparatorun adı tarihi darphane adı gibidir. Kocaeli Müzesinde yer alan sikkelerde de bunları görmek mümkün" diye konuştu.

Sempozyumda Osmanlı’da Saat Teknolojisi Konuşuldu

Sempozyumda Osmanlı’da Saat Teknolojisi Konuşuldu

Sempozyumda Osmanlı’da Saat Teknolojisi Konuşuldu

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim