• BIST 8908.35
  • Altın 2240.294
  • Dolar 32.337
  • Euro 35.0975
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 18 °C

“Selçuklular” Sergi Katalogu Yayınlandı

“Selçuklular” Sergi Katalogu Yayınlandı
İstanbul Türk ve İslam Eserleri Müzesi'nde açılan "Selçuklular Sergisi" ne ilişkin sergi katalogu yayınlandı.

İstanbul Türk ve İslam Eserleri Müzesi'nde açılan "Selçuklular Sergisi" ne ilişkin sergi katalogu yayınlandı.

Selçuklu Belediyesi'nin kadim medeniyete ilişkin önemli çalışmalarından biri olan "SELÇUKLULAR" sergisi ile; Anadolu'nun 1000 yıllık geçmişinin görkemi gözler önüne serildi. 227 adet; seramik, ahşap, halı, yazma eserin bir araya getirilmesi ile zengin içerik oluşturuldu. Sergi, TİEM envanterinde yer alan eserler, Konya müze, türbe ve camileri ile Türk koleksiyonerlerden ödünç alınan eserlerle gerçekleştirildi. Hikayelerle zenginleştirilen sergi, mevcut müze teşhiri ile entegre bir şekilde ziyaretçiye sunuldu. Hanedanlığın önemli şahsiyetleri ve kişiliklerinin hikayeleri, tarihi veriler ve koleksiyondaki eserler ile desteklenerek, Selçuklular hakkında çok az bilinen gerçeklere ışık tutuldu. Kadim Medeniyet Selçuklu'nun; idari yapısı, mimarisi, kültürü, bilim ve sanatı, yaşam felsefesi "SELÇUKLULAR" sergisi ile adeta günümüze taşındı. Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun katılımı ile gerçekleştirilen sergi, 6 ay açık kaldı. Sergiyi bu süre içinde 120 bin kişi ziyaret etti. Sergiye, Başbakanlık Tanıtma Fonu da mali destek sağladı. Selçuklu Belediyesi, kadim medeniyete yönelik çalışmalarını bu sergi ile taçlandırdı.

461 SAYFADAN OLUŞAN SERGİ KATALOGU YAYINLANDI

Serginin kalıcılığını sağlamaya yönelik 461 sayfadan oluşan sergi katalogu da yayınlandı. Tarihe ilgi duyanlar ve araştırmacılar için kaynak kitap niteliğinde bir çalışma olan katalog, sergi için özel olarak hazırlandı. Sergilenen, 227 esere ait görseller ve envanter bilgileri de katalogda yer aldı.

Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Abdullah Kocapınar eserin önsözündeki değerlendirmesinde, "Kuruluşunun yüzüncü yıldönümünü kısa bir süre önce kutlayan Türk ve İslam Eserleri Müzesi'nin Konya Selçuklu Belediyesi ile gerçekleştirdiği bu sergide yer alan eserler Selçuklu kültürünü tüm yönleriyle gözler önüne sermektedir" dedi.

Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay ise, eserin sunuş bölümünde, "Selçuklu Belediyesi, adını aldığı Selçuklu Medeniyetini tanıtmak üzere büyük bir misyon yüklenmiştir ve bu sorumluluk bilinciyle çeşitli çalışmalar gerçekleştirmektedir" diyerek şu ana kadar bu amaçla gerçekleştirilmiş olan çeşitli çalışma, sergi ve yayınlar hakkında bilgi verdi. "Selçuklular sergisi, Selçuklular'ın kadim medeniyetinin tanıtılmasını misyon edinen belediyemizin daha önce yapmış olduğu tüm çalışmaları taçlandırmıştır. Bu eser, fethettikleri topluluklarda farklılıklara gösterdikleri hoşgörü, eğitim ve ticarete verdikleri önem sayesinde yüksek refah düzeyini yakalayan Selçukluların kadim birikimine ışık tutuyor" diye konuştu.

Kapsamlı bir araştırma ile oluşturulan eserde, 8 adet bilimsel makale yer aldı. Katalog bölümündeki; sikkeler, mühürler, vakfiyeler, mimari eserlerden parçalar, taş ve alçı kabartmalar, süslemeler, çiniler, seramik ve madeni eşyalar ile Selçuklu dünyası insanlarının giyim tarzları, günlük yaşamları, takıları ve sanat anlayışları günümüze taşındı.

“Selçuklular” Sergi Katalogu Yayınlandı

“Selçuklular” Sergi Katalogu Yayınlandı

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim