• BIST 9079.97
  • Altın 2324.125
  • Dolar 32.3608
  • Euro 34.9426
  • İstanbul 11 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 14 °C

Selçuklu Mirası Evdirhan’da Kazı Çalışmaları Tamamlandı

Selçuklu Mirası Evdirhan’da Kazı Çalışmaları Tamamlandı
Döşemealtı Belediyesi Selçuklu Sultanı Keyhusrev oğlu Sultan 1. İzzeddin Keykavus tarafından 1210-1219 yılları arasında yapılan ancak yıllardır kaderine...

Döşemealtı Belediyesi Selçuklu Sultanı Keyhusrev oğlu Sultan 1. İzzeddin Keykavus tarafından 1210-1219 yılları arasında yapılan ancak yıllardır kaderine terk edilen Evdirhan Kervansarayı'nın kazı çalışmaları tamamlandı, restorasyon aşamasına gelindi.

Evdirhan'ı kurtarma ülke ve bölge turizmine kazandırma amacıyla başlatılan ve birinci etabı olan bitki temizliği ve kazı çalışmaları Antalya Müzesi kontrolünde sanat tarihçisi, arkeologlar, müze uzmanları nezaretinde çoğunluğu kadınlardan oluşan 30 personel tarafından titizlikle yürütüldü.

Yaklaşık 4 ay süren kazı çalışmaları ile yeniden canlanan Evdirhan Kervansarayı'nda ikinci etap restorasyon ve müzeleştirme çalışmaları sonucunda tarihi mirasın aslına uygun olarak ortaya çıkartılması hedefleniyor.

Toplam 3 bin 800 metrekare alan üzerine kurulu ve açık avlulu 4 eyvanlı yapısıyla Anadolu'da ki en önemli Selçuklu yapıları arasında gösterilen Evdirhan'ın restorasyon çalışmaları bittiğinde Döşemealtı Belediye Başkanı Turgay Genç'in isteğiyle belediyenin kültürel etkinlikleri burada yapılacak. Ayrıca yapının içerisinde Selçuklu'da "Han hayatı Müzesi" ile "Dokumacılık Müzesi" oluşturulmak suretiyle hem dönemin tarihi yaşatılmış olacak hem de bölgenin en önemli kültürel etkinliklerinden Döşemealtı halısı aynı çatı altında toplanmış olacak.

Gurur duyduk..

Son 3 yıldır tarihi alanlarda kazı çalışmaları yaptıklarını ve son 4 aydır da Evdir Han'da görev yaptıklarını söyleyen kazı ekibinden Şeyma Kurama, "Böylesine güzel bir tarihi alanda görev yapmaktan arkadaşlarım ve ben büyük mutluluk duyduk. Bize bu fırsatı veren başta Yrd.Doç. Dr. İbrahim Bakır hocamıza ve Döşemealtı Belediyemize teşekkür ederim" dedi.

"GÖREV SAYDIK"

Evdirhan'da tarihin derinliklerine yolculuk yaptıkları mesajını veren Proje yürütücüsü Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Mimarlık Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İbrahim Bakır, "Tarihin derinliklerinde birileri bir şey yaptı. Geleceğe emanet bıraktılar. Biz bu emaneti geleceğe nasıl taşırız temel sorumluluğumuz buydu. Biz burayı bir iş olmaktan çok bir görev ve sorumluluk bilinciyle bu çalışmayı yürüttük. emeği geçen ekip arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Bir çok şeyi ortaya çıkardık. Bundan sonra Evdirhan'ın korunarak geleceğe aktarılması için belediyemiz çok güzel bir proje yürütüyor. Gelecek içinde başarılı olacağını düşünüyorum" diye konuştu.

"BÖLGEMİZİN DEĞERLERİ ORTAYA ÇIKARTILACAK"

Döşemealtı Belediye Başkan Yardımcısı Naci Alın, Evdirhan'da ki kazı çalışmalarını başarılı bir şekilde tamamlayan ekiple bir araya gelip teşekkür etti. Alın, "Belediye Başkanımız Turgay Genç'in de isteğiyle Döşemealtı İlçemiz de ki tarihi değerlerin ortaya çıkartılması, korunarak kullanılması ve gelecek nesillere aktarılması konusunu çok önemsiyoruz. Bu doğrultu da ilk olarak Evdirhan'a yönelik Akdeniz Üniversitesi ile Röleve, Restitüsyon ve Restorasyon projesi protokolünü imzaladık. Belediyemiz imkanlarıyla da bitki temizliği ile kazı çalışmalarını bugün itibariyle bitirmiş olduk. Emeği geçen herkese çok teşekkür ederiz. Bu özel projede kadın ağırlıklı istihdamın olması son derece önemli çünkü kadın elinin değdiği her iş özenle ve titizlilikle yürütülüyor. Bunun en güzel örneğini de Evdirhan'da bir kez daha gördük. Yrd. Doç. Dr. İbrahim Bakır'a, her daim yanımızda olan ve bize destek veren proje danışmanlarımız Sanat Tarihçisi Prof. Dr. Mustafa Denktaş, Arkeolog Prof. Dr. Nevzat Çevik hocama, sanat tarihçimize, Antalya müzesi uzmanına, arkeologlarımıza kısacası herkese şükranlarımızı sunuyorum" dedi.

Selçuklu Mirası Evdirhan’da Kazı Çalışmaları Tamamlandı

Selçuklu Mirası Evdirhan’da Kazı Çalışmaları Tamamlandı

Selçuklu Mirası Evdirhan’da Kazı Çalışmaları Tamamlandı

Selçuklu Mirası Evdirhan’da Kazı Çalışmaları Tamamlandı

Selçuklu Mirası Evdirhan’da Kazı Çalışmaları Tamamlandı

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim