• BIST 9547.34
  • Altın 2484.546
  • Dolar 32.516
  • Euro 34.8487
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 21 °C

Selçuklu ve Osmanlı motifli cami

Selçuklu ve Osmanlı motifli cami
Döşemealtı Belediyesi tarafından yaptırılan Selçuklu ve Osmanlı motifli cami inşaatında sona yaklaşıldı.

Döşemealtı Belediyesi tarafından yaptırılan Selçuklu ve Osmanlı motifli cami inşaatında sona yaklaşıldı. Selçuklu ve Osmanlı döneminin eşsiz mimari özelliklerini günümüzün modern mimarisiyle birleştirerek projelendirilen camide toplam 2 bin 500 kişi ibadet edebilecek.

Döşemealtı'nda yapımı bitme aşamasına gelen 2 bin 500 kişilik caminin giriş kapıları, minber ve süslemeleri, Türkiye'nin tarihi camilerinden örnek alınarak yapılıyor. Taşıdığı detaylar sebebiyle Türkiye'de ilk olma özelliği taşıyan camide iç düzenlemelerin yüzde 95'i tamamlandı. Caminin 1 ay içinde tamamlanıp ibadete açılması amaçlanıyor.

İlçeyi simgeleyen merkez cami eksikliğini gidermek için harekete geçen Döşemealtı Belediye Başkanı Turgay Genç, 2 bin 500 kişilik cami projesi ile Türkiye'de bir ilki gerçekleştirmeye hazırlanıyor.

Caminin her noktasında çalışmalar aralıksız sürerken, kapı kaplamaları ve kandilin tamamlamasının ardından ana kapıların montajı yapılacak. Yüzde 95 oranında tefrişatı tamamlanan caminin 1 ay içinde ibadete açılması hedefleniyor.

Kubbede Anadolu Selçuklu motifi

Caminin kubbesine Şemse adı verilen Anadolu Selçuklu motifleri nakşedildi. Aslan göğsü adı verilen caminin köşelerinde ise Osmanlı ve Anadolu motiflerinden tasarlanan kompozisyonlar el yapımı olarak nakşedildi. Cami desenlerinde turkuaz, mavi ve Osmanlı döneminde sık kullanılan bordo renkler hakim olarak tasarlandı.

Camide, Türkiye'nin tarihi değerleri olan Süleymaniye Camii, Ayasofya Camii, Edirne Selimiye Camii, Bursa Ulu Camii ve Yeşil Cami gibi Selçuklu ve Osmanlı dönemine ait dünyaca ünlü mimari eserlerin önemli yapı elemanlarının örnekleri birebir uygulandı.

13 bin metrekarelik alana kurulan cami 2 bin 500 kişi kapasiteli olarak planlandı. Tek kubbe ve asma katlı, 2'şer şerefeli ve 4 minareli olarak tasarlanan camide, minarelerin her biri 50 metre yüksekliğinde inşa edildi.

İlçenin simgesi olacak

Döşemealtı'na merkez cami kazandırmak için belediye vatandaş işbirliğiyle yola çıkıldığını ancak daha sonra özel bir projeye dönüştürüldüğünü söyleyen Başkan Turgay Genç, sıradan bir cami yerine özellikli bir cami inşa ettiklerini söyledi. Başkan Genç, "Camimizin ana girişi Süleymaniye'nin birebir aynısı olacak. Diğer giriş kapısı Selimiye'nin, üçüncü girişimiz ise Osmanlı İmparatorluğu'nun ilk camisi olan Bursa'daki Yeşil Cami'nin örneklemesini taşıyor. İçeride de Ayasofya'nın minberinin aynısı yaptık. İnsanlar bu camiye geldiklerinde hem ibadetlerini yapabilecek hem de dünyaca ünlü camilerimizin birebir örneklemelerini görme fırsatı bulacak. İlçemizin ilk 4 minareli merkez camisi olma özelliğini de taşıyan caminin kaba inşaatı bitti, iç tefrişatı da tamamlanmak üzere. Önümüzdeki 1 ay içerisinde hizmete açmayı planladığımız bu eser sosyal belediyecilik anlamında da örnek olacak niteliktedir" dedi.

Selçuklu ve Osmanlı motifli cami

Selçuklu ve Osmanlı motifli cami

Selçuklu ve Osmanlı motifli cami

Selçuklu ve Osmanlı motifli cami

Selçuklu ve Osmanlı motifli cami

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim